REKLAMI GEÇ

“Milli eğitime ayrılan pay, yetersiz”

“Milli eğitime ayrılan pay, yetersiz”

Eğitim-İş Denizli Şubesi Mali Sekreteri Bayram İşlek, 2010 bütçesinden, Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan payın yetersiz olduğunu belirterek, “Hükümet, kendi hedefleriyle bile uyumlu değil” dedi.

/ DENİZLİHABER / 14 Kasım 2009 Cumartesi, 18:21

Eğitim-İş Denizli Şubesi Mali Sekreteri Bayram İşlek, hükümetin, 2010 yılı bütçesinde Milli Eğitim Bakanlığı’na ayırdığı payın, herkes için kaliteli eğitim hedefini gerçekleştirmekten çok uzak olduğunu söyledi. İşlek, “Bu hedefe yaklaşmak için OECD ülkelerinde olduğu gibi GSYH’nin en az yüzde 5.5’inin kamu eğitim harcamalarına ayrılması gerekmektedir. Örneğin, 2006’da nüfusun yüzde 31’i çocuk ve gençlerden oluşan Fransa’da, kamu GSYH’nin yüzde 5.7’si tutarında eğitim harcaması yapılmaktadır. Nüfusun yüzde 47’si çocuk ve gençlerden oluşan Türkiye’de ise 2010 yılında eğitimin GSYH’den aldığı pay yüzde 2.74 olarak belirlenmiştir” dedi.

İşlek, “Yapılan hesaplamalara göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, yıl sonuna kadar 27.8 milyar TL harcama yapması beklenmektedir. Diğer yandan bütçe taslağına göre; Milli Eğitim Bakanlığı’na 2010 yılı için ayrılan pay, toplam 28 milyar 237 milyon TL’dir. Bu bütçenin de 19 milyar 984 milyon 11 bin TL’si de personel giderleri olarak ayrılmıştır. Geriye kalan 8 milyar civarındaki parayla eğitime hangi yatırım yapılacaktır? Kaldı ki Orta Vadeli Plan’a göre, 2011 ve 2012 yıllarında da anlamlı bir artış olmayacaktır. Bu da gösteriyor ki hükümet kendi hedefleriyle bile uyumlu değildir. Örneğin, 2011 sonuna kadar okul öncesi eğitimde yüzde 50, ortaöğretimde yüzde 90 okullaşma hedeflenirken, bu hedefin gerçekleşmesini sağlayacak kaynaklar 2010 bütçesinde bulunmamaktadır. Dolayısıyla söz konusu bütçe rakamlarıyla eğitim alanındaki sorunları çözmek hayaldir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı