REKLAMI GEÇ

“Öğretmenler, yoksulluğa mahkum edildi”

“Öğretmenler, yoksulluğa mahkum edildi”

Eğitim-İş Denizli Şube Başkanı Osman Kandemir, öğretmenlerin, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü her geçen gün zorlaşan sorunlarla karşıladığını belirterek, “AKP iktidarı ile birlikte öğretmen, yoksulluk sınırına mahkum edilmiş, ekonomik ve özlük konularda hak kayıplarına uğratılmıştır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 5 Ekim 2009 Pazartesi, 16:35

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Denizli Şubesi Başkanı Osman Kandemir, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, öğretmenlerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. 5 Ekim’in, 1966’dan beri 100’den fazla ülkede, her yıl Dünya Öğretmenler Günü olarak kutlandığını hatırlatan Kandemir, “Ülkemizin çağdaş geleceğini hazırlamak için emek veren öğretmenlerimiz, Dünya Öğretmenler Günü’nü her gün biraz daha zorlaşan özlük ve ekonomik sorunlarla karşılamaktadır. AKP iktidarı ile birlikte öğretmen, yoksulluk sınırına mahkum edilmiş, ekonomik ve özlük konularda hak kayıplarına uğratılmıştır” dedi.

‘Maaş yetmiyor’
Öğretmenlerin aldıkları maaşın, toplam harcamalarının yalnızca yüzde 48’ini karşılayabildiğini ifade eden Kandemir, “Türkiye’de öğretmenler yoksulluk sınırının altında maaşlarıyla yaşamaya çalışmaktadır. Gelişmiş dünya ülkelerinin çoğunda öğretmenlere aylık 2000 doların üzerinde maaş ödenmektedir. Türkiye’de ise öğretmenin maaşı 1000 doları bile bulmamaktadır” dedi.

‘Yeterli öğretmen yok’
Okulların pek çoğunda yeterli öğretmen bulunmamasına rağmen, eğitim fakültesi mezunlarının, öğretmen olarak atanabilme umudunu kestiklerini belirten Kandemir, “Öğretmen açığı, geçici olarak ücret karşılığı derse giren öğretmenlerce doldurulmaktadır. Ücretli öğretmen, vekil öğretmen, sözleşmeli öğretmen, kadrolu usta öğretici gibi görevlendirme çeşitliliği AKP döneminde yaygın hale getirilmiştir. Ülkenin geleceği yönünden önemli sorumluluklar taşıyan, güçlüklerle karşılaşsa da görevlerini yerine getirirken hiçbir özveriden kaçınmayan öğretmenlerimiz, hak ettikleri yaşam koşullarına kavuşturulmalı, öğretmen açığını kapatmak için uygulanan, sözleşmeli ve ücretli öğretmen, politikası derhal terk edilmeli ve bu açık kadrolu personel ataması ile tamamlanmalıdır. Bu değerli mesleği böylesine zor koşullar altında, yılmadan, yorulmadan büyük bir fedakarlıklarla sürdüren öğretmenlerimizin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz” dedi.

AKP Milletvekili Ekici öğretmenleri kutladı
AKP Denizli Milletvekili Mithat Ekici de yaptığı açıklama ile öğretmenlerin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutladı. Ekici, çocukları ve gençleri, Cumhuriyetin nitelikleri doğrultusunda yetiştiren öğretmenlerin sadece bir gün değil, her gün anılması gerektiğini ifade etti. Ekici, “AKP olarak göreve geldiğimiz ilk günden beri çağın ihtiyaçlarına cevap verecek, çocuklarımızı, gençlerimizi eksiksiz olarak geleceğe hazırlayacak bir eğitim sistemi oluşturmanın gayreti içerisindeyiz. 21. yüzyılın dünyasında gelişmenin, kalkınmanın ve küresel rekabette başarılı olmanın yolu, her şeyden önce eğitimden geçiyor. Bu anlayışla, her yıl bütçeden en büyük payı eğitime ayırıyoruz. Bunun için öncelikle öğretmenlerimiz, yaptıkları bu yüce görevin sorumluluğuyla doğru orantılı bir hayat standardına kavuşturulmalıdır. Öğretmenlerin özlük hakları daha da iyileştirilmelidir. Bu konuda devamlı olarak çalışmalar yapılmaktadır. Öğretmenlerin çocuklarımız ve ülkemiz üzerindeki hakları maddi yönden ödenemeyecek kadar çoktur. Öğretmenlerimiz ülkemizin manevi mimarlarıdır. Her zaman kendilerini hayırla, şükranla, minnetle anıyoruz. Her yetişmiş bir insanın arkasında öğretmeni vardır” dedi

Ekici, “Eğitimin, hayatı doğru biçimde algılayabilmenin temel yolu olduğunu belirterek, “Şüphesiz ki, eğitimde en önemli unsur öğretmenlerdir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük bir memnuniyetle ‘Başöğretmenliği’ kabul etmesi bu anlamda çok manidardır. Ulu Önderin ‘Öğretmenler, Cumhuriyet sizden fikri hür vicdanı hür irfanı hür nesiller ister’ sözü, eğitimde dayatmacılığın reddi olduğu gibi ‘Cumhuriyet’ kelimesi de anlamı gereği; çoğulcu, çok alternatifli eğitimin önemine dikkat çekmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle gerek Denizli’de gerekse Türkiye genelinde halkımızın aydınlanma görevini fedakârca yürüten tüm öğretmenlerimizin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı