REKLAMI GEÇ

Simit-ayranlı zam protestosu

Simit-ayranlı zam protestosu

Kamu-Sen Denizli İl Temsilciliği bağlı sendika üyeleri, hükümetin memur maaşlarına yaptığı zammı protesto etmek amacıyla, simit ayranla iftar açtı.

/ DENİZLİHABER / 18 Eylül 2009 Cuma, 22:17

Türk Eğitim-Sen Denizli Şubesi Lokali’nde gerçekleştirilen eyleme, Kamu-Sen Denizli İl Temsilcisi Rayif Kurşunoğlu ve bağlı Kamu-Sen’e bağlı sendikaların temsilcileri katıldı.
Kurşunoğlu, simit ve ayranla açtıkları iftarın ardından yaptığı açıklamada, hükümetin kamu görevlilerine yüzde 2.5 + 2.5 zammı layık gördüğünü belirterek, “Hükümet, emeklilere yüzde 1.8 artış yaparken, vatandaşın ekonomik durumunu göz önünde bulundurmamaktadır. Bu artışlara gerekçe olarak ülkemizde yaşanan ekonomik kriz gösterilirken, işverenlerin ekonomik krizden etkilenmemesi için bütün imkanlar seferber edilmektedir. İşverenlerin desteklenmesi nedeniyle merkezi yönetim bütçesi yılsonunda 60 milyar TL açık verecektir. Siyasi irade bütçe açığını kapatmak için memur maaşlarından kısmakta, krizin tüm faturasını kamu çalışanlarına kesmektedir” dedi.

‘Ciddiyetsiz ve acımasızlar’
Kurşunoğlu, “Memurlarımıza enflasyon beklentisi nedeniyle yıllık yüzde 5.2 zammı öngörenler; tüm vergileri, elektrik ve su fiyatlarını yüzde 10’un üzerinde artırırken hangi enflasyonu baz almaktadırlar? Merak ediyoruz. Yapılması düşünülen maaş artışının ortalama maaş alan bir kamu görevlisine aylık 33 TL, en düşük dereceli memur maaşına ise 25 TL’lik bir yansıması olacaktır. Bu maaş artışları ne ekonomik krizin memurlarımız üzerindeki olumsuz etkilerini gidermeye, ne de uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olan insanca yaşama ve Anayasamızın da hükmü olan çalışanların yaşam seviyesini yükseltmeye yeter. Bu uygulamalar, uluslararası sözleşmelerle, hukuk ve demokrasi ile ekonomik gereklerle bağdaşmayan ciddiyetsiz ve acımasız bir tutumdur” dedi.

‘Zam, simit-ayran parası bile değil’
Hükümetin 2010 yılı için maaşlara yapmayı düşündüğü artışın, kamu görevlileri ve ailelerinin günlük bir simit parası bile etmediğini kaydeden Kurşunoğlu, “Buradan hükümete soruyoruz: Bizler, günlük bir simit parasıyla mı insanca bir ücrete kavuşacağız? Herkesin en büyük arzusu iftar sofralarında, ailesi ve çocuklarıyla birlikte mutlu ve rahat bir şekilde başı öne eğilmeden, hiçbir eksiği olmadan orucunu açabilmesidir. Ne yazık ki, kamu görevlileri iftar sofralarında başı önde, ailesi ve çocukları karşısında mahcup bir şekilde orucunu açmakta, yaklaşan bayram ihtiyaçlarını tedarik etmenin yollarını aramaktadır. Yapılması düşünülen maaş artışlarıyla birlikte iftar sofraları memurlarımız için bir sıkıntıya dönüşmüştür. Bizler burada simitle orucumuzu açarak, kamu görevlilerinin içinde bulunduğu zor koşulları kamuoyuna anlatmak amacındayız. Evine ekmek götürebilmek, çocuğuna bir bayram hediyesi alabilmek için zorunlu ihtiyaçlarından fedakarlık yapan, gerektiğinde işine yürüyerek giden, gerektiğinde bütün bir günü bir kuru simitle geçiren kamu çalışanlarının feryadını dindirecek bir maaş artışı ne yazık ki gerçekleşmemiştir” diye konuştu.

‘Simit mahkumiyetine son versinler’
Kurşunoğlu, “Kamu görevlileri işlerinde, iftar sofralarında, çocukları ise okullarda bir simitle günü geçirmeye mahkum edilmişlerdir. Yetkililerin memuru anlayabilmesi için dört başı mamur sofralardan kalkarak, bizlerle birlikte bir kuru simitle günü geçirmesini beklemekteyiz. Konfederasyonumuzun bütün taleplerini görmezden gelerek, tek taraflı bir şekilde aldığı kararla kamu görevlilerini bir simide mahkum eden siyasi irade, yaşadığımız güçlükleri ancak bizim kuru simit soframıza geldiklerinde anlayabilir. Kamu görevlileri bir bayrama daha buruk girmektedirler. Temennimiz, yetkililerin bizleri anlamaları ve ekonomik krizin faturasını memurlarımıza kesmekten vazgeçip, memurlarımızın ve ailelerinin simit mahkumiyetine son vermeleridir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı