REKLAMI GEÇ

“Sorumlu öğrenci değil, sistem”

“Sorumlu öğrenci değil, sistem”

Türk Eğitim-Sen Denizli Şubesi 2. Başkanı Turgay Demirtaş, geçtiğimiz hafta sonu açıklanan SBS ve ÖSS sonuçlarını değerlendirdi. Demirtaş, başarısızlığın sorumlusunun öğrenciler değil, sistemin kendisi olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 16 Temmuz 2009 Perşembe, 17:06

Öğrenci Seçme Sınavı sonuçlarının çoğunun öğrenci ve velide hayal kırıklığına neden olduğunu belirten Demirtaş, “Bu yıl soruların daha zor olması ve bazı üniversitelerin kontenjanlarının boş kalma ihtimali üzerine, lisans ve ön lisans programlarına girmek için gereken net cevap sayısının azaltılmasına karşın, barajı geçemeyen ve sıfır puan aday sayısı bir hayli fazla oldu. Sınavda 29 bin 927 aday sıfır puan aldı. ÖSS’ye giren adayların kimi hayallerini gerçekleştirecek, kimi ise bir sonraki yıla erteleyecek. Ancak bilinen bir gerçek var ki o da, öğrencilerin bu yıl da sistemin kurbanı olduğudur” dedi.
Demirtaş, “Verimli ve kaliteli eğitim için alınan tedbirlerin yetersiz olduğu görülmelidir. Bu durum SBS ve ÖSS’de bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Eğitim sisteminin sürekli değişmesi, öğrencinin okula bağlanamaması, öğretmen etkisinin yeterli düzeyde olmaması, müfredat programlarıyla ÖSS’de sorulan soruların birbiriyle tam anlamıyla örtüşmemesi ve okulda verilen eğitimin yeterli olmaması başarı yerine, başarısızlığı beraberinde getirmektedir. Ayrıca okul, öğretmen, derslik açığı hala büyük bir sorun olarak durmaktadır. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanamamakta, bölgelerarası dengesizlikler giderilememektedir. Öğrenciler okulda aldıkları eğitimde ÖSS’yi kazanabileceğine inanmadığından dershanelere akın etmekte, özel derslerle çalışmalarını takviye etmektedir” dedi.
‘Sistemle bu kadar oynanırsa olacağı budur’
Başarısızlığı sadece öğrencilere yüklemenin doğru bir yaklaşım olmadığını da kaydeden Demirtaş, “Bu noktada başarısızlık eğitim sisteminden ve bu sistemi oluşturanlardan kaynaklanmaktadır. Üstelik sınav sitemi sık sık değişmektedir. Önümüzdeki yıl ÖSS iki aşamalı olacaktır. ÖSS’nin iki aşamalı olması öğrencileri tedirgin etmektedir. Çünkü henüz yeni sınav sistemi ile ilgili öğrenci ya da veliler tam olarak bilgi sahibi değildir. Türk Eğitim-Sen olarak 1.100 lise son sınıf öğrencisine uyguladığımız ankette üniversite sınavının gelecek yıl iki aşamada yapılacak olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna; ankete katılanların yüzde 42.8’i “olumsuz etkileyecektir” derken, yüzde 27.2’si olumlu etkileyecektir cevabını vermiştir. Bu soruya “fikrim yok” diyenlerin oranı ise yüzde 29.9’dur. Görüldüğü üzere ÖSS üzerinde yapılan değişiklikler, her geçen yıl bir önceki yıla göre öğrenciler için dezavantaj haline gelmektedir. Sistemle bu kadar sık oynanması, öğrenciler üzerinde deneme-yanılma yöntemi uygulanması, sorunun temeline inmeden sadece şekil üzerinde değişiklikler yapılması başarı değil, başarısızlık getirmektedir. Bu noktada sınav sistemi ile ilgili sık sık değişiklik yapmak yerine, başarının hâkim kılındığı, müfredat programlarıyla uyumlu, elemenin doğru yapıldığı bir sınav sistemi temel hedef olmalıdır. Önümüzdeki yıl değişecek ÖSS sisteminin nasıl bir başarı getireceğini hep birlikte göreceğiz. Ancak sınavın şimdiden öğrenciler üzerinde kaygı oluşturduğu bir gerçektir” ifadelerini kullandı.
‘Denizli, küme düştü’
Açıklamasında Denizli’nin geçen yıla göre başarısız olduğunu dile getiren Demirtaş, “Türk Eğitim-Sen olarak Milli Eğitim Müdürlüğü’nü defalarca uyardık. Gelin siyasi kaygılarla kararlar almayın, kadrolaşmayın. Ehil insanlarla çalışın. Ancak bu açıklamalarımıza kulak asan olmadı. İşte sonuç ortada. Denizli bu yıl sınavlarda küme düştü. Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki bu anlayış değişmezse iddia ediyoruz ki gelecek yıllarda bu il daha da başarısız olacaktır” ifadelerini kullandı.
Öneriler
Başarı sağlanabilmesi için yapılması gerekenleri de sıralayan Demirtaş, “Okullarda fiziki mekân yetersizliği ve öğretmen açığı büyük bir sorundur. Bu nedenle ortaöğretimde derslik ve öğretmen açığı ivedilikle giderilmelidir. Ortaöğretim başarı puanının etkisi artırılmalı, öğrencinin okula bağlanması sağlanmalıdır. ÖSS’de sorulan soruların ağırlığı, müfredat programları ile uyumlu hale getirilmelidir. Eğitimde fırsat eşitsizliği vardır. Bu eşitsizlik bölgelerarası olduğu gibi, aynı ilin farklı semtlerinde, hatta aynı semtin farklı mahallelerinde bile görülmektedir. Maddi durumu iyi olan ailelerin çocukları daha iyi bir eğitim alabilirken, dershaneye giderken, özel ders alırken; yoksul ailelerin çocukları sadece okulda aldığı eğitimle sınava hazırlanmaktadır. Bu noktada eğitimde fırsat eşitliği mutlaka sağlanmalıdır.
Üniversite kontenjanları önümüzdeki yıllarda periyodik olarak artırılmalıdır. Ayrıca yeni açılan üniversitelerin öncelikle verimine ve kalitesine önem verilmeli, bu üniversiteler tabela üniversitesi olarak kalmamalı, fiziki mekân ve akademik kadro ihtiyacı hızla karşılanmalıdır.
Alınacak kararlar siyasi kaygılarla değil eğitim için alınmalı. Kadrolaşmadan vazgeçilip, ehil insanlara görev verilmeli” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı