REKLAMI GEÇ

TAKD Başkanı’ndan uyarı

TAKD Başkanı’ndan uyarı

TAKD Başkanı Prof. Dr. Nezih Özdemir, sigara içenlere seslendiği konuşmasında, “Sigara içmeye devam ederseniz; kalp krizi ve kanserden ölme olasılığınız ortalama 20 misli artar. Sigarayı bırakın” dedi.

/ DENİZLİHABER / 7 Kasım 2009 Cumartesi, 17:46

Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) tarafından, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin bilimsel katkılarıyla düzenlenen, Lokal İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri Tedavisi “Uzlaşıya Doğru” Sempozyumu, Pamukkale’de gerçekleştirildi. 5 Kasım’da başlayan sempozyum, bugün tamamlandı.

TAKD ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Nezih Özdemir, akciğer kanserinin, erkeklerde kanserden ölüm sebeplerinin başında geldiğini, kadınlarda ise 6. sırada yer almakta olduğunu belirterek, “Akciğer kanserinin nedenleri arasında, birinci sırayı, sigara almaktadır” diye konuştu. Dr. Özdemir, “Ülkemizde yapılan bir çalışmaya göre, akciğer kanserli hastaların yüzde 80’i sigara içen, yüzde 10’u bırakmış, yüzde 10’u ise içmemiş hastalardan oluşmaktadır” dedi.

Prof. Dr. Özdemir, “Ülkemizde erkeklerin 3’te 2’si, kadınların ise 4’te biri, sigara içmektedir. Sigara içenlerde akciğer kanseri dışında; ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu ve mesane kanserine yakalanma olasılığı çok yüksek” dedi.

Türkiye’de her yıl 20 bin yeni akciğer kanseri tanısı konulduğunu tahmin ettiklerini, bu hastaların sadece ortalama yüzde 15’inin erken evrede yakalanabildiğine dikkat çeken Özdemir, “Bu oran Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzde 30 civarında. Erken evrede ameliyat olabilenlerin, hastalıktan kurtulma şansı yüksek. İleri evrede ise hastaları uzun ve yorucu bir tedavi süreci bekliyor. Bu evrede birkaç tedavi modelinin kombinasyonu gerekebiliyor. Türk Akciğer Kanseri Derneği olarak, Pamukkale’de düzenlediğimiz bu sempozyumda, multidisipliner yaklaşımla bu konudaki son gelişmeleri hekimlerimizle tartıştık” dedi.

Pasif içicilik ile de akciğer kanserinin bir tipinin görülme sıklığı arttığının altını çizen Prof. Dr. Özdemir, “19 Temmuz’dan sonra tüm kapalı ortamlarda sigara ve benzeri tütün ürünlerinin yasaklanmasını destekliyorum. İyi bir denetim mekanizması kurulmalı ve tüm kapalı ortamlarda uygulanmalıdır. Bir başka tedbir olarak da tütün ürünlerinin vergilerini yükseltip, fiyatlara olduğu gibi yansıtılması sağlanabilir” diye konuştu.

Prof. Dr. Nezih Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sigara içenlere sesleniyoruz; içmeye devam ederseniz; Kalp krizi ve kanserden ölme olasılığınız ortalama 20 misli artar. Akciğerleriniz, yıllar içinde iflas eder, nefes darlığından yürüyemez hale gelirsiniz. Kol ve bacaklarınıza giden damarların tıkanmasına bağlı riskli ameliyatlara maruz kalabilir, hatta bu uzuvlarınızı kaybedebilirsiniz. Cinsel performansınız azalabilir ve hatta kısır kalabilirsiniz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı