REKLAMI GEÇ

TEKSİF’e İsveç’ten destek

TEKSİF’e İsveç’ten destek

Merkezi İsveç’te bulunan IFMETAL Sendikası’nın Uluslararası İlişkiler Sekreteri Mats Svensson, TEKSİF Denizli Şubesi ile Menderes Tekstil arasında yaşanan sorunları yerinde görmek, işten çıkarılan işçilere destek olmak ve işvereni görüşmeye davet etmek üzere Denizli’ye geldi.

/ DENİZLİHABER / 4 Kasım 2009 Çarşamba, 18:00

Sarayköy’deki Menderes Tekstil’de, TEKSİF (Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası) Denizli Şubesi’nin yaptığı örgütlenme çalışmaları sonrasında, sendikal örgütlenmeye katıldıkları için işten atılan işçilerin sorunu henüz çözümlenmedi. TEKSİF’i, Menderes Tekstil’deki çalışmalarına destek olmak ve işçi ile işveren arasındaki sorunları yerinde görmek ve işçilere destek olmak amacıyla, Denizli’ye, Merkezi İsveç’te bulunan IFMETAL Sendikası’nın Uluslararası İlişkiler Sekreteri Mats Svensson geldi.

Mats Svensson, TEKSİF Denizli Şubesi’nde, Menderes Tekstil’deki işlerinden çıkarılan işçilerle birlikte basın toplantısı yaptı. TEKSİF Denizli Şubesi Başkanı Recep Oktay ve TEKSİF Araştırma Birimi Koordinatörü Engin Sedat Kaya’nın da hazır bulunduğu toplantıda, Menderes Tekstil’e, sendika ile görüşmeyi kabul etmesi için çağrı yapıldı.

TEKSİF Araştırma Birimi Koordinatörü Engin Sedat Kaya, TEKSİF’in diyalogdan yana olduğunu ancak Menderes Tekstil’in, görüşme çağrılarını cevapsız bıraktığını belirtti. Kaya, “Geçen sene Ocak ayında, TEKSİF, Menderes Tekstil’de örgütlenme çalışmalarına başladı. Bu süreç içerisinde, sendikal örgütlenmeye katılan işçiler, Mayıs ayından itibaren işten atılmaya başlandı. Bugüne kadar, sendikal örgütlenmeye destek verdiği için 12 işçinin işine son verildi. Biz de bu duruma tepki gösterdik ve geçen seneden beri işverenle uzlaşmanın yollarını arıyoruz. Ancak onlar bizim çağrılarımızı görmezden geliyor. Her şeyin çözüm yolu masadır. İşverene, sosyal diyalog çağrımızı yeniliyoruz” dedi.

Menderes Tekstil’i, ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) sözleşmelerini ihlal ettiğini öne süren Engin Sedat Kaya, “Menderes Tekstil’in, müşterileriyle karşılıklı imzaladığı protokollere uyması gerekiyor. Menderes Tekstil’in, AB’li müşterileri de ILO sözleşmelerine uyulmasını istiyor. Menderes Tekstil, bunu yapmazsa, ILO sözleşmelerine uymadığı için Avrupa Birliği ülkelerindeki müşterilerinden sipariş iptali alabilir” dedi.

Engin Sedat Kaya, Menderes Tekstil’in, sendikal örgütlenme nedeniyle işten attığı işçiler için 1-2 haf ta sonra Avrupa çapında eylemlere başlayacaklarını söyledi.

IFMETAL Sendikası Uluslararası İlişkiler Sekreteri Mats Svensson da Menderes Tekstil tarafından, ILO’nun iki temel sözleşmesini ihlal ettiğini belirterek, “ Bir kere, Menderes Tekstil, TEKSİF ile görüşmeyi reddederek sözleşmeleri ihlal ediyor. TEKSİF’in bize vereceği tüm görevleri yapacağız. Tüm ülkelerde, maalesef işverenler, emek pazarında her türlü koşulu dayatmaya çalışıyorlar. Türkiye’nin ulusal mevzuatı da ILO’nun iki sözleşmesine aykırılık içeriyor” dedi.

Menderes Tekstil’de yaşanan olumsuz gelişmelere son vermek ve işçilere destek olmak amacıyla, Menderes Tekstil’in en büyük müşterilerinden biri olan ve İsveç merkezli olan İKEA firması ile görüşeceklerini belirten Svensson, “Sosyal sorumluluğa sahip olan bir işveren olmak için, örgütlenme özgürlüğüne ve toplu pazarlık haklarına saygı gösterilmeli. İKEA, bunlara çok önem veren bir firmadır. Menderes Tekstil’de yaşananları İKEA ile görüşeceğiz ve onlardan, Menderes Tekstil’e, uluslararası standartlara uygun davranması için baskı yapmaya çağıracağız. Bunun için biz de İKEA’nın üzerinde baskı kuracağız. Menderes Tekstil, gerekenleri yapmazsa, büyük sipariş iptalleri alabilir. Bu nedenle, firmaya, işten çıkardığı işçileri geri çağırmasını ve sendika ile görüşme yapmasını, sendikal örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırmasını öneriyorum” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı