REKLAMI GEÇ

“Türkiye, batık firmalar cenneti oldu”

“Türkiye, batık firmalar cenneti oldu”

DEGİAD Başkanı İlker Başkaya, Türkiye’nin batık firmalar ve icra takipleri cenneti olduğunu belirterek, “Yatırımlar tamamen durdu. Artık yeni kabine ile birlikte, tamamen ekonomiye odaklanmış bir hükümet bekliyoruz” dedi.

/ DENİZLİHABER / 5 Mayıs 2009 Salı, 00:00

Denizli Genç İşadamları Derneği Başkanı İlker Başkaya, Bakanlar Kurulu’nda yapılan değişikliğin ardından yaptığı açıklamada, artık tamamen ekonomiye odaklanmış bir hükümet beklediklerini söyledi. Denizli’nin de artık bir bakanı olmasına sevindiklerini belirten Başkaya, Bakan Kavaf’ı tebrik etti ve Kavaf’ın sadece kendi bakanlığı ile ilgili değil, Denizli ile ilgili her konuda Denizli’nin yanında olacağından emin olduğunu söyledi.

< ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

‘Krizde tepetaklak olduk’

Türkiye’nin değişmeyen yol arkadaşının ‘ekonomik kriz’ olduğunu belirten Başkaya, “Krizde tepetaklak olduk! Her sektörde durgunluk yaşıyoruz, tüm ödemeler dengesi bozuldu” dedi. Finans sisteminin, işadamlarına destek olmadığını ifade eden Başkaya, Türk ihracatçısının krizi derinden hissettiğini belirterek, “İhracatçıya yeni pazarlar yaratılması konusunda devletin imkan-fırsat ve zemin hazırlamakta da sınıfta kaldığı ortadadır. İşadamı ürettiğini satamaz hale geldi. Türkiye, icra takipleri  ve batık firmalar cenneti oldu” dedi.

‘Yatırımlar tamamen durdu’

Yatırımların tamamen durduğunu, Denizli’de bir zamanlar, iş yapmak için kiralık dükkan bulmak son derece zor iken, şimdi çarşıların ıssız dükkanlarla dolu olduğunu ve içi dolu olanların ise ticaretinin boş olduğunu söyleyen Başkaya, işsizlik sorununa da dikkat çekti. Başkaya, “İşsizlik çığ gibi büyüyor. Sadece Denizli’de yaklaşık 15 bin SGK’lının kaydının silindiği haberi yeterince vahimdir. Devlet bu vatandaşlar için, işadamından sigorta primi alamadığı gibi, bir de bu işsizlere işsizlik maaşı ödeyerek kamburunu büyütmektedir” diye konuştu.

Hükümetten beklentiler

Hükümetin, sanki genel seçimler yaşanıyormuşçasına, belediye seçimlerine odaklandığını, emek ve mesaisini bu seçimlerde harcadığını ifade eden Başkaya, “Yeni kabine revizyonuyla birlikte, hükümetin ekonomiye de odaklanmasını ümitle bekliyoruz. İşsizliğe çare, üretimi teşvik,  istihdam maliyeti yükünün hafifletilmesi, ucuz enerji sağlanması, uygun faizli can suyu kredileri yaratılması, daha çok sektörle çeşitlendirilmiş ÖTV KDV indirimlerinin başlatılması, halkın tüketme gücünü teşvik edecek maddi desteklerde bulunulması, proje geliştiren, teknolojisini yenileyen işadamlarına özel desteklerin verilmesi, Aralık-2008 de sona eren teşvikli iller uygulamasına  tekrar başlanması, ancak yeniden başlanırken bir önceki uygulamadan dersler çıkarılarak başlanması, illeri birbirine tercih etme insafsızlığından, siyaseten cezalandırma veya siyaseten mükafatlandırma eğiliminden uzak,  bölgesel ve sektörel teşvikler getirilmesi, şirket birleşmelerini teşvik eden vergisel düzenlemelere gidilmesi gibi hayati önem taşıyan konularda, bir an evvel etkisini hissedebileceğimiz, karar ve uygulamalar beklemekteyiz” dedi.

Teşvik uygulaması konusunda, Hazine Müsteşarlığı ile Sanayi Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaların, diğer ekonomik birimler tarafından henüz görülmediğini basından öğrendiklerini belirten Başkaya, “Hükümetin hızlanacağı yolundaki ümidimiz kırılmaktadır. Bu konunun ilgili birimlerde derhal gündeme alınması, normal prosedürün önüne geçilerek, hızlandırılmış prosedürlerin uygulanması çağrısında bulunuyoruz. Türkiye’nin yol arkadaşı kriz ile yollarımızı ayırmak istiyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı