REKLAMI GEÇ

10 OCAK’TA BURUK KUTLAMA

10 OCAK’TA BURUK KUTLAMA

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bülent Öztürk, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yayınladığı kutlama mesajında, bugünün bayram havasında kutlanmasının imkansız hale getirildiğini belirtti.

/ DENİZLİHABER / 9 Ocak 2010 Cumartesi, 16:32

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bülent Öztürk, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı. Gazetecilik mesleğinin en zor dönemlerinden geçtiğini vurgulayan Öztürk, bu zorluğu en çok çekenlerin de çalışan gazeteciler olduğunu belirterek şöyle dedi:”10 Ocak tarihi biz gazeteciler için en güçlü yasal kazanımlarını elde edildiği 212 Sayılı Basın Kanunu’nun devreye girdiği gündür. Bu kanunla elde edilen kazanımlar, 1961 yılından bu yana ne yazık ki kuşa döndürülmüştür. Gazetecilerin ne sendikası kalmış, ne yıpranma payı, ne de sosyal güvencesi… Bu açıdan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü bir bayram havasında kutlamamız imkansız hale getirilmiştir. Her şeye rağmen bugünün anımsanması ve gelecek günler için umut vermesi amacıyla tüm meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.”

Çalışan Gazeteciler Günü nasıl doğdu?
1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı
yasanın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldılar. Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla, sendika binası önünde toplanarak Vilayet’e kadar bir yürüyüş yaptılar. Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise sendikanın öncülüğünde, BASIN adıyla kendi gazetelerini 11-12-13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladı. O tarihten sonra 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, “Bayram” olmaktan çıkarıldı ve “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başladı.

Vali Yavuz Erkmen de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yayınladığı mesajda; “Demokrasinin temel taşlarının denetleyicisi olarak 4. güç olan basın, düşünce, anlatım ve haber alma özgürlüğünün en etkili aracıdır. Bu anlamda kurumlarla bireyler arasında veri akışını sağlayarak demokrasinin korunması için önemli bir görev üstlenmektedir. Özgür ve yansız basının varlığı bireylerin, toplumun geleceğinde belirleyici rol oynayabilmeleri için gerekli bilgi akışının sağlanmasına katkı koymakta böylelikle, demokratik hak ve özgürlüklerin yok sayılmasını engellemektedir. Sivil toplum örgütleri ve sendikalar gibi çağdaş kurumların yanında, halkın çıkarlarını savunan, onları bilgilendiren ve önemli konularda kamuoyu oluşturan, evrensel meslek ilkeleri ışığında görevini sürdüren bağımsız ve güçlü bir basın, demokrasi için yaşamsal öneme sahiptir. Elbette özgür, tarafsız ve etkili bir basın ancak özgür, yansız ve iyi eğitim almış, etkin basın çalışanları ile var olacaktır. Halkın haber alma hakkını kullanması ve kamuoyu oluşturulmasında etkin rol oynayan basın mensuplarının, görevlerini yerine getirirken; meslek ilkelerini ve etiğini gözetmesi, Türkçemizin kullanılmasına ve korunmasına önem vermesi ve kişilik haklarına, kişilik değerlerine, özel yaşama, gizlilik alanına saygı göstermesi son derece önemlidir. Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle İlimizin gelişimine ve demokratik işleyişe karşı sorumlu çalışmalarından dolayı tüm basın mensuplarımızı kutluyor, çalışmalarında başarılarının devamını diliyorum” dedi.

DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi ise “Basının hür olmadığı bir ülkede, siyasetçiler de hür olamaz. Bugün tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ‘Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyoruz. Basın mesleği, zor ve kahırlı bir meslektir. Bu zorluk ülkemizde ayrıca katmerli bir özellik taşımaktadır. Geçmiş dönemlerdeki darbe ve sıkıyönetim uygulamalarında basınımız büyük sıkıntılar yaşamıştır. Bu sıkıntılar ne yazık ki sivil iktidarlar döneminde de yüz akı bir noktaya gelmemiştir. Basına tanınan özgürlük ortamı ve hoşgörü, iktidarların genel özgürlük anlayışından bağımsız değildir. Avrupa Birliği’ne adaylık ısrarıyla iktidar olan AKP, tüm ülkede ve her alanda baskıcı bir yönetime girişmiştir. Bu kasvetli havadan basınımız da nasibini almaktadır. İktidar, basının bir kısmını ‘yandaş’ hâle getirirken, bağımsız gazetecilik yapan medya kuruluşlarını da baskı altında tutmaktadır. Türk basını el değiştirerek ‘yandaş basın’a dönüştürülmektedir. Gerçek gazetecilik yapanlar ne olduğu belli olmayan iddianamelerle cezaevlerinde tutulmakta ve susturulmaktadır. Özgür basının olmadığı yerde demokrasiden de söz edilemez. Yüce önder Atatürk’ün de yıllar önce belirttiği gibi, ‘Basın özgürlüğünden doğan mahsurlar, yine basın özgürlüğü ile aşılabilir’
Dünya çalışan gazeteciler gününüz kutlu olsun” dedi.

AKP Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, basının aydınlatıcı, iyi ve doğruyu gösterici, fikir, düşünce, haberleşme özgürlüğü, insan hakları ve demokrasinin en yılmaz savunucusu olan bir güç olduğunu, bunun yükünü çalışan gazetecilerin kaldırdığını bildirdi. Yüksel, “Gazetecilik mesleğinin çilesini, emeğini ve yükünü çeken siz değerli basın çalışanlarının toplum tarafından sadece bir günde değil, yazdığınız her haber satırında hatırlanıldığınızı unutmamanızı diler, tüm basın çalışanlarına sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir çalışma hayatı temenni ederim” dedi.

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ise “Kişilerin temel haklarından biri olan haber alma hakkının kullanılmasında çok önemli bir rolü olan, dünyada neler olup bittiğini bize dakikası dakikasına aktaran, önümüze yeni ufuklar açan değerli gazetecilerimizin ve basın mensuplarının Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum. Günümüz şartlarında gazeteci olmak sadece “Haber veren kişi” olmak değildir. Gazeteci olmak düşünceleri ve yorumlarıyla toplumu bilgilendiren, demokrasinin güçlenmesine katkıda bulunan, kentlerin, ülkelerin ve dünyanın sorunlarını gündeme taşıyarak idarecilerin çalışmalarına yardımcı olmak demektir. İlimizde de bu önemli görevin yerine getirilebilmesi için büyük bir özveriyle çalışan, yerel ve ulusal basının temsilcileri olan değerli basın mensuplarımızın her türlü çalışma şartında nasıl özveriyle çalıştığı aşikardır. Görevini ilkeli, tarafsız, sorumlu gazetecilik anlayışı çerçevesinde başarıyla yerine getiren ve dünyanın en ücra köşelerinden ya da ülkemizin en uzak noktalarından bilgiler aktaran gazetecilerimizin ve basın çalışanlarının Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar ve başarılarınızın devamını dilerim” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı