REKLAMI GEÇ

“AVRUPA’DA YAŞAYAN EN ŞANSLI GÖÇMENLER TÜRKİYE’DE”

“AVRUPA’DA YAŞAYAN EN ŞANSLI GÖÇMENLER TÜRKİYE’DE”

Çek Cumhuriyeti’ndeki, Kültürel Entegrasyon Projesi’nin, 4. toplantısında konuşan USED Üyesi Svetlana Sidorenko Yılmaz, kültürel farklılıklar yüzünden entegrasyon sürecinde çok ciddi sorunların yaşandığını ancak Avrupa’da yaşayan en şanslı göçmen topluluğunun Türkiye’de olduğuna inandığını belirtti.

/ DENİZLİHABER / 14 Ekim 2011 Cuma, 13:38

Uluslararası Sanat Eğitimcileri Derneği (USED) koordinatörlüğünde hazırlanan, Kültürel Entegrasyon Projesi’nin 4. toplantısı, Çek Cumhuriyeti’nin Ostrava kentinde gerçekleştirildi. Avrupa Birliği tarafından destek verilen projeye, çeşitli ülkelerinden gelen 45 bölgesel ve ulusal sivil toplum kuruluşu yöneticisi ve üyeleri katıldı. Ağırlıklı olarak göçmen sorunlarının masaya yatırıldığı proje toplantıları, 8 oturum halinde, 6-11 Ekim tarihleri arasında REKVAL Derneği’nin başkanlığında tamamlandı.

GÖÇMEN DERNEK VE KURULUŞLARI SORUNLARI ANLATTI
Toplantılarda genel olarak, Avrupa’nın değişik ülkelerinde yaşayan göçmenlerin toplumsal entegrasyon sürecinde yaşadıkları zorluklar ve bu süreçte katılım adına beklentilerinin neler olduğu konusunda karşılıklı bilgi alış verişinde bulunuldu. Çek Cumhuriyeti’nin çeşitli bölgelerinden gelen göçmen dernek ve kuruluş temsilcileri sorunlarını anlattı. Çek Cumhuriyeti’nde yaşayan Polonyalı göçmenlerin daveti üzerine, Polonya sınırında bulunan Český Těšín kentine geçen katılımcılar, burada Polonyalı göçmelerle bir dizi görüşmelerde bulundu. Çek Cumhuriyeti Polonya Kongresi yetkilileri tarafından yapılan sunumları izledi. Burada göçmen çocuklarına eğitim veren bir kuruluşta düzenlenen ‘dil eğitimi’ konulu workshopa katılan heyet, daha sonra Ostrava kentine geri döndü.

DENİZLİ’DE YAŞAYAN GÖÇMENLERİN SORUNLARINI DİLE GETİRDİ
USED adına toplantıya katılan heyet, final sunumunda, projede şu ana kadar aldıkları yolu ve önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmaları çeşitli sunumlar eşliğinde anlattı. Dernek Üyesi Svetlana Sidorenko Yılmaz, kendi yaşadığı sorunlar çerçevesinde, Denizli’de yaşayan göçmenlerin sorunlarını dile getirdi. Kültürel farklılıklar yüzünden entegrasyon sürecinde çok ciddi sorunların yaşandığını ancak, Avrupa’da yaşayan en şanslı göçmen topluluğunun Türkiye’de olduğuna inandığını belirten Sidorenko Yılmaz, Türkiye’de yaşamaktan mutlu olduğunu sözlerine ekledi.

“ÖNYARGISIZ BİR AVRUPA’NIN TEMELLERİNİ ATMAK İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞMALIYIZ”
Proje Koordinatörü ve USED Başkan Yardımcısı Umut Hallaç, toplantı sonrasında yaptığı değerlendirmede “Biz bu toplantılarda özellikle azınlıkların topluma uyumu için kendi kültürlerinden ve sanatlarından nasıl yararlanabileceğimizi tartışıyoruz. Çeşitlenen Avrupa’da sosyal uyumu sağlamak, dayanışma, saygı, bir arada yaşama bilincini geliştirmek ve hepsinden önemlisi ön yargıların yıkılmasını sağlamak için sivil toplum kuruluşlarına çok iş düşmektedir. Uluslarası Sanat Eğitimcileri Derneği (USED) olarak, bu konuda üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle hareket etmekteyiz. Önyargısız bir Avrupa’nın temellerini atmak için daha çok çalışmamız gerekmektedir” dedi.

Heyetin Türkiye’ye dönüşünün ardından USED’den yapılan açıklamada, bundan sonraki toplantının Ocak ayı içerisinde Fransa’da yapılacağı bildirildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı