REKLAMI GEÇ

“Büyük Menderes Nasıl Kurtulur?” Konferansı yoğun ilgi gördü

“Büyük Menderes Nasıl Kurtulur?” Konferansı yoğun ilgi gördü

Denizli Merkezefendi Belediyesi ve Büyük Menderes İnisiyatifi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Büyük Menderes Nasıl Kurtulur” başlıklı konferans, Merkezefendi Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleşti. Çok yoğun ilgi gören konferansı izlemek üzere gelenlerin bir bölümü, sınırlı kapasitesi nedeniyle salona giremedi. Yaklaşık 4 saat devam eden konferansa Denizlili doğaseverlerin yanı sıra Aydın, Uşak ve Afyon’dan çevre gönüllüleri katıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Ocak 2020 Pazar, 14:58

Yaklaşık iki aylık bir hazırlık sonucu gerçekleşen konferansa konuşmacıların yanı sıra CHP’nin Doğa haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ve Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan katıldı. Aydın’da Jeotermale karşı iki yıldan beri mücadele eden Kızılcaköy’lü kadınlar ise konferansın özel konukları olarak ağırlandılar.

Büyük Menderes İnisiyatifi sözcüsü Mustafa Çallıca’nın açılış konuşmasından sonra kürsüye ilk olarak Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan geldi. Belediyenin çalışmaları ile doğa ve çevreye ilişkin uygulamalarını anlatan Başkan Doğan’dan sonra söz alan Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Denizli ve çevre illerde yükselmekte olan çevre mücadelelerini özetleyerek, Büyük Menderes havzasının önemine işaret etti. Havzanın sadece üzerinde yaşayanları değil, kendi çevresinde kurulu tüm yaşam biçimlerini derinden etkilediğine değinerek TBMM’de bu konuda sürdürdükleri mücadeleden örnekler verdi.

Konferans, etkinliğin Moderatörlüğünü üstlenen denizlihaber.com yazarlarından Yaşar Tok’un kısa açış konuşması ve konuşmacıları kürsüye davetiyle başladı. İlk konuşmacı PAÜ Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Duran oldu. Büyük Menderes havzasının su kirliliği üzerine yaklaşık 15 yıldan beri izleme ve değerlendirme çalışmalarını sahada sürdüren Duran, son iki yılın izleme sürecini değerlendiren bir sunum gerçekleştirdi.

Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Mehmet Zencir ise kirlilik unsurunun ekolojik ve çevresel etkilerin yanında halk sağlığına olan olumsuz etkisinin boyutlarını göz önüne seren bir sunum ve konuşma yaptı. Zencir, kentteki ölümlerin en az beşte birinin ekolojik kirlilik kaynaklı kanserojen ölümler olduğuna dikkat çekti.

Kürsüye son gelen konuşmacılar, sırayla Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı E. Helil İnay Kınay ve Ziraat Odası İstanbul Şube Başkanı H. Murat Kapıkıran oldu. Konuşmacılar, kendi alanları ile ilgili olarak çevresel kirlilik unsurlarının hem bölgesel, hem de ulusal ve uluslararası etki ve sonuçlarını dile getiren konuşma ve sunumlar yaptılar.

Konferans konuşmalarının, izlemek üzere gelenler tarafından yaklaşık 3 saat boyunca neredeyse eksilmeden ve dikkatle izlendiği gözlendi.

Konferansın son bölümü katılımcıların soruları ve cevaplardan oluştu. Dört saati aşkın bir süre devam eden etkinlik, Aydına bağlı jeotermal mağduru Kızılcaköylü kadınlar tarafından yapılan konuşmayla son buldu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

MerkezefendiSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
26 Nisan 2024 Cuma 14 28Parçalı Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 14 32Parçalı Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 16 30Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 15 31Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 16 32Parçalı Bulutlu