REKLAMI GEÇ

Caretta Carettalar için işbirliği

Deniz Kaplumbağa Araştırma, Kurtarma, Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi´nin Dalyan İztuzu Kumsalı´nda kurulması için Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK), Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), Dalyan Belediyesi (DB) ile Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) arasında bir protokol imzalandı.

/ DENİZLİHABER / 30 Aralık 2008 Salı, 01:00

383 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 9. Maddesi gereğince, Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nin kara, kıyı, akarsu, göl ve deniz kaynaklarının verimliliklerinin korunması, geliştirilmesi ve rehabilitasyonu, araştırma ve incelemeler yapmak ve yaptırmak, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı’nın asli görevleri arasında yer alıyor. Bu bağlamda, Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK), Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), Dalyan Belediyesi (DB) ile Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) arasında bir protokol imzalandı. Protokolün amacı; nesli tehdit veya tehlike altında olan Deniz Kaplumbağaları’na yönelik bir Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi’nin; Muğla İli, Ortaca İlçesi Dalyan-İztuzu Kumsalı’na kurulmasını sağlamak. 

< ?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

Protokol, kurumlar arası işbirliği ve sorumluluklarını belirlemekte ve 12 maddeden ibaret olup, 01.01.2009 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Söz konusu protokol ile Pamukkale Üniversitesi’nin sorumlulukları şu şekilde belirlendi:

-Merkezin kurulma aşamasında ÖÇKK tarafından belirlenecek sayıda ve yerde olmak üzere prefabrik yapıların, sabit olmayan hareketli konteyner ve havuzların teminini, ayrıca her yıl üreme sezonu içerisinde (Mayıs-Eylül ayları arası) en az 1 uzman personelin (biyolog, zoolog, hidrobiyolog, su ürünleri müh,veteriner vb.) bulundurulmasını sağlayacaktır.

 -Merkez, bilimsel çalışmalar açısından bütün kurumlardan bilimsel çalışma yapacak kişilere açık olacak. Öğrenciler; staj faaliyetlerinde, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmaları için kullanılabilecek. Bu faaliyetlerde bulunmak isteyenler, o yıl için faaliyet programı düzenlenmeden önce ÖÇKK’ya başvurularını yapacak ve o yıl için hazırlanan program çerçevesinde çalışmalara katılabilecekler.

-Merkezde tedavi sürecinde kullanılacak her türlü malzemenin temininin yanı sıra merkezin yetersiz kaldığı durumlarda, ÖÇKK ve/veya DKMP’nin onayı alınarak yaralı kaplumbağaların tedavi ve bakımları merkezden başka yerde de yapılmasını sağlayacak. Bir adet hizmet aracı hazır bulunduracak, bu aracın yakıt, bakım gibi masraflarını karşılayacaktır.

-Merkezin ihtiyaç olması durumunda PAÜ, ÖÇKK’nın onayı ile ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlardan uzman personel, araç, gereç, bağış ve maddi destek alabilecek.

-Merkezin sekretaryası PAÜ tarafından yürütülecek, aynı zamanda merkezin idari ve bilimsel sorumluluğunu yapacak.

-Merkezde yürütülecek her türlü yerli ve yabancı öğrenci ve araştırmacı tarafından yapılacak bilimsel çalışmaları (staj, bitirme tezi, yüksek lisans, doktora ve araştırma projesi) kayıt altına alacak. Bu kayıtlar her yıl ÖÇKK ve DKMP’a gönderilecek. Tamamlanan bilimsel çalışma raporları elektronik ortamda ÖÇKK ve DKMP’a gönderilecek. Öte yandan merkez, bilimsel çalışmalar için ÖÇKK’nın onayı ile diğer bilim kurumlarına açılabilecek, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının merkez faaliyetlerine katılımı ÖÇKK’nın onayına bağlı olacak.

-ÖÇKK, DKMP ve PAU tarafından üreme sezonu öncesinde oluşturulacak bir komisyon, yılda en az bir kez merkezin yıllık aktivite ve programını yapmak üzere toplanacak. Ayrıca diğer yuvalama kumsallarında protokolleri imzalanmış veya imzalanacak olan rehabilitasyon merkezleri arasında koordinasyon, DKMP tarafından yapılacak ve gerekirse Deniz Kaplumbağaları Bilim Komisyonu toplantılarında değerlendirilebilecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı