REKLAMI GEÇ

Otistik çocuklar aileleriyle ‘Farkındalık’ için yürüdü

Otistik çocuklar aileleriyle ‘Farkındalık’ için yürüdü

Otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve farkındalığın arttırılarak, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması için “Otizm Farkındalık Ayı’ aktiviteleri tüm dünyada başladı. Bu kapsamda Denizli’de de otistik çocuklar, aileleriyle birlikte kortej yürüyüşüne katıldı. Topluma, “Sevgi, sabır ve anlayışla sürdürülen eğitimlerle desteklenen otizmli çocuklar, akranlarının sahip oldukları becerileri edinerek toplumda yerlerini alabiliyor” mesajı verildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Nisan 2017 Pazartesi, 11:35

Nisan ayı, dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” (2nd April World Autism Awareness Day) olarak ilan edildi. 2 Nisan’da başlayan ‘Otizm Farkındalık Ayı’ çerçevesinde tüm dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve farkındalığın arttırılarak, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Denizli’de de Otistik Çocukları Eğitim Merkezi, etkinlik düzenledi. Kardeş okulların da destek verdiği etkinlikte otistik çocuklar, aileleri, öğrenciler ve öğretmenleriyle Valilik önünden Büyükşehir Belediyesi önüne kadar kortej eşliğinde yürüdü. Ardından, otistik çocuklardan oluşan mehter takımı konser verdi.

ERKEN TANI, SÜREKLİ EĞİTİM
Otizmin genellikle hayatın ilk 2-5 yılı içerisinde belirti veren, doğuştan gelen, beynin ve sinir sisteminin farklı yapısından ya da işleyişinden kaynaklandığı kabul edilen karmaşık, nörolojik tabanlı, çok farklı formları ile sosyal sorunlar oluşturabilen, bebeklik veya erken çocukluk dönemi sosyal yetilerdeki gelişim bozukluğu hastalığı olduğunu söyleyen Otistik Çocukları Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Söylemezo, “Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitimdir. Otizmli bireylerin topluma kazandırılmasında bugün için kabul edilmiş en önemli yöntem olan erken yaşta verilmeye başlanan bireyselleştirilmiş özel eğitim alan otizmli çocukların sosyal yönlerinin geliştiği, iletişim becerilerinin arttığı ve takıntılı davranışlarının azaldığı bilinmektedir” dedi.

“EĞİTİMLER SEVGİ VE SABIRLA SÜRÜYOR”
Söylemezo, Dentaş Özel Eğitim Uygulama Merkezi ile birlikte organizasyonu yaptıklarını belirterek, “Sevgi, sabır ve anlayışla sürdürülen eğitimlerle desteklenen otizmli çocuklar, akranlarının sahip oldukları becerileri edinerek toplumda yerlerini alabilmektedirler. Bu konuda özellikle ailelere büyük sorumluluk düşmektedir. Belirtiler konusunda ailelerin bilinçlendirilmesi ve çocukta bu belirtilerin görülmesi durumunda ailelerin, aile hekimine, çocuk doktoruna ya da çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanına başvurması son derece önem arz ediyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı