REKLAMI GEÇ

ELVAN BÖBREK BEKLİYOR

ELVAN BÖBREK BEKLİYOR

DDH Diyaliz Ünitesi’nde tedavi gören 103 hastadan birisi 9 yaşındaki Elvan Özden. Elvan’ın diğer hastalardan farkı DDH buradaki tek çocuk hastası olması ve hemodiyalize 5.5 yaşındayken başlaması. Elvan’a, böbrek nakli olmadığı sürece diyaliz tedavisi ömür boyunca veriylmeye devam edecek.

/ DENİZLİHABER / 11 Şubat 2011 Cuma, 17:52

Denizli Devlet Hastanesi Diyaliz Ünitesi’nin tek çocuk hastası olan Elvan Özden, böbrek bekliyor. Henüz daha 5.5 yaşındayken hemodiyalize başlayan Elvan’ı, ömür boyu diyaliz tedavisi görmekten kurtaracak tek şey ise böbrek nakli yapılması

9 yaşındaki Elvan Özden’de böbrek yetmezliği sebebinin çok nadir görülen genetik bir rahatsızlıktan kaynaklandığını kaydeden Nefroloji Uzmanı Dr. Funda Sağlam, jubert sendromu denilen bu rahatsızlıkta, beyinciğin gelişemediğini belirtti. Sağlam, “Elvan’ın geçirdiği sendrom dolayısıyla zihinsel ve motor gelişiminde gerilik söz konusu. Bu tür hastalarda böbrekte kistlerle seyreden bir böbrek rahatsızlığı gelişir. Aslında bu rahatsızlık çok sık bir böbrek yetmezliğine yol açmaz. Bu bir genetik rahatsızlıktır. Elvan’ın ebeveynleri akraba evliliği yapmış. Özellikle bu tür genetik rahatsızlıkları olan ailelerin ve genetik rahatsızlığa bağlı hastalıkları olan kişilerin akraba evliliğinde daha dikkatli olması gerekir. Eğer böyle genetik bir rahatsızlığa bağlı böbrek yetmezliği varsa anne gebeyken tanı yöntemlerine başvurulabilir. Akraba evlilikleri engellenebilir. Bu konuda tabiî ki çok daha dikkatli olmak gerekiyor” diye konuştu.

Elvan gibi birçok çocuk hastanın böbrek yetmezliği yaşadığını söyleyen Nefroloji Uzmanı Dr. Funda Sağlam, böbrek yetmezliğinin kalıtsal olması dolayısıyla ailelerin çocuklarında görülebilecek olası bir böbrek yetmezliğine karşı tetikte olması gerektiğini söyledi. Sağlam, bebeklerin doğar doğmaz böbreklerinin ultrasonla değerlendirilmesi ve idrar tetkikinin yapılması gerektiğini kaydetti.
Nefroloji Uzmanı Dr. Funda Sağlam, çocuk hastalarda böbrek yetmezliği açısından dikkat edilmesi gereken hususları şöyle anlattı: “Ailede erken yaşlarda görülen böbrek yetmezliği öyküsü varsa özellikle genetik böbrek yetmezliği hastalığı açısından daha dikkatli olmak gerekir ve bir pediatri uzmanı tarafından çocuğun değerlendirilmesinde fayda vardır. Bunun dışında bebeğin geçirdiği ateşli hastalıklar, karın ağrısı gibi yakınmalarda mutlaka ultrasonla böbreklerin değerlendirilmesi, idrar tetkikinin mutlaka yapılmasını öneriyoruz. Bunun dışında çocuğun idrar kaçırması ya da idrarla ilgili sıkıntısı varsa mutlaka bir hekime başvurulması gerekir. Çoğunlukla böbrek hastalıkları sinsi olduğu için aslında her doğan bebeğin ultrasonla böbreklerinin değerlendirilmesi ve tabi ki idrar tetkiklerinin yapılması öneriyorum.”

Böbrek yetmezliği hastalarında hemodiyaliz, periton diyalizi ve böbrek nakli gibi tedavi yöntemlerinin olduğunu ifade eden Nefroloji Uzmanı Dr. Funda Sağlam, böbrek naklinin en iyi çözüm olduğunu, nakil olmadığı durumlarda ise çocuk hastalarda periton diyalizi tedavisinin daha çok tercih edildiğini dile getirdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı