REKLAMI GEÇ

LAODİKYA’DA SON DURUM

LAODİKYA’DA SON DURUM

Denizli’de bulunan Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, kazı alanı yapılan yerlerde her hangi bir hasarın olmadığını belirterek ”İnşallah kazı alanının dışında kalan mimari bloklarda herhangi bir hasar olmamıştır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 29 Ağustos 2011 Pazartesi, 11:17

Denizli’de Laodikya antik kentinde dün akşam çıkan yangının ardından, bu sabah kazı heyeti Başkanı Celal Şimşek bölgede incelemelerde bulundu. Gün yüzüne çıkarılan yerlerde etkili olmayan yangın, kazı çalışmasının yapılmadığı yerlerde tarihi eserlere zarar verdi.

Şimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada yangın haberini saat 21.30 sıralarında aldıklarını söyledi. Yangın haberini alır almaz asistanlarıyla birlikte antik kente geldiğini ifade eden Şimşek, ”Geceye 2’ye kadar yangın söndürme işlerinde çalıştık. Kısa sürede Denizli, Sarayköy, Akköy, Honaz itfaiyeleri geldi. Vali vekilimiz, belediye başkanımız, belediye başkan yardımcımız, emniyet müdürümüz geldi. 1,5 saatlik bir süre içerisinde yangın kontrol altına alındı. Çok hızlı çalışıldı. Alanlarda neler var diye yeni keşfetmeye çalışacağım. Biz daha önceden de kazı alanlarında ot temizliğini yapmıştık. Ama ot temizliği yaptığımız alanların dışında parça parça yangın gözüküyor” dedi.

Ateşin dışarıda kalan mermerlere çok zarar verdiğini belirten Şimşek, ”Burada çok iyi bir fauna vardı, onlar tahrip olmuş durumda. Laodikya Antik kenti 1. derecede sit alanı ve içerisinden yüksek gerilim hatları geçiyor. 2008 yılında olan yangında bilirkişiler elektrik direklerinden atan kıvılcımdan yangının olduğu konusunda rapor hazırlamışlardı. O günden bugüne kadar bütün girişimlerimize rağmen bu hatlar kaldırılmadı. İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun da yüksek gerilim hatlarının kaldırılması konusunda kararı var. Daha önce 3 defa yazdım. 20 gün önce de hatların kaldırılması için yazışma yaptım ama inşallah bundan sonra hatlar kaldırılır. Tabi burada yangının sebebinin sabotaj mı, elektrik direklerinden çıkan kıvılcım mı olduğuna ancak uzmanlar inceledikten sonra karar verecektir” diye konuştu.

Denizli’nin ve dünyanın göz bebeği antik kentte böyle bir yangının olmasının kötü ve üzücü olduğunu dile getiren Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Yangının şiddeti çok büyüktü akşam. Gündüz baktığımızda itfaiyenin çok hızlı hareket ettiğini parça parça yangınlardan anlıyoruz. Kazı alanı yapılan yerlerde her hangi bir hasar yok. İnşallah kazı alanının dışında kalan mimari bloklarda herhangi bir hasar olmamıştır.”

Yangın sonrası kazı çalışması yapılan alanlara yangının zarar vermediği, kazı alanı dışında kalan otluk alanlardaki bazı mermer blokların zarar gördüğü gözlendi.Yangınla ilgili soruşturma sürüyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı