REKLAMI GEÇ

“Obama, tasarıyı uygulatmamalı”

“Obama, tasarıyı uygulatmamalı”

Panel için Denizli’ye gelen KKTC eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından Ermeni iddialarını içeren tasarının kabul edilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Obama’nın, bu tasarıyı uygulatmamasını ümit ettiğini belirtti.

/ DENİZLİHABER / 5 Mart 2010 Cuma, 18:42

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) Eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri eski Bakanlarından Prof. Dr. Mümtaz Soysal, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ve Stratejik Araştırma Geliştirme Entegrasyon Merkezi (SAGEM) tarafından düzenlenen, “AB ve Kıbrıs sorunu” konulu panel için Denizli’ye geldi. PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panel öncesinde, gazetecilerin, ABD’de kabul edilen Ermeni tasarısı ile ilgili sorularını yanıtlayan Denktaş, “’Yahudi lobisi en büyük desteğimizdi. Yahudi lobisinin gücendiği anlaşılıyor” dedi. Denktaş, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Ermeni soykırımı tasarısının sonuçlarının iyi takip edilmesi gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Obama’nın bu tasarıyı uygulatmamasını ümit ettiğini belirten Denktaş, şöyle dedi: ”Ancak, Yahudi lobisi en büyük desteğimizdi. Yahudi lobisinin gücendiği anlaşılıyor. Bu destek biraz kaydı galiba. Kıbrıs’a da ilk defa olarak İsrail’den dışişleri bakanları, bakanlar gelmeye başladı. İşittiğimize göre, 1919’u 1923’e çekmeye çalışıyorlardı. İstiklal Savaşı’nı ve Atatürk’ü de suçlayabilmek için. Eğer bu kalleşlikle birlikte geçmişse, Amerika’nın senatörlerine ve kongre üyelerine de büyük ayıptır. 1919 yılına giden şikayet, birden 1923’e çekilirse, bunda kasıt aramak lazım. Maksat aramak lazım” dedi.

Denktaş, kabul edilen tasarı ile Türkiye’ye karşı bakış açılarının ne kadar kötü olduğunun ortaya çıktığını ifade ederek, ”Ümit ederim ki, Başkan Obama, bu tasarıyı tümüyle kabul ettirmemek için, onaylatmamak için elinden geleni yapar. Ermenistan arzu etseydi bunu durdurabilirdi. Ermenistan hala Türk topraklarında alacağı olduğunu söylemese bile, ne istediğini, haritasıyla tutumlarıyla belli ediyor. Tazminat konusunu gündemlerinde tutmaya devam ediyorlar. Yapılan protokole ve Türkiye’nin gösterdiği çok iyi niyete cevaben bu beklenmemeliydi” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunu, bu kararlardan fazla alınmaması gerektiğini belirten Rauf Denktaş, dik durulması gerektiğini, Ermenistan’a da, ‘Senin samimiyetinden şüphe etmeye başlıyoruz, hem biz hem halkımız’ mesajının verilmesi gerektiğini vurguladı.

Denktaş, panelde yaptığı konuşmada, Annan planının, Kıbrıs’taki yürütülen mücadeleyi alt üst ettiğini, Kıbrıs’ta yeni bir referandum yapılması için bazı faaliyetlerin olduğu bilgisini aldıklarını söyledi.

Panelde konuşan Dışişleri eski Bakanlarından Prof. Dr. Mümtaz Soysal da, Türkiye’nin milli davaları çok olan bir ülke olduğuna işaret ederek, Kıbrıs davasının bunların başında geldiğini söyledi. Milli davaların en iyi şekilde takip edilmesi için, birinci sınıf insanlar yetiştirilmesi gerektiğini belirten Soysal, bu insanların üniversite gençliği olduğunu anlattı. Avrupa Birliği devletlerinin, Türkiye’nin Avrupa Birliği tutkusunu kullanarak, Kıbrıs sorununu çözmek istediklerini ve bu zayıf yönünden yararlanmayı amaçladıklarını ileri süren Soysal, Annan planının, Türklerin elinden Kıbrıs davasının alınması için hazırlanmış bir plan olduğunu savundu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı