REKLAMI GEÇ

Türk Mutfağı devlet denetimine alınmalı

Türk Mutfağı devlet denetimine alınmalı

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, Dünyada İtalyan ve Fransız mutfağının bir numara olmasının en önemli nedeninin devlet denetiminde olması olduğunu belirterek, “Vakit geç olmadan Türk mutfağı da devlet denetimine alınmalıdır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 26 Nisan 2012 Perşembe, 17:35

Denizli’deki bir açılışa katılmak üzere gelen Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, Türkiye’de kadınların iş hayatına atılması ve yoğun çalışma temposu nedeniyle ‘kalbe giden yolun mideden geçtiği’ gerçeğinin unutulmaya başlandığını söyledi.

TÜRK YEMEKLERİ OKULLARDA ÖĞRETİLMELİ

Güzel ve özenle hazırlanmış bir yemeğin sadece karın doyurmakla kalmayıp, eşler arasındaki sevgiyi de perçinlediğini belirten Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, her geçen gün unutulmaya yüz tutan Türk Mutfağı ve yerine alan fastfood tarzı gıdaların aslında önemli bir beslenme alışkanlığının yitirilmesi ile birlikte insanların hem sağlığını hem de sevgisini azaltmaya başladığını söyledi. ‘Kalbe giden yol mideden geçer’ sözünün boşuna söylenmediğini de belirten Başkan Yenice, “Anne’den kıza ve kaynanadan geline aktarılan damak tatları ortadan kalkmak üzere. Bu nedenle Türk mutfağı ve geleneksel Türk yemekleri okullarda da öğretilmelidir” dedi.

OBEZİTENİN NEDENİ FASTFOOD TARZI GIDALAR

Bir milletin en önemli özelliklerinden birinin de beslenme alışkanlığı ve geleneksel damak tatları olduğunu hatırlatan Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, bir çok gelenek ve görenek gibi Türk Mutfağı’nın da zamanın şartlarına ve ekonomiye yenik düşmeye başladığını söyledi. Olağanüstü bir mutfak kültürü olan Türklerin, bu zenginliklerini her geçen gün kaybettiğini ifade eden Yenice, “Yanlış politikalar, özenti ve çeşitli nedenlerden dolayı Türk mutfağı fastfood adı verilen ayaküstü hazır gıdalara yenik düşmek üzere. Bunun çok çeşitli sıkıntılar doğuracağının bilinmesini istiyoruz. Çağın en büyük hastalıkları arasında yer alan obezitenin temel nedenlerinden biri ayaküstü yenen fastfood tarzı gıdalardır. Türk kadının iş hayatına atılması ve yoğun çalışma temposu önemli bir kültürü ortadan kaldırmaya başladı. Artık ne anneler kızlarına, ne de kaynanalar gelinlerine çok önemli bulduğumuz damak tatlarını aktaramaz oldu. Dünyada İtalyan ve Fransız mutfağının bir numara olmasının en önemli nedeni devlet denetiminde olmasıdır. Vakit geç olmadan Türk mutfağı da devlet denetimine alınmalıdır” dedi.

EĞİTİM SEKTÖRÜNE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Bugün Türkiye’de sadece patlıcanla yapılan 256 yemek çeşidi bulunduğunu ancak bunlardan yaklaşık 100 tanesinin farklı isimlerle anılan aynı yemekler olduğunu ifade eden Yenice, “Bu kültürün yaşatılabilmesi için önce annelerimize ardından eğitim sektörüne büyük görevler düşüyor. Bana göre genç nesle evde ve okulda bu kültür öğretilmeli” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı