REKLAMI GEÇ

BİR EVDE İKİ ÇOCUK VARSA, REKABET KAÇINILMAZ…

23 Ocak 2019 Çarşamba

Çocuklar neden kardeşlerini kıskanır?

Bu yazımda evdeki ilk çocuktan sonra gelen ikinci çocukla birlikte yaşanabilecek olası sorunlar üzerinde durmak istiyorum. Dünyanın her yerinde eğer bir evde birden fazla çocuk varsa kardeşler arası çatışma ve rekabet kaçınılmaz bir gerçektir. Tam bu noktada anne ve babalara ve hatta aile büyüklerine büyük görevler düşüyor. Böyle durumlarda çocukların kardeşiyle arasındaki çatışmayı yok etmeye çalışmak yerine, hassas bir çizgide her iki taraf içinde yara almadan yol alınmalıdır. Çünkü siz ikinci çocuğun heyecanını yaşarken büyük çocuğunuz “Ne gerek vardı, bu çocuk nereden çıktı” düşüncesinde olabilir.

Çocuğunuza kardeşi olacağını nasıl anlatmalıyız?
Ebeveynler kendilerini hazır hissettikleri ve uygun koşullar sağlandığı zaman bu sürecin oluşması daha sağlıklı olur. Çocuk kardeşi olacağının haberini ilk 3 aylık süreç geçtikten sonra hatta bebeğin cinsiyeti belli olduktan sonra öğrenmelidir. Beklenmedik bir süreç yaşanması durumunda çocuğun bu durumu algılaması ve ruhsal olarak kaldırabilmesi zor olacaktır. Çocuklara haberin erken verilmesi özellikle okul öncesi çocuklarda zaman algısı tam oturmadığı için kardeşinin ne zaman geleceği gibi sorularla karşılaşabilirsiniz. Bu süreçte çocuğun sorduğu sorulara cevap vermek önemlidir. Eğer soru ile bilginiz yoksa’’ Ben bunu araştırıp en kısa zamanda sana cevabını seninle paylaşacağım’’ cevabı verilebilir.

Kardeş kıskançlığında aileye öneriler:

SAKIN SÖYLEMEYİN
Büyük kardeşe bebeği sevmesi gerektiğini söylemeyin! Sevmeyebilir, bu çok normal, eğer kızgınlığını kelimelerle ifade etmesi engellenirse, başka şekillerde gösterecektir. Yemeklerini fırlatabilir, geceleri daha sık uyanır.
Bebeğin eşyaları ile oynamak, onları kullanmak isterse :
‘ O bebek için, sen artık koca çocuk oldun’ DEMEYİN
Kardeşine dikkat etmelisin
Bebeğe karşı güzel davran
Kardeşini korumalısın
Kardeşini sevmelisin
Kardeşinle oyna
Kardeşine göz kulak ol
Kardeşinle paylaş
Sen artık büyüdün
Yaşına göre davran
Başkalarıyla konuşurken:
‘ kardeşini kıskanıyor’
SAKIN OLA DEMEYİN!

ÖVÜN
İyi davranışlarını yakalamaya çalışın ve övün :
‘Sen ne kadar iyi bir abisin’
‘Kardeşinin elini tutman güzel’
Bebeği kucağınızda gördüğünde bağırıp çağırıyorsa
‘Bu şekilde bağırırken seninle konuşamam. Lütfen güzel ses tonu kullan’ deyip
Üzgün olduğunu görüyorum ama bebeği tutmam lazım, şu anda ilgiye ihtiyacı var. Biz bir aileyiz, hepimiz birbirimizle ilgileniriz’ deyin.

Bebek hakkında olumsuz konuşmayın! Bebek, sizin aile yaşamınızı zenginleştirmek için geldi izole edilmek ya da abi tarafından yönetilmek için değil.

Kardeşine kötü davrandığında mutlaka söyleyin.
Görmezden gelmek ya da haklı çıkarmak onun kötü davranışını değiştirmeyecektir.’ Kardeşine vuramazsın, bu canını acıtır’ deyin.
‘Görüyorum ki kızgınsın/üzgünsün. Ama benim kardeşine bakmam lazım.
Tıpkı sen bebekken yaptığım gibi’

Aşırı tepki göstermeyin!
Yaptıkları sinirinizi bozabilir. Ama siz de bağırırsanız,  sizden yalnızca bağırmayı öğrenir. İlgi çekmek için yaptıklarını sakin karşılarsanız bir süre sonra yapmayacaktır. Kavga esnasında çocuklar hiçbir şey öğrenemezler!

Geleceğe bakın…
Yorulduğunuz zaman onların sonsuza kadar çocuk olmayacaklarını hatırlayın. O sizin için bir armağan. Onunla birlikte geçirdiğiniz her an bir mucize. Bu zamanların tadını çıkarmaya bakın.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı