REKLAMI GEÇ

İRAN ETKİSİ Mİ, FED BEKLENTİLERİ Mİ?

2 Aralık 2013 Pazartesi

Hafta sonu Birleşmiş Milletlerde İran ile nükleer anlaşmaya varılması ve ABD ile aralarında başlayan diyalog süreci yeni haftanın olumlu başlanmasına neden oldu. Özellikle emtialarda düşüşler tüm dünya piyasalarında gözlendi. Ancak ABD tahvil alım programının yılsonu gelmesine rağmen hala netleşmemesi ve FED (ABD Merkez Bankası) yeni başkanlık seçimi ABD ekonomisi üzerinden tüm dünya piyasalarını etkilemekte. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası (ECB) ay içerisinde yapılan faiz indiriminin önümüzdeki dönem devam etme olasılığı piyasalarda baskıyı artıran diğer bir neden.

2013 ikinci yarısından itibaren dillendirilen ve son zamanda daha kuvvetlenen ABD tahvil alım programında kesintiye gitme olasılığı Türkiye gibi uluslar arası sıcak parayla büyüyen, gelişmekte olan ülkeler üzerinde büyük bir baskı oluşturmakta, bu durumda 2014 yılında daha da belirgin hale gelebilir.
Türkiye ekonomisi üzerinde, yerel seçimler ve bununla beraber oluşabilecek popülist politikalar ve parasal disiplinden sapma olasılığı ( Her ne kadar Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın disiplinden taviz vermeyeceklerini beyan etseler ve bunu uygulasalarda) başka bir baskı unsuru olarak karşımıza çıkmakta.

USDTRY

Geçtiğimiz yazıda belirttiğimiz 2.02 desteği hafta başında kırıldı ve parite 2.00 seviyelerini test etti. Kısa süreli bu desteğin altını denesede sonrasında gelen alımlar ile parite şuan 2.0130 seviyelerinde. Hareketli ortalamalarında kestiği bu nokta paritenin orta vadede yönünü belirleyebilir. Özellikle 2.00 desteği ve 2.02 direnci yatırımcılar için oldukça önemli bir hal alabilir. Eğer fiyat 2.00 seviyesinin altına inip burada tutunabilir ise parite 1.96 seviyelerini test edebilir. Parite yukarı yönlü hareketlenip 2.02 direncini kırması durumunda ise fiyat yeniden 2.05 – 207 dirençlerini test edebilir.

EURTRY

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) ay içerisinde yaptığı faiz indirimi sonrasın Euro’da yaşanan kısa süreli dalgalanmalardan sonra yukarı yönlü hareketler ön plana çıktı. Özellikle önümüzdeki aylarda yeni bir faiz indirim söylentileri Euro’nun güçlenmesini hızlandırabilir.
Geçtiğimiz hafta 2.70 seviyelerini test eden EURTRY bu seviyeyi taban yaptıktan sonra başladığı yukarı yönlü ralliyi 2.7320 seviyelerine kadar taşıdı. Bu seviye oldukça güçlü bir direnç, şuan bunun hemen üzerinde fiyatlanan parite bu seviyenin üzerinde kalmayı başarması durumunda 2.7550 seviyeleri test edilebilir. Eğer 2.7320 seviyesi kırılamaz ise parite önce 2.72 seviyesi, kırılması durumunda 2.70 seviyelerini yeniden görebilir.

ALTIN

Uluslar arası piyasalarda altın, bir süreden beri devam eden düşüşlerini devam ettirmekte. Özellikle ABD Tahvil alım programındaki değişme beklentileri başta altın olmak üzere birçok emtiayı baskı altında tutmakta. Şuan 1245 seviyelerinde fiyatlanan altın uzun vadeli kanalın alt bandı olan 1230 seviyesinin hemen üzerinde; bu desteğin kırılması kısa vadede oldukça zor. Ancak kırılır ise satış baskısı daha da artarak devam edebilir. Bu seviyenin kırıldığını teyit etmek için stop loss seviyeleri olan 1150 seviyelerine kadar beklemekte yarar olabilir. Kırılması durumunda 1000 seviyeleri test edilebilir. Ancak 1230 seviyelerini taban yapıp yukarı yönlü alımların başlaması durumunda fiyat ilk olarak 1320, kırılması durumunda 1400 seviyelerini test edebilir.

NOT: Altın yorumları ons üzerinden yorumlanmıştır. 1 Ons altın yaklaşık 31.10 gr altın yapmaktadır.

Önemli Uyarı:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı