REKLAMI GEÇ

İNTERNETTEN PERT ARAÇ ALMAK

15 Ağustos 2010 Pazar

İnternet ilan sitelerinde özellikle bayandan olan az kullanılmış araçların ilanları çok cazip fiyata yer alır. Siz aracı beğenirsiniz, hatta ustaya da gösterirsiniz ve aracı devir alırsınız. Ne zaman ki örneğin kasko yaptırmak istediniz, “bu araç daha önce pert olarak kayıtlara işlenmiş” diye bir şey öğreniverirsiniz ve işte bundan sonra giden paraya mı yanayım dolandırıldığımı mı dersiniz.

Satışı yapan kişi galerici ise; bir ihtimal kendi nam ve hesabına mesleğin gerektirdiği etik kurallara uygun olarak çalışması gereken kişilerin toplumda kendilerine duyulan güveni kötüye kullanmak suretiyle dolandırıcılık suçunu işlemeleri hali nitelikli dolandırıcılık olarak düzenlenmesinden faydalanılabilir. Gerçekten de böyle olmalıdır, çünkü günlük hayatta ikinci el oto-alım satımından gelir elde eden ve bu işten en iyi anlayanlar galericilerdir.

Fakat Yargıtay böyle düşünmemektedir, 2009 yılında verdiği bir kararı aynen şöyledir:
“Somut olayda ise; sanığın, araba alım-satımı işi karşılığında aldığı bedeller için Vergi Usul Kanunu gereğince serbest meslek makbuzu düzenlemeyip fatura düzenlemek zorunda bulunduğundan, araba alım-satım işinin (galericilik) sıfatının yukarıdaki açıklamalar ışığı altında serbest meslek kavramı içinde değerlendirilemeyeceği, eylemin dolandırıcılık suçunun basit halini oluşturacağından tebliğnamedeki bozma düşüncesine iştirak edilmemiştir.”

Yani bir ceza davası açılması halinde basit dolandırıcılıktan bir sonuca gidilme ihtimali vardır. Her olayın farklı boyutu olduğunu unutmayalım.
Örneğin bu araç bir bayandan alınmış, ama satış işlemlerini yapan ilan veren bir başkasıdır. Siz davayı bu bayana açacaksınız fakat o size diyecekti bana sorsaydınız söylerdim, aracı olan şahsa yönelseniz o da ben bilmiyordum ki bayan yakınımız satmamı istedi sattık diyecektir. Yani minareyi çalan kılıfını hazırlayacaktır. Tabi bunlar organize hareket eden şahıslarsa biraz yüklenince başka suçlar da ortaya çıkabilir.

Bu durum öyledir ki sigorta şirketlerinin dahi olayın içinde olduğu söylenmektedir, hal böyle olunca yapacak çok şey kalmıyor. Yine de aracı aldığınız kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmalısınız, olay organize ise ve başka olaylar varsa bu adliyede ortaya çıkacaktır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı