REKLAMI GEÇ

PEV Okulları BOYEP ile fark yarattı

PEV Okulları BOYEP ile fark yarattı

Denizli’nin en seçkin eğitim kurumlarından biri olan PEV Okulları, yenilikçi öğrenme modellerini başarıyla uygulamaya devam ediyor. PEV Okulları, bu yıl okul öncesinde uygulanmaya başladığı BOYEP ile bir kez daha fark yarattı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Kasım 2017 Salı, 08:00

Bu yıl 24. Kuruluş yıldönümünü kutlayan ve Denizli’nin en seçkin özel öğretim kurumlarından biri olan Pamukkale Eğitim Vakfı Özel PEV Okulları, her geçen gün kendini yenilemeye devam ediyor.

Yenilikçi öğrenme modellerinin takipçisi olan PEV Okulları, bu yıl okul öncesinde uygulamaya başladığı BOYEP’le yine farklılığını ortaya koydu. BOYEP’i Özel PEV Okulları Genel Müdürü Pınar Kaya ve İlkokul-Ortaokul Müdürü Hilal Tortop ile konuştuk:

BOYEP nedir? Tam olarak açılımı ve eğitimdeki artıları nelerdir?
Pınar Kaya: BOYEP’in açılımı “Beceri Odaklı YÖM (Yenilikçi Öğrenme Merkezi) Eğitim Programı” şeklindedir. Bu program okulumuzun Yenilikçi Öğrenme Merkezi (YÖM) ile kurduğu işbirliği sonucunda uygulamaya başladığımız bir program. Okul öncesi birimimizin felsefesini yeniden kurguladığımız, bilgiden çok beceriyi esas alan bu programla yeni bir başlangıç yapıyoruz.

Hilal Tortop: Teknolojik ilerlemelerle birlikte hızla gelişen ve değişen dünya, bu değişim ve dönüşüme ayak uydurabilen bireylere ihtiyaç duyuyor. Bilgiye ulaşmanın çok kolay olduğu günümüzde ise var olan bilgilerden hareketle yenilerini üretebilen bireyler yetiştirme sorumluluğu biz eğitimcilerin omuzlarında. Bu büyük sorumluluk da elbette bizleri eğitime ilişkin yenilikleri takip etmeye ve sorgulamalar yapmaya itiyor. BOYEP programını uygulamaya karar vermemiz bu sorgulamaların sonucudur. Amacımız BOYEP ile çocuklarımızda merak uyandırarak öğrenme isteğini harekete geçirmek; sorgulayan, çözüm odaklı, yaratıcı bireyler yetiştirmektir.

BOYEP’in içeriğinden biraz bahsedebilir misiniz? Program hangi eğitim yaklaşımlarını temel alıyor?
Pınar Kaya: Programın temelinde STEAM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Sanat, Matematik), Tasarım Odaklı Öğrenme, Proje Tabanlı Öğrenme, MAKER ve Farklılaştırılmış Öğretim Modeli yaklaşımı var. Bu çağdaş yaklaşımlar pek çok okulda elbette uygulanıyor. Ancak bu noktada bizim farkımız, beceri odaklı bir eğitim programı ve tematik bir anlayışla bunları uyguluyor olmamız. Öğrencilerimiz yıl boyunca işleyecekleri, “Ben Kimim? Ekosistem, Üretim ve Etik Anlayış” temaları yoluyla yerel ve evrensel değerlere dayalı pek çok kazanıma yaşam odaklı bir anlayışla ulaşacaklar. Programın işleyiş döngüsü Düşün-Üret-Kullan-Değerlendir biçimindedir. Amacımız düşünen, duyarlı ve becerikli bireyler yetiştirebilmektir. Mühendislik, bilim, müzik, kutu oyunları, canlandırma vb. merkezlerimiz ise öğrencilerimizin yaratıcılık, üretkenlik, bağımsız hareket edebilme, küçük ve büyük gruplarla çalışabilme, gerçek hayatla ilişki kurabilme becerilerini geliştirmelerine katkı sağlayacaktır.

Hilal Tortop: Okulumuzda gerçekleştirdiğimiz uygulamaların okul felsefemize hizmet eden kanıtlarını görmek bizim için çok değerli. Aksi takdirde gelişme kaydetmek mümkün değildir. Bu noktada YÖM ile kurduğumuz ortaklığın temel amacı, öğrencilerimizi geleceğe yaşam odaklı bir anlayışla hazırlarken bize güç katmasıdır.

İçerikle ilgili bilgi edindik. Peki, veliler bu sürece nasıl dahil oluyor?
Hilal Tortop: Eğitimde okul ile ailenin işbirliği yadsınamaz. Bu anlayışla velilerimiz öğrenme ortamımızın önemli bir parçası. Çocuklarımızın öğrenme sürecine velilerimizin aktif olarak dahil olduğu çalışmalarımız var. Bunlardan biri eve gönderdiğimiz görev çantalarımız. Bu çantalarda öğrencimizin gözlem, araştırma, deney ve üretim yapmasını, çeşitli problem durumlarına çözüm bulmasını sağlayacak malzemeler mevcut. Öğrencilerimiz bu görev çantalarına evlerinde geri dönüşüme katkı sağlayacak malzemeleri de ekleyebilir. Öğretmenlerimiz belirli aralıklarla öğrencilerimize evde gerçekleştirmeleri için bazı görevler veriyorlar. Aile-çocuk paylaşımına katkı sağlaması da amaçlanan bu çalışmalar sırasında velilerimiz bir rehber rolü üstlenerek öğrencilerimize yardımcı oluyor.

Planladığımız bir diğer çalışma ise velilerimizin okula davet edildiği yansıtma haftalarımız. Yansıtma haftalarımızda öğrencilerimizin her bir temayı bir bütün olarak aileleriyle paylaşmalarını ve keşiflerini onlara yansıtmalarını hedefliyoruz. Her temanın son haftasında velilerimizi okula davet ediyoruz. Öğrencilerimiz okulda gerçekleştirdikleri çalışmalarına ait örnekleri aile, öğretmen ve arkadaşlarına sunarak paylaşımda bulunuyorlar.

BOYEP’i desteklediğiniz, okulda kullandığınız başka uygulamalar var mı?
Pınar Kaya: Evet, önceki yıllarda uyguladığımız ve uygulamaya devam ettiğimiz çalışmalarımız var. Öğrencilerimizin sosyal-duygusal gelişimini desteklemek için 2. Adım, eleştirel ve yaratıcı düşünmelerine katkı sağlamak için Çocuklarla Felsefe (P4C) ve büyük resmi görerek farklı çözüm yolları bulmaları için Eğitimde Sistem Düşüncesi (ESD) gibi programlara dayalı uygulamalar yürütüyoruz.

Okulun fiziki şartlarını da programa uygun olarak yeniden yapılandırmışsınız. Bu düzenlemeler ile ilgili de bilgi verir misiniz?
Pınar Kaya: Evet, okul öncesi birimimizi tepeden tırnağa yeniden inşa ettik. Hem gerçek hem de mecazi anlamda sınıflarımızın duvarlarını yıktık. İşbirlikli öğrenmeyi ve yaşam becerilerini destekleyen öğrenme merkezlerinden ve atölyelerden oluşan yeni alanlar yarattık.

Bu öğrenme merkezleri ve atölyeler çocuklarımızın merak duygularını harekete geçirerek yaparak-yaşayarak öğrenmelerini sağlamak adına tasarlanmıştır. Ancak şu önemli noktayı da vurgulamadan geçmek istemiyorum. Biz çocuklarımızın eğlenerek öğrenmesini istiyoruz. Mutlu çocuklar yetiştirmek istiyoruz. Felsefeyle örtüşen program ve programla örtüşen mekân tasarımı çalışmaları da bu çerçevede gerçekleştirildi.

Öğretmenlerinizin ve öğrencilerinizin yeni programa adapte olması sürecinde ne gibi çalışmalar yaptınız?
Hilal Tortop: Öğretmenlerimiz YÖM eğitmenleri tarafından geçtiğimiz haziran ayında 21. Yüzyıl Becerileri Eğitimi ve ağustos ayında da BOYEP Programı Kullanıcı Eğitimi aldılar. Bunun yanı sıra her hafta online danışmanlık desteği alacaklar. BOYEP uzmanları da her ay okulumuzu ziyaret ederek yaptığımız çalışmaları gözlemleyecek ve öğretmenlerimize geribildirim verecekler. Bu süpervizyon sürecinden geçiyor olmak hepimiz için son derece besleyici.

Öğrencilerimiz ise okul açılmadan önce oryantasyon programına katıldılar. Bu zaman içerisinde onların okula, arkadaşlarına ve öğretmenlerine uyum sağlamasını kolaylaştıracak atölye çalışmaları yapıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı