REKLAMI GEÇ

DTO’dan Sudan’a çıkartma

DTO’dan Sudan’a çıkartma

Ticaret Odası, milletvekili Şahin Tin’in başkanlık ettiği heyetle Sudan’a giderek temaslarda bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Haziran 2017 Pazar, 14:32

Denizli Milletvekili Şahin Tin Başkanlığında Denizli Ticaret Odası’nın (DTO) organizasyonuyla Sudan’a ticari gezi düzenlendi.

Denizli heyeti Sudan’da önemli temaslarda bulundu. Ayrıca DTO ile Kızıldeniz İşadamları Derneği arasında iş birliği protokolü imzalandı. Denizli Milletvekili Şahin Tin, Türkiye’nin Afrika’ya açılma politikaları doğrultusunda önemli bir pazar olan Sudan’ın Afrika kıtasının kapısı olduğunu ifade etti. DTO Başkanı Uğur Erdoğan da Sudan’la ticaret hacmini kısa vadede iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Şahin Tin başkanlığındaki Denizli Heyeti’nde Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, Meclis Üyeleri Bayram Ali Çoban ve Yavuz Aki, Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Uzunoğlu ile Denizli Ticaret Odası Üyeleri Nejat Küçüker, Bülent İnce ve Ramazan Kuzu da yer aldı.

Heyet üyeleri Sudan’a ulaşır ulaşmaz, ayaklarının tozuyla sahur öncesi Hartum Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Osama A. Rayis ve sektör temsilcileri ile bir araya geldi.

Toplantı ve saha gezilerine devam eden heyet, ilk durak olan Port Sudan’da Kızıldeniz Eyalet Valisi Ali Ahmed Hamid Abdulgadır tarafından karşılandı.

Daha sonra heyet, Coral Port Sudan Oteline geçerek Sudan Maliye ve Yatırım Bakanları ile yatırım olanakları hakkında toplantı yaptı.

SUDAN AFRİKA’NIN KAPISI
AK Parti Milletvekili Şahin Tin, Sudan’ın Türkiye için Afrika’ya açılan kapı olduğunu söyleyerek, “Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nin yanı sıra Afrika pazarları da Türkiye için çok önemli. Geleceğin ticaretine yön verecek ülkeler arasında Sudan’ın önemli bir rol üstleneceğine inanıyoruz. Bu bakımdan iki ülke arasındaki ticaretin artırılması büyük önem taşımaktadır. Ticaretimizin artması için de öncelikle Türkiye ve Sudan arasındaki serbest ticaret anlaşmalarının hayata geçirilmesi gerekmektedir” dedi.

HEDEF TİCARET HACMİNİ İKİYE KATLAMAK
DTO Başkan Uğur Erdoğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, Sudan başta olmak tüm Afrika ülkelerine ziyaretler düzenleyerek, ticareti arttırmak için çaba sarf ettiklerini söyledi. Erdoğan, Denizli Milletvekili Şahin Tin’in de Türkiye’nin Afrika pazarına açılma politikaları doğrultusunda Sudan’da üst düzey girişimlerde bulunduğunu ve bu gezinin organizasyonuna öncülük ettiğini dile getirdi.

Denizli özelinde de Afrika ülkelerine yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Erdoğan, “Sudan’ın da içinde bulunduğu bazı Afrika ülkelerini yeni hedef pazarlar ve ticaret ortakları olarak belirledik. Bu konuda firmalarımıza eğitimler verdik, şimdi de Sudan’da görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Denizli ile Sudan’ın toplam yıllık 2,5 milyon dolarlık ticaret hacmini vardır. Bunu en kısa vadede iki katına yükselterek 5-6 milyon dolar seviyelerine çıkarabileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ BULUŞTU
Toplantı sonrası heyet, Althawra ve Sea Land bölgesindeki tekstil, metal-alçı, liman ve lastik sektörlerinden oluşan saha ziyaretleri gerçekleştirdi. Kızıldeniz kenarında yapılan iftarın ardından ise Ekonomik Sektörler Toplantısı gerçekleştirildi.

DENİZLİ HEYETİNE TEŞEKKÜR
Kızıldeniz Eyalet Valisi Ahmed Hamid Abdulgadır da, kendisinin de içinde bulunduğu bir heyetle Denizli’yi ziyaret ettiklerini hatırlatarak, iki kardeş ülkenin işbirliğinin geliştirilmesinin önemine işaret etti. Abdulgadır, Denizli heyetine de teşekkür etti.

TÜRKİYE TARAFINDAN RESTORE EDİLİYOR
Port Sudan’daki ikinci gün temasları Suakin Adası’nın ziyaret edilmesiyle başladı. Suakin Adasında TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) tarafından restore edilen Osmanlı dönemine ait Hanefi Camii, Şafi Camii ve Gümrük Binası Denizli heyeti tarafından gezildi.
Ardından tekstil, maden, makine, tarım sektörlerinin temsilcisi ili ülke iş adamları arasında birebir görüşmeler gerçekleştirildi.

İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALANDI
Port Sudan ziyaretinin son toplantısı Kızıldeniz Eyalet Valiliği’nde gerçekleştirildi. Burada iki ülke heyetlerinin bir araya geldiği değerlendirme toplantısında Denizli Ticaret Odası ile Kızıldeniz İşadamları Derneği üyeleri arasında önemli bir anlaşmaya imza atıldı. Protokol, ticari konularda eğitim ve seminerler düzenlemek, Türk sanayi mallarının bu bölgede yerel pazar ve bayilikler yoluyla geliştirilebilmesi amacıyla ticari alanlarda komisyon oluşturmak, iki ülke ticaret odası mensuplarının ticari ilişkilerine katkıda bulunmak, ortaklık kurmak, yatırım yapmak, sermaye iş birliği oluşturmak, turizm yatırımlarını ön plana çıkarmak, bilgi ve teknoloji transferi sağlamak konularını içeriyor.

Denizli heyeti daha sonra hava yoluyla Port Sudan’dan ayrıldı. Denizli heyetinin temasları Khartoum’da devam ediyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Yönetim Kurulu

 

dto-baskani

Uğur ERDOĞAN

Yönetim Kurulu Başkanı

Meclis

Salih SARIKAYA

Meclis Başkanı

İletişim Bilgileri

Yönetim Kurulu Başkanı 295 00 10
Meclis Başkanlığı 296 00 15
Genel Sekreter 295 00 20
Genel Sekreter Yardımcıları 295 00 21 295 00 22
Personel ve Yazı İşleri Müdürlüğü 295 00 24
Ticaret Sicil Müdürlüğü 295 00 30
Hesap İşleri Müdürlüğü 295 00 40
Oda Sicil Müdürlüğü 295 00 45
Araştırma Geliştirme Müdürlüğü 295 00 50
Dış Ticaret 296 00 55
Basın ve Halkla İlişkiler 295 00 70 295 00 71
Kurumsal İletişim ve Organizasyon 295 00 75
Ege Bilgi ve Yenilik Merkezi (EBIC-EGE) 295 00 80
Bilgi İşlem 295 00 95
Santral Telefon 295 00 00
Faks 295 00 90