REKLAMI GEÇ

Anketler Doğru Olabilir mi?

Aslına bakarsanız, seçim konusundaki hiçbir ankete inanmam. Hele hele seçim mitinglerindeki meydanlardaki kalabalıklara da hiç inanmıyorum. Çünkü, insanlar eskisi gibi liderleri takip etmiyor; sadece onların söyleyeceklerini merak ettikleri için miting meydanlarına geliyor. Tabii, zorla meydanlara sürüklenen insanları buna dahil etmiyorum. Çünkü onlar, gelecek ve ekmek korkusundan dolayı dinlemek için değil, emre itaat için geliyorlar. Ama, son zamanlarda Sonar araştırma şirketi tarafından yapılan bir anketten…

/ DENİZLİHABER / 22 Ocak 2010 Cuma, 11:27

Aslına bakarsanız, seçim konusundaki hiçbir ankete inanmam. Hele hele seçim mitinglerindeki meydanlardaki kalabalıklara da hiç inanmıyorum. Çünkü, insanlar eskisi gibi liderleri takip etmiyor; sadece onların söyleyeceklerini merak ettikleri için miting meydanlarına geliyor.
Tabii, zorla meydanlara sürüklenen insanları buna dahil etmiyorum. Çünkü onlar, gelecek ve ekmek korkusundan dolayı dinlemek için değil, emre itaat için geliyorlar.
Ama, son zamanlarda Sonar araştırma şirketi tarafından yapılan bir anketten söz ediliyor.
Bu anket, bugüne kadar yapılan bütün anketleri yalanlar nitelikte bir anket. Hele hele iktidar yanlısı olarak bilinen ve şirketin yaptığı anket, son siyasi gelişmeler ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik buhran başta olmak üzere, olumsuzlukları toz pembe göstermesine rağmen, AKP’nin oy kaybını önleyememiş gözüküyor.
Bu şirketin yaptığı son seçim anketine göre; AKP’nin oyları yüzde 30’un altına düşmüş gözüküyor. Ankete göre “bugün seçim olsa AKP yüzde 29.5, CHP yüzde 27.11, MHP yüzde 20.41 oranında oy alıyor” deniyor.

Sonar Araştırma Şirketinin 3-13 Ocak tarihlerinde yüz yüze anket yöntemi kullanarak yaptığı araştırma, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mersin, Samsun ve Van illerinde, farklı ekonomik ve yaş gruplarından tesadüfi yöntemle seçilen 3 bin kişiyle gerçekleştirilmiş. Araştırmanın hata payının yüzde 1,73.dür. Araştırmada birleşik oy pusulası kullanılarak kararsızların payının düşük olmasının sağlandığı ifade ediliyor. Sonar’ın birleşik oy pusulasında alfabetik sıraya göre AKP, BDP, BBP, CHP, DP, DSP, Hak ve Eşitlik Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, İşçi Partisi, MHP, ÖDP, Saadet Partisi, TKP, Türkiye Partisi seçenekleri yer aldı.

Buna göre kararsızlar ve görüş belirtmeyenlerin dağıtılmamış haliyle AKP yüzde 28, CHP yüzde 25.73, MHP yüzde 19.37, BDP yüzde 5.96, SP yüzde 5.19, DP yüzde 3.89, DSP yüzde 2.86, BBP yüzde 2.1 oranında oy alıyor. Araştırmada diğer partilerin oy oranı toplam yüzde 1.8, kararsız oy oranı ise yüzde 5.1 çıkmış.

Kararsızlar ve görüş bildirmeyenler dağıtıldığında ise oy oranları şöyle: AKP yüzde 29.5, CHP yüzde 27.11, MHP yüzde 20.41, BDP yüzde 6.28, SP yüzde 5.47, DP yüzde 4.1, DSP yüzde 3.02, BBP yüzde 2.21, diğer yüzde 1.9. olarak gösteriliyor. (Ben, bu şıkkı anlamıyorum. İnsanlar kararsızsa, bunlar neden partilere dağıtılır ve neye göre karar verilerek dağıtılır anlamıyorum)

Araştırmaya göre halkın büyük çoğunluğu Türkiye’nin en önemli sorununun işsizlik ve pahalılık olduğunu düşünüyormuş. Araştırmaya katılanlara birden fazla cevap verebildikleri “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusu sorulduğunda yüzde 69.73 oranında “Ekonomik sorunlar/pahalılık” yanıtını verilirken yüzde 67.7 oranında da “İşsizlik/istihdam” denilmiş
Kürt açılımının en önemli sorun olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 35.4 olmuş.

Katılımcılara “Önümüzdeki 6 ay içerisinde kendi ekonomik durumunuzun nasıl olacağını düşünüyorsunuz?” sorusu sorulduğunda ise yüzde 36.66 oranında “Bugünden daha kötü”, yüzde 32.67 oranında “Bilmiyorum”, yüzde 20.68 oranında “Bugünden daha iyi”, yüzde 9.99 oranında da “Aynen böyle kalacak” yanıtı alındı.
Ankete bakılırsa, seçimden ziyade insanlar kendi durumlarını daha çok düşünüyor. Böyle bir ortamda, bu ankete ne kadar güvenilir, bunu da taktirlerinize bırakıyorum.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı