REKLAMI GEÇ

ARTIK GINA GELDİ!

Ne zamandır yazıyorum. Cep otoparklarının durumu ve alternatif yolların kullanımı konusunda ilimizin trafik sıkışıklığını anlatıp duruyorum. Ama hiç kimse “Bizim halimiz budur” demiyor. Halkımız da, özellikle Halk Caddesi, Atatürk Caddesi, 2. Ticari yol, İstasyon caddesi üzerindeki bu durumu fırsat bilip, gelişigüzel park edince gürültü kirliliği, çevre kirliliği ve trafik kirliliği iç içe geçmişti. Esnaflarımızın genişleyen kaldırımları işgalini saymıyorum bile. Otopark özürlüsü olan halkımız, dibindeki…

/ DENİZLİHABER / 15 Eylül 2011 Perşembe, 11:29

Ne zamandır yazıyorum. Cep otoparklarının durumu ve alternatif yolların kullanımı konusunda ilimizin trafik sıkışıklığını anlatıp duruyorum. Ama hiç kimse “Bizim halimiz budur” demiyor.
Halkımız da, özellikle Halk Caddesi, Atatürk Caddesi, 2. Ticari yol, İstasyon caddesi üzerindeki bu durumu fırsat bilip, gelişigüzel park edince gürültü kirliliği, çevre kirliliği ve trafik kirliliği iç içe geçmişti. Esnaflarımızın genişleyen kaldırımları işgalini saymıyorum bile.

Otopark özürlüsü olan halkımız, dibindeki otoparka para vermemek için, otoparkın önüne aracını park ediyorsa, böyle bir ilde elbette kati tedbirlerin alınması gerekiyordu.
İlimiz Denizli, bizim konumumuzdaki bütün illerden daha ucuz otoparklara sahip. Ama hiçbir kimse cebinde akrep varmış gibi, otoparka para vermemek için gitmiyor. İlle de kaldırıma park edecek.
Aylardır yazıyoruz bu durumu. Ne halkımızdan, ne de yetkililerden bir Allah’ın kulu dikkate almıyordu. Çileyi çeken yine vatandaşlarımız oluyordu.

Geçenlerde, aracımla Atatürk caddesinden gelirken, baktım ki yol kenarındaki birinci şerit tamamen temizlenmiş. Otopark görünümünde olan bu şerit tertemiz olmuş. Araç kirliliğinden kurtulmuş şükür. Demek ki istenilince oluyormuş. Demek ki görev yapınca, hele azıcık da ceza kesilince; kirlilik diye bir şey kalmıyor, yollar normal akışına dönüyormuş.
Şimdi aynı hassasiyetin Ticaret Lisesi önündeki cadde de ve Cenaze olduğu günler tıkanan Bayramyeri Ulu cami önündeki caddeye gösterilmesi lazım.

Ticaret Lisesi önündeki cadde ben bildim bileli aynı keşmekeşliği yaşıyor. O cadde üzerinde park eden araçlar yüzünden, ne esnaflar mallarını indirip, bindirebiliyorlar, ne de vatandaşlar evlerinden rahatça dışarı çıkabiliyorlar. Üstelik, bazı zamanlar çift sıra park oluyor ki; trafik sıkışıp kalıyor. Sağlı sollu araçların park etmesi ile yolun ne hale geldiğini artık siz düşünün.
Yine, Nihat Zeybekci döneminde ilimiz cenazelerinin sadece Bayramyeri Ulu Cami’de kılınan cenaze namazı ile kaldırılması uygulaması geldi.
Aynı anda iki, üç cenazenin kalktığı Ulu cami önündeki trafik o gün kesinlikle arapsaçına dönüyor. Hemen yanıbaşında iki tane otopark olmasına rağmen, cenaze törenine gelen insanlar kaldırımlara, yollara park ediyor. Burada trafik polislerimiz bile çaresizliklerinden ne yapacağını bilemiyor. Saat 12.00 ile 13.30 arasında yol tıkanıyor. Ve üstelik mahalle dolmuşları bu güzergahtan geçiyor.
Artık durumu siz düşünün. Minibüse binmiş bir vatandaşımız, 20 dakikalık yolunu, bu tıkanıklık yüzünden neredeyse bir saatte tamamlıyor. Bu da olumsuz bir etki yaratıyor.

Çarşamba günü yine bir cenaze vardı. Araçlar gelişigüzel park etmişlerdi. Yol tam tıkanmak üzere iken geldiğim yolda, otoparka dönmek istedim. Hacının birisi otoparkın yolunu tıkamış; ne geri gidebiliyorum, ne de ileri. Beni görmesine rağmen tınlamıyor bile.. Korna üstüne korna… Arkamdaki araçlarda öyle..
İşgüzar bir hacı yüzünden yol tıkandı.
Neymiş efendim, aracına gölgelik bir yer arıyormuş. Yolu tıkanmışsın Hacı! Gölgenin sırası mı? O hengamede kaldırıma park etmene müsaade etmişler! Şükür etsene….

Neyse, Otopark sorumlusu geldi. Hacı amcaya “Otopark yoluna park ediyorsun Bey amca, aracını kaldır oradan” diyerek sert konuştu da, bizim Hacı, Homur homur aracına bindi ve kaldırıma azıcık çekme lütfunda bulundu.
A be Hacı Amca.. Hemen yanıbaşında Belediye’nin otoparkı var. Zaten Çekiç otoparkının da girişine park etmişsin. Madem gölgelik park yeri arıyorsun, madem güvenli park etmek istiyorsun; millete bu eziyeti çektireceğine girsene iki otoparktan birisine Hacı!

Yine, Mülki amirlerimiz başta olmak üzere, cenazeye katılan bütün yöneticilerimiz de aynı şekilde yola park ediyorlar. Araçların başında şoförler, trafik polisimiz yolu düzenlemeye çalışıyor. O anda o yolda seyahat eden insanlarımız, kimbilir içlerinden size neler diyorlardır.
Eğir sizler, araçlarınızı otoparklara çekmezseniz, bu vatandaş bunu hiç yapmaz! Lütfen sizlerde trafik kurallarına uyun. Sizler her konuda olduğu gibi, otopark ve trafik konusunda örnek olunuz.

Sayın Başkan Osman Zolan, Sizden Denizli halkı adına bir ricam olacak.
Lütfen, şu; sadece Ulu cami de cenaze namazı kılınması uygulamasını kaldırınız. Vatandaşlarımız mahallelerindeki camilerinde cenaze namazlarını kılsınlar. Cenazeler yıllarca ibadetlerini ettiği namazgahlarından son istirahatgahlarına kaldırılsınlar. Böylelikle Ulu cami önündeki sıkışıklığı kaldırmış, mahalle sakinlerinin de cenaze namazına katılmalarını, aralarında yaşayan arkadaşlarına haklarını son kez helal etmelerini sağlamış olursun.
Tek düze, disiplin sağlanması gibi lüzumsuz bir olayı bu insanlara dikte ettirme. Hem, merak etme bizim insanımız Mısır, Suriye gibi Cuma ve Cenaze namazlarından sonra sokaklara dökülmez. Ama sana hayır dua da bulunurlar.
Yoksa, bu sıcak günlerde Denizli yolları çekilir gibi değil. Yetkililerin bu konuda çözümler üreteceğine inanıyorum.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı