REKLAMI GEÇ

Denizli’nin çıkmaz sokağı Beyağaç

Denizli’nin çıkmaz sokağı Beyağaç

Denizli’ye 106 kilometre uzaklıkta, Muğla sınırındaki Beyağaç ilçesine Kale ve Tavas’tan giriş var, ancak çıkış yok. Bir başka ifadeyle “çıkmaz sokak” konumunda. İlçe halkının “kapalı kutu” olarak adlandırdığı Beyağaç, kabuğunu kırmak istiyor. Buna olanak sağlayacak doğal güzelliklere de sahip. Örneğin 1200 yıllık çam ağaçlarıyla çevrili Kartal Gölü, Topuklu Yaylası gibi…

/ DENİZLİHABER / 4 Ocak 2014 Cumartesi, 10:29

ŞENGÜL BOZ

İsmini doğal güzelliklerinden, su kaynaklarından ve anıt ağaçlarından alan Beyağaç, bu zenginliklerinden yeterince yararlanamıyor. 1966 yılında Eskere ve Sarıyer köylerinin birleşmesiyle Beyağaç ismini aldı. Kale ilçesine bağlı olan Beyağaç köyü, 1972’de belediye, 1991’de ilçe yapıldı. 8 köyünde 7 bin 20 kişinin yaşadığı Beyağaç, artık makus talihini yenmek ve dünyaya açılmak istiyor.

YOL İLÇENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK
Beyağaç’ın tek isteği yol. Beyağaç’ı Muğla’ya bağlayacak yolun ilçenin kaderini değiştireceğine inanan ilçe halkı, “Tavas ve Kale’den girişimiz var, ancak çıkışımız yok. Beyağaç kapalı kutu gibi” sözleriyle içerisinde bulundukları durumu özetliyor.
Kartal Gölü Milli Parkı, anıt ağaçları, piknik ve kamp alanı Topuklu Yaylası, yeşille mavinin buluştuğu Eşenler Göleti’nin turizme açılması ise yalnızca bir yola bağlı. Beyağaç’ı Muğla’ya bağlayacak bir yol ilçenin kaderini değiştirecek.

GELİR TARIM VE HAYVANCILIKTAN
Ormanların geniş yer kaplaması ve kaliteli kerestelerin bulunması nedeniyle ağaç işleri, ahşap doğrama ve marangozluğun geliştiği, 10 krom madeni işletmesinin bulunduğu Beyağaç’ın ana geçim kaynağını tarım ve hayvancılık oluşturuyor.

SU KAYNAĞINDA SUSUZLUK ÇEKİLİYOR
Muğla’nın şişeleyerek gelir elde ettiği Sandıras Dağı’nın suyundan yararlanamayan ilçe sakini isyan ediyor. “Muğla-Köyceğiz, bizim suyumuzu içiyor, Şişeleyip, satıyor biz bakıyoruz” diyen ilçe halkı, musluklardan içtikleri suyun temiz olmamasından dert yandı. Ayrıca yaz aylarında sık sık sularının kesildiğini ve susuz kaldıklarını da vurgulayan ilçe halkı, “Bu yerel yönetimlerin beceriksizliği. Düşünün, kaliteli suyun kaynağındasınız, ama şişe suyu satabiliyorsunuz. Bunun izahı yok” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Bvatandas-anonsAŞKANLARA ÇİFT ŞANS
Beyağaç 1972 yılında Kale ilçesine bağlı belde statüsüne kavuşurken, kayıtlarda ilk belediye başkanı olarak Ali Asilkurt yazıyor. 1974 yerel seçimlerinde CHP’den Beyağaç Belediye Başkanı seçilen Halil İbrahim Özke, iki dönem başkanlık yaptıktan sonra 1980 yılında koltuğunu Ömer Faruk Kolat’a devretti. Hüseyin Pulaş ise 1983 seçimlerinde ANAP’tan belediye başkanı seçildi ve Beyağaç seçmeni 1987 seçimlerinde ikinci kez kendisine yetki verdi.

CHP’den Duran Demir’in 1994-2004 yıllarında iki dönem görev yaptığı Beyağaç’ta, 2004 yerel seçimlerinde AK Parti’den İsmail Eliuz, 2009 yerel seçimlerinde ise 2 bin 88 seçmenden 690’ının oyunu alan AK Partili Mustafa Akçay belediye başkanı oldu.

2014 yerel seçimlerinde 5 bin 378 seçmen 26 sandıkta oy kullanarak Beyağaç’ın yeni başkanını seçecek. Seçmen, “değişim zamanının geldi” derken, seçimden kimin galip çıkacağı tahminleri bolca yapılıyor.

CHP ADAYINA GÜVENİYOR
Beyağaç’ta ilk adayını belirleyen parti Cumhuriyet Halk Partisi oldu. İlçede 30 yıldan beri eczacılık yapan ve bir dönem İl Genel Meclisi Üyesi olarak köylere hizmet eden Ramazan İrioğlu, hizmetlerinin karşılığını 30 Mart yerel seçimlerde alacağını belirtirken, CHP İlçe Başkanı Özke ise adaylarına güvendiklerini vurguladı.
chp-anons

MHP DEĞİŞİM İSTİYOR
Beyağaç’ta 2009 yerel seçimlerinde 4. parti, 2011 genel seçimlerinde ise yüzde 15,44 oyla üçüncü parti olan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 30 Mart yerel seçimlerinde parti bayrağını Beyağaç Belediyesi’ne dikmeye hazırlanıyor. MHP’nin aday adayları Hasan Soyuçok ile Sezai Pütün, köylerin oyuna talip.
mhp-anons

AK PARTİ 3. KEZ YETKİ İSTİYOR
Mevcut Belediye Başkanı Mustafa Akçay, İl Genel Meclis Üyelerinden Hüdai Pulaş, Kutret Gürkaynak ile Mehmet Özdemir’in adaylık için yarıştığı Beyağaç’ta, büyükşehirin imkanlarından yararlanabilmek ve daha çok hizmet alabilmek için 3. kez yetki istiyor.

ak-parti-anons

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı