REKLAMI GEÇ

Çal, Kale’ye rakip oldu

Çal, Kale’ye rakip oldu

Çal’da alternatif tarımın sonuçları alınmaya başlandı. Önemli bir alanda başlatılan örtü altı seracılıkta üretilen ilk biberlerin hasadı yapıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Temmuz 2016 Cuma, 13:48

Çal, Türkiye’de örnek olacak bir çalışmaya imza attı. İlçenin bir tarım bölgesi olması için geçen yıl başlatılan çalışmalarda önemli mesafeler alındı. Çal Belediyesi ve Çal Ziraat Odası tarafından alternatif tarım kapsamında üretilen biberler toplandı.

denizli-cal-biber-kale-ye-rakip-oldu-2

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanvekili Halil Öztürk ve Ziraat Odası yetkilileri, üreticilerle birlikte ilk biber hasadını yaptı.

Çal bölgesinin tarım yapılmasına çok uygun bir bölge olduğunu ve bunu değerlendirmek için uzun süredir çalışmalar yaptıklarını belirten Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Sosyal belediyecilik projesi kapsamında Şubat ayından bu yana üreticilerimize eğitim ve seminerler verdik, paneller düzenledik. Çal’ın, toprak yapısı ve iklimiyle sebze ve meyve üretimine uygun olduğunu anlattık. Örtü altı seracılığa başladık. 22 Aile 55 bin metrekarelik alanda seracılık yapıyor. Üreticilere tüm işçiliği tamamlanan anahtar teslimi seralar verildi. İhracat ve iç piyasaya uygun domates ve biber fidesi verdik. Domates üretimi yapılmayan seralardaki boş alanlara biber üretimi yaptırdık. İlk biber hasadını da yaptık. Çal tarımla büyümeye uygun bir ilçe. Yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu gördük. Çal bir tarım kenti olacak. Önümüzdeki haftadan itibaren ilk domates hasadına da başlayacağız. Çal’da üreticiler üretip kazanacak, Çal da alternatif tarım ürünleriyle daha da büyüyecek” dedi.

‘DOĞRU ÇALIŞMA, DOĞRU ÜRETİM’
Çal’daki alternatif ürün yetiştirme projesinin mimarlarından biri olan Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkan vekili Halil Öztürk ise, doğru çalışma ve doğru üretimle Çal bölgesinin bir tarım kenti olacağını söyledi.

denizli-cal-biber-kale-ye-rakip-oldu-1

Çal’da sera ve açıkta üretilen ürünlerin artık pazar sıkıntısı yaşamayacağını belirten Öztürk, “Yapılan, Türkiye’de uygulanması gereken örnek bir projedir. Çal’da üretilen ürünleri alma garantisini bizzat kendim verdim. Tüm yükümlülükleri üstlendik. Çal’daki bu çalışma bir model. İşi bilen ziraat mühendisi, doğru ilaçların kullanımı ve insan sağlığına hiç bir zararı olmayan ürünler üretilmeye başlandı. Artık Türkiye’nin önemli ihracat şirketleri Çal’a gelerek alanları geziyor. Bu projenin doğru olduğunu göstermek için Çal’da bir araya gelerek büyük bir tanıtım organizasyonu yapacağız” dedi.

Üreticiler seralardaki ilk biber hasadını yapmanın sevincini yaşadı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
26 Nisan 2024 Cuma 8 25Parçalı Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 9 29Parçalı Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 10 28Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 9 29Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 11 29Parçalı Bulutlu