REKLAMI GEÇ

Tarihte ilk kez Büyük Menderes Nehri’nin yatağında su kalmadı

Tarihte ilk kez Büyük Menderes Nehri’nin yatağında su kalmadı

Işıklı Barajı’ndan Büyük Menderes Nehri’nin yatağına su verilmiyor. Su sadece sulama amaçlı Baklan ve Çivril ovalarına verilince nehir yatağında su kalmadı. Bölgede yaşayanlar tarihte ilk kez böyle bir olaya tanıklık ettiklerini söyledi.

Ferah Işık / DENİZLİHABER / 2 Temmuz 2017 Pazar, 11:10

Işıklı Barajı ile Adıgüzeller Barajı arasında yer alan Büyük Menderes Nehri’nin yatağında su kalmadı. Kelimenin tam anlamı ile çevre katliamı yaşanıyor. Ne devletin yetkilileri ne de çevrecilerden ses çıkmıyor. Canlılar ölmeye başladı. Doğal denge hızla bozuluyor.

Aşırı sıcakların yaşandığı bu günlerde Işıklı Barajı’ndan Büyük Menderes yatağına su verilmiyor. Barajın kapağından su sadece Baklan ve Çivril ovalarına sulama amaçlı veriliyor. Tarım arazilerinin sulanması için çevre katliamına göz yumuluyor. Çivril, Çal ve Bekilli güzergahında yüzlerce su motoruyla sulama yapılıyor. Yapılan vahşi sulama nedeniyle şu anda sadece yer altı sularıyla beslenen Büyük Menderes’te su kalmadı. Canlılar, ölmeye başladı. İşin ilginç tarafı, bir avuç duyarlı insan bu duruma isyan ederken, ne devletin kaymakamı, ne ziraat odaları ne sivil toplum ne de çevrecilerden hiç ses çıkmıyor.

SUYU İÇEN TAVUKLAR ÖLDÜ
Çal’ın Aşağaseyit Mahallesi’nde gezer tavukçuluk yapan doğa fotoğrafçısı Süleyman Yayan, Büyük Menderis Nehri yatağında su kalmadığını söyleyerek, “Sular çekildiği gibi Çivril ile Çal arasında 17 mahallenin kanalizasyonu nehir yatağına bırakılıyor. Tarım ilaçları nehre karışıyor. Yakında hastalıklar nedeniyle ölüm olayları yaşanabilir. Kimse durumu ciddiye almıyor. Geçtiğimiz günlerde tavuklarıma nehir suyundan verdim, içen öldü. Bu katliam durdurulmalıdır” dedi.

“HEPİMİZ ÜRETİCİYİZ AMA BÖYLE DE OLMAZ”
Çiftçilik yapan Metin Yıldırım ise, Büyük Menderes’in durumunun içler acısı olduğunu söyleyerek, “Şu anda tarım arazilerinde sulama yapılıyor. Sanırım planlamada sıkıntı var. Üreticiye Sulama Birliği su yetiştiremiyor. Herkes tarım arazilerine kilitlendi. Ancak, bizim kadar bu sularda hakkı olan canlıların yaşam hakları ellerinden alınamaz. Sadece canlılar ölmüyor, doğal denge de bozuluyor. Yakın zamanda bulaşıcı hastalıklar evcil ve yaban hayvanları aracılığıyla hortalayabilir. Hepimiz üreticiyiz, hepimiz tarım arazilerini suluyoruz ama bu böyle olmaz. Önlem alınmalı. Facia yaşanıyor” diye konuştu

MUHTARIN İSYANI
Aşağaseyit Mahalle Muhtarı Cengiz Okdem ise, nehir yatağında su kalmamasına isyan etti. Okdem, “Toplum olarak çevre sorunları gündemimizde maalesef yok. Devletimizin de böyle bir gündemi bulunmuyor. Yazıktır, günahtır. Baklan Ovası’na su vereceğiz diye koca Büyük Menderes’i kuruttular. Para kazanma uğruna değer mi bu katliam. Evet, şu anda bölgede çevre katliamı yaşanıyor. Yakın zamanda sağlık sorunları başımızı ağrıtır. Bizleri üzen, koskoca devletimiz neden konuyla ilgilenmiyor. Açsınlar barajın kapağını versinler nehir yatağına suyu. O nehir, bizim ürettiğimiz mısırdan da, ay çekirdeğinden de değerli. Tarihte ilk kez nehir yatağında su kalmamasına tanıklık ediyoruz. İçimiz acıyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
26 Nisan 2024 Cuma 8 25Parçalı Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 9 29Parçalı Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 10 28Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 9 29Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 11 29Parçalı Bulutlu