REKLAMI GEÇ

Çameli, kiraz merkezi olmaya aday

Çameli, kiraz merkezi olmaya aday

Bugüne kadar adını kuru fasulyesi, cevizi ve elması ile duyuran Çameli, kiraz merkezi olmaya aday duruma geldi. Son 5 yılda bin dekarı aşkın kapama kiraz bahçesinin kurulduğu ilçede, bu yıl 50 ton kiraz ihraç edildi.

/ DENİZLİHABER / 19 Temmuz 2008 Cumartesi, 00:00

Cevizleri, çabuk pişmesi ve kendine has tadı ile ünlü kuru fasulyesi ve mükemmel aromalı elmaları ile şöhreti ilimiz sınırları dışına taşan Çameli, aynı zamanda bir kiraz merkezi olmaya doğru ilerliyor.

< ?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

Bin dekarı aşkın kiraz bahçesi var

İlçede kiraz tarımı son yıllara kadar genelde dağınık şekilde yapılmaktaydı. Sınır ağacı olarak yetiştirilen, bakımı tam yapılmayan ve standart çeşitler kullanılmadığı için pazarlamada da büyük sıkıntılar yaşanan kirazlar, değerinin çok altında pazarcılara satılmaktaydı. Çameli Tarım İlçe Müdürlüğü ve Çameli Ziraat Odası’nın gayretleriyle, son beş yılda ilçeye 20 bin adetin üzerinde fidan dağıtılarak, bin dekarı aşkın kapama kiraz bahçesi tesis edildi.

‘Amacımız Çameli’yi

kiraz merkezi yapmak’

Çameli İlçe Tarım Müdürü Durmuş İvgin, hedeflerinin Çameli adını kuru fasulye, ceviz ve elmanın yanı sıra kirazda da tüm Türkiye’ye hatta dünyaya duyurmak olduğunu belirterek “İlçemizde kiraz hasadı, rakım ve iklim şartları nedeniyle geç yapılmaktadır. Bu dönem ülkemizde ve yurtdışında kirazın en çok arandığı zaman dilimi olup, kiraz fiyatları en üst seviyelere ulaşmaktadır. İlçemizin toprak yapısı ve iklim şartları kiraz için hayli uygundur. Biz yaptığımız çalışmalarla bu avantajlarımızı çiftçilerimize anlatıyor ve onları kiraz tarımına yönlendiriyoruz. Amacımız en kısa sürede Çameli’yi ilimizin kiraz merkezlerinden biri yapmaktır “dedi.

24 üreticiye, İyi Tarım Sertifikası verildi

Çameli Ziraat Odası Başkanı-Çameli Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Hamit Tuncer, son yıllarda tarım teşkilatınca yapılan çalışmalar neticesinde üreticilerin kirazdan bir hayli gelir elde etmeye başladıklarını belirterek, “Son dönemde İlçe Tarım Müdürlüğü ile beraber yaptığımız çalışmalarla ilçemize bin dekarın üzerinde yeni kiraz bahçesi kazandırdık. Önceden üretimde standart ve toplu kiraz alanları olmadığı için ürünlerimizi yok pahasına satıyorduk. Bu yıl İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri’nin teşviki ve odamızın maddi imkânları ile ilçemizde kiraz üretimi yapan 24 üreticimize İyi Tarım Sertifikası aldık. Bakanlıkça yetkilendirilen özel bir sertifikasyon firmasıyla çalıştık. Onlar bizi denetlediler. Arazimizi ve ürünlerimizi incelediler ve almış oldukları numuneleri laboratuarlarda tahlil ettirdiler. Sonuçta bize sertifika verdiler. Bu yıl 50 ton kiraz satışı yaptık. Önümüzdeki yıllarda amacımız ilçemizdeki kiraz alanlarını arttırmak ve ürettiğimiz kirazları dünya pazarına sunarak Çameli çiftçisinin gelir düzeyini ve hayat standartlarını yükseltmektir. Başta İl Tarım Müdürü olmak üzere bize bu konuda destek olan herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunarım” dedi.

Denizli’de ilk

İl Tarım Müdürü Yusuf Gülsever, uygulanan projenin Çameli için son derece önemli olduğundan bahsederek “İlk defa bir ziraat odası, ilimizde böyle bir proje geliştiriyor. Yurtdışına ürün gönderirken en çok istenilen EUREPGAP sertifikasının Türkçe karşılığı olan İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası’nın özellikle pazar değeri bir hayli yüksek olan kirazda alınması, bölgenin tarımdaki geleceği açısından çok önemlidir. Bizim hedeflerimizden birisi de Çameli’yi ilimizin ve ülkemizin kiraz merkezlerinden biri yapmaktır. Çameli’nin her yıl en çok kiraz fidanı verdiğimiz ilçelerden biri olmasının da sebebi budur” dedi.

Kiraz, Çamelililere kazandırdı

Bu yıl kirazların çiçeklenme zamanında oluşan yağışlar ve akabinde yaşanan aşırı sıcaklardan dolayı, ilimizin kiraz alanlarında özellikle ihracata gönderilen 0900 ziraat çeşidinde önemli verim azalması görülürken Çameli, bundan en az etkilenen ilçe oldu. İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası alan 50 ton kiraz, PİA firmasına 4-5 YTL/kg. fiyattan satılarak ihraç edildi. Oluşan fiyattan ve elde ettikleri kazançtan memnun olan üreticiler, önümüzdeki yıllarda kiraz alanlarını daha da arttıracaklarını belirtiyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı