REKLAMI GEÇ

FASULYE FESTİVALİ BU PAZAR

FASULYE FESTİVALİ BU PAZAR

Bozkurt’a bağlı Hayrettin köyü sakinleri yetiştirdikleri susuz ve doğal fasulyenin tanıtımını yapmak için bu yıl 4. kez, 3 Temmuz Pazar günü ‘Fasulye ve Yayla Şenliği’ düzenlenecek.

/ DENİZLİHABER / 30 Haziran 2011 Perşembe, 15:07

Hayrettin Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Tahir Çelik, geçen yılki festivale yaklaşık 5 bin kişinin katıldığını bu yıl festivalde 7 bin kişinin doğal fasulyenin tadına bakmasını hedeflediklerini söyledi.

Geleneksel Fasulye Festivali’nin tertip komitesi Bolu Lokantasında düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Tertip komitesi üyeleri tarafından festivalin bu yıl 3 Temmuz Pazar günü yapılmasına karar verildi. Her yıl Denizli protokolünün de katıldığı geleneksel festivalde bu yıl, köy sakini bayanların festival boyunca yöresel kıyafetlerini giymeleri, mehter takımı ile yöresel sanatçıların sahne alması ve köyün gençleri tarafından festivale katılanlara yönelik yöresel Bulgaristan oyunlarının sergilenmesine karar verildi.

Hayrettin Köyü’nün 1878 yılında Bulgaristan’ın Deli Orman Bölgesi’nden göç edenler tarafından kurulduğunu, en büyük geçim kaynağının fasulye üretimi olduğunu anlatan Dernek Başkanı Tahir Çelik, geçen yıl köyde bin dönüm araziden 10 ton fasulye hasadının yapıldığını söyledi. 150 kilogram fasulyeden yapılacak 7 bin kişilik kuru fasulyenin, pilavla birlikte davetlilere ikram edileceğini söyleyen Çelik, “Fasulye bizim köyümüzde susuz, tamamen doğal yetiştirilir. Hayvanlarla sürülen tarlalar hayvan gübresiyle zenginleştirilip fasulye üretimi yapılır. Yetiştirdiğimiz fasulyelerin şeker oranı çok düşüktür. Gaz yapmaz, kısık ateşte, kısa sürede çok kolay pişer, lezzetlidir. Ünü Türkiye’ye yayılan kuru fasulyemizin kilogramını 3 liradan satıyoruz” diye konuştu

Üretimi teşvik edeceğiz
Geleneksel festivalle, köyün ve ürettikleri fasulyenin tanıtımını yapmaya devam edeceklerini söyleyen Çelik, “Köy meydanında yapacağımız festivalimize Valimiz Yavuz Erkmen, başta olmak üzere bu senede tüm protokol üyelerimizi bekliyoruz. Bulgaristan’dan göçenlerin kurduğu muhacir köyü olarak ta bilinen köyümüzde festival boyunca bayanlarımız yöresel kıyafetlerini giyecekler. Köyümüzün gençleri de Bulgaristan’dan Denizli’ye taşıdığımız ve hala severek oynanan yöresel oyunlarımızı davetlilerimiz için sergileyecekler. Gün boyunca devam edecek festivalimizde yerel sanatçılarımız sahne alacak, yarışmalar yapılacak. Hediye çekilişinin ardından akşam saatlerinde festivalimizi bitireceğiz. Festivalde köyümüzün simgesi haline getirmeyi amaçladığımız ve bu bölgede sadece bizim yöremizde yetişen ters laleyi’ de tanıtacağız. Bin 500 metre rakımın altında hiçbir yerde yetişmeyen bu lale cinsi, Hıristiyanlar tarafından da kutsal kabul ediliyor. Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinden sonra Hz. Meryem’in gözyaşlarını ters lale anlatıyor. Tüm Denizlilileri festivalimize bekliyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı