REKLAMI GEÇ

Belediye Sanat Merkezi hurafeleri!

Belediye Sanat Merkezi hurafeleri!

Denizli Belediyesi Sanat Merkezi yangını ile ilgili hurafeler pes dedirtti. Fısıltı gazetelerinin ortaya yaydığı iki söylenti kulaktan kulağa dolaşıyor. “BSM mezarlık alanına kurulmuş, laneti yaktı” söylentisi de “Yangında 3 kişi ölmüş gizleniyor” söylentisi de yetkin ağızlarca yalanlandı.

/ DENİZLİHABER / 20 Ocak 2012 Cuma, 17:49

Denizli,  hala Belediye Sanat Merkezi yangınını konuşuyor. Ancak haberlerin yerini kulaktan kulağa yayılan hurafeler aldı. Kimi yangının çıkış nedenini mezara, yatıra bağlıyor, kimi aslında yangın sırasında bekçi ve iki arkadaşının yanarak öldüğü ama olayın gizlendiğini konuşuyor.

Sokakta en çok konuşulan bomba haber, Denizli Belediye Sanat Merkezi’nin kurulduğu arsanın yıllar önce mezarlık olduğuna dair söylentiler. Dedikoduyu yayanlar daha önce bu arsada bulunan eski sinemanın da 1976’da yandığını hatırlatıp mezarlığın lanetine dem vuruyor. Ancak yerel tarih araştırmacısı Hüsamettin Ataman, eldeki kaynakların orada bir mezarlık olduğuna dair bilgi içermediğine dikkat çekiyor.

ARŞİVLER BSM MEZARLIĞINI DOĞRULAMIYOR
Ataman, kent merkezi hakkında şu ana kadar üç tarihçinin araştırmalarını yansıttığı kitaplara dikkat çekiyor. Bu kitaplardan en güceli,  Cevdet Şemsioğlu’nun oğlu tarafından yazılan anılarına yönelik kitap. 2004 baskılı kitapta Şemsioğlu’nun anıları arasında kent merkezindeki mezarlar da geniş yer alıyor. Anı kitabına göre merkezde yirminin üzerinde mezarlık nokta nokta aktarılıyor ve bunların tümünün zamanla büyük mezarlığa taşındığını belirtiliyor. Ataman’ın Denizli Tarihi kitaplarını oluştururken alıntılarına yer verdiği Şemsioğlu’nun anılarına göre Belediye Sanat Merkezi’nin bulunduğu arsa üzerinde bir mezardan bahsedilmiyor.

KADASTRO ARŞİVİNDE DE YOK
Ataman ayrıca 1967’te yayımlanmış Tarhan Toker’in kitabı ve 1928’de yayınlanıp 1987’de günümüz Türkçesi’ne çevrilen Dr. Kemalettin Şakir’in kitabında da söz konusu arsada bir mezarın olduğuna dair bilginin olmadığını söyledi.  Eski tarihli kadastro kayıtlarına baktığını belirten Ataman, “1926 yılında hazırlanan kadastro paftalarında da göremedim. Ama rastlayan varsa belgesini getirip söyler” dedi.

BAŞKANDAN İKİ FARKLI BAKIŞ AÇISI
Denizlihaber, Belediye Başkanı Osman Zolan’a hurafeleri sordu.  Mezarlık hurafesi konusunda temkinli yaklaşan  Zolan, vatandaşın hassasiyetine duyarlı yaklaştığını belirtirken, “Bundan sonraki inşaatlarımızda  çıkarsa taşırız” dedi.

3 ÖLÜYÜ GİZLEYEBİLİR MİYİZ?
Başkan Zolan özellikle sosyal paylaşım sitelerinde dolaşan yangında bekçi ve arkadaşının öldüğüne dair iddiayı ise muhalefetin işi imasıyla değerlendiriyor. Günümüzde böylesine bir ölümü saklamaya kimsenin gücünün yetmeyeceğine dikkat çeken Zolan, hurafeyi kötü bir siyasi manipülasyon olarak görüyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı