REKLAMI GEÇ

Denizli Belediye Sineması yangının perde arkası

Denizli Belediye Sineması yangının perde arkası

Denizli Belediyesi İtfaiye Müdürü İlyas Tuncer, Denizli Belediye Sanat Merkezi’ni kül eden dev yangınla ilgili merak edilen soruları Denizlihaber.com’a yanıtladı. Yangın tam olarak nerede, neden, ne zaman başladı? Ne zaman fark edildi? Neden saatlerce sürdü? Alevler kaç santigrat dereceye ulaştı? İlk ihbar ve ilk müdahale saat kaçta yapıldı? Ekipler başarılı mıydı? Kaç ihbar telefonu geldi? Çatı neden çöktü?

/ DENİZLİHABER / 17 Ocak 2012 Salı, 11:45

Denizli Belediyesi Sanat Merkezi’ni kül eden dev yangın sırasında yaşananları Denizli Belediyesi İtfaiye Müdürü Denizlihaber.com’a anlattı. Müdür İlyas Tuncer merak edilen soruların yanıtlarını Denizlihaber.com’a verdi. İşte o sorular ve yanıtları;

YANGIN NEREDE NEDEN BAŞLADI?
Denizli Belediyesi İtfaiye ekiplerinin araştırmasına göre, yangın elektrik kontağından çıktı. Sinemanın en üst katında bulunan büyük salonun çatısında, SSK binasına yakın bir noktasında başladı. Elektrik kontağına yol açan ise, çatıyı kaplayan elektrik kabloları… Kablolar Müdür İlyas Tuncer’e göre 1970’lerin sonunda yapılan binanın ömrüyle yaşıt. Bu nedenle kontağa açık.

YANGIN NE ZAMAN BAŞLADI?
Denizli Belediyesi İtfaiye Müdürü Tuncer, yangının yapılan ilk araştırmalara göre çatı arasında gece yarısı başladığı savının kuvvetli olduğunu söyledi. Çünkü çatı, tam anlamıyla bakır izolasyon levhalarıyla kaplıydı. Ve bu levlahalar, hem çatı arasındaki oksijen miktarını düşük seviyede tutması nedeniyle alevlerin büyümesini önledi, hem de dumanların ancak sabah saatlerinde çatıdan sızmaya başlamasına neden oldu.

YANGIN NE ZAMAN BÜYÜDÜ?
Ayrıca çatı aralığında çok sayıda klima olduğuna dikkat çeken Tuncer, buradaki elektrik kablolarının bütün çatıya taşıdığı küçük kıvılcımların yalıtımı sağlayan elyaf benzeri izolasyon malzemesini tüm gece için için yaktığını aktardı. Tuncer’e göre, ısı her geçen dakika şiddetini arttırdı ve büyük salonun asma tavan malzemesi ile binayı taşıyan metal konstrüksiyonun kaplandığı suntaları tutuşturdu.  Alevlerler ve dumanlar, yangın üst kattaki salona adeta sızınca yükseldi.

İLK İHBAR TELEFONU NE ZAMAN GELDİ?
Denizli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’ne Denizli Belediye Sanat Merkezi’ndeki yangın ile ilgili ilk ihbar telefonu saat 09.48’de ulaştı. Yangına ilk müdahale eden Kayalık İtfaiye Merkezi araçları oldu. İlk itfaiye aracı olay yerine saat 09.52’de ulaştı. Durumun vehametinin anlaşılmasının ardından Müdür Tuncer, bölgeye 7 ayrı merkezden onlarca itfaiye aracının sevk edilmesi talimatını verdiğini söyledi. Tuncer, diğer ekipleri saat 10.10 gibi Belediye Sanat Merkezi’ne ulaştığını  belirtti.

İLK NEREYE MÜDAHALE EDİLDİ?
Ekiplerin ilk olarak dumanın yoğunlaştığı SSK binasına en yakın noktadan çatı aralığına müdahale ettiğini belirten Müdür Tuncer, “İlk müdahalemiz oraya oldu. Çünkü o bölgedeki bir cam sıcaktan patlayınca yangın oksijenle birlikte kuvvetlendi. O bölgeden müdahale etmesek, yangın SSK binasına yemekhanenin olduğu bölümden sıçrayacaktı. Bu durum önlemekte zorlanacağımız çok daha kötü sonuçlara yol açacaktı” diye konuştu.

YANGIN NEDEN SÖNDÜRÜLEMEDİ?
Müdür Tuncer, yangının çatıda başladığını anımsatarak, “Biz hem ilk etapta dumanların olduğu bölgeye müdahale etmek hem de SGK binası ile Belediye Sanat Merkezi’ndeki diğer işyerlerine sıçramamak adına dört bir koldan ekiplerimizi yönlendirdik. Çatıdaki müdahalemizde önümüze kiremitlerin altındaki bakır levhalar çıktı. Levhalar suyun alevlere ulaşmasını engelledi. Bu tarz yangınlarda müdahalenin ilk dakikalarda sonuca ulaşmasındaki tek nokta, bina yapısıdır. Bakır levhaları fark edince ekiplerimizi yangın tahliye kapısından direkt sinemanın içine yönlendirdik. Çatı çökünceye kadar içeride tam 15 personelimiz salonların tavanlarına müdahale etti” dedi.

ALEVLER KAÇ DERECEYE ULAŞTI?
Çatının ahşap bölümünün tutuşmasıyla gökyüzüne doğru metrelerce yüksekliğe alevler aynı anda üst kattaki salonları da sardı.  Denizli Belediyesi İtfaiye Müdürü Tuncer, alevlerin ısının yer yer 500 santigrat dereceye ulaştığını söyledi.

ÇATI NEDEN ÇÖKTÜ?
Binanın sinema salonlarının olduğu bölümün tüm katlarıyla metal bir konstrüksiyon üzerine oluşturulduğunu söyleyen Denizli Belediyesi İtfaiye Müdürü Tuncer, alt kattaki büyük salonun fiziki görünümü ve üst kattaki bölmelerin tümünün metal konstrüksiyonlarla yapıldığını, metal konstrüksiyonların bir dolgu malzemesiyle ve suntalarla kaplandığını ve görsellik oluşturmak için son olarak mefruşatla kaplandığını aktardı. Alevlerin bir anda büyümesi, asma tavanların itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonrası suyu iyice emmesiyle ağırlaşması, alevlerin ahşap yapı bağlantılarını harekete geçirmesi gibi nedenlerin metal konstrüksiyon haricindeki çatının çökmesine neden olduğunu aktaran Tuncer, böylelik yangının çöken çatıyla bir anda tüm binayı sardığını dile getirdi.

EKİPLER BAŞARILI MIYDI?
İtfaiye Müdürü Tuncer, gece yarısı başlayan yangının tüm çatıyı kaplamasının ardından ancak sabah fark edilmesi nedeniyle Belediye Sanat Merkezi için yapılacak çok fazla bir müdahalenin kalmadığını, çatıdaki bakır levhaların durumu güçleştirmesi ve arkasındaki ahşap ve dolgu malzemesinin yanıcı özelliklere sahip olması nedeniyle yangının yayılmasına neden olduğunu anımsattı ve “Burada yapabileceğimiz en iyi şey binanın diğer bölümündeki işyerleri, zemin katta bulunan dükkanlar ve tabii ki SGK binasına yangının sıçramasını önlemek için canımızı dişimize takmaktı” diye konuştu. Ekiplerin büyük bir risk alarak hem bina içinde hem zemin katta, hem de SGK binasında büyük çaba sarf ettiğini dile getiren Tuncer, “Ekiplerimiz bu müdahaleyi zamanında yapmasaydı bugün çok daha kötü şeyleri konuşuyor olurduk” dedi.

İTFAİYE ERLERİ NEDEN ZEHİRLENMEDİ?
Bu tarz büyük yangınların alışılmış manzaralarından biri ise yoğun karbon monoksit zehirlenmeleri. Özellikle yangına müdahale eden itfaiye erlerinin bir ya da birkaçının böylesi yangınlarda dumanlardan etkilenip olay yerine gelen sağlık ekiplerinin müdahalesine maruz kaldığına dair görüntüler bu yangında yaşanmadı. Nedenenini sorduğumuz Tuncer,  laboratuarlara işaret etti. Denizli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü laboratuarlarında şu an Türkiye’de hiçbir belediyeye olmayan bazı teknolojik donanımlar olduğunu belirten Tuncer, ellerinde bu laboratuarlarda testlerden geçmiş 100’ün üzerinde solunum setinin olduğunu, bu nedenle dün yangına müdahale eden tüm personelin bu solunum setleri sayesinde dumanlardan etkilenmediğini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı