REKLAMI GEÇ

Down Sendromu Derneği kuruldu

Down Sendromu Derneği kuruldu

Denizli Down Sendromu Derneği kuruldu. Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi’nde toplantı düzenleyen dernek üyeleri, derneğin kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

/ DENİZLİHABER / 28 Haziran 2013 Cuma, 16:44

Denizli Down Sendromu Derneği kurucu üyeleri, basın toplantısı düzenleyerek dernekleri hakkında bilgi verdi. Denizli Gazeteciler Cemiyeti Basın Merkezi’nde düzenlenen toplantıda, Down Sendromu Derneği Başkanı Hayrettin Çakmak, derneğin 10 kurucu üyesinin ortak noktasının, down sendromlu çocuklara sahip olmak olduğunu söyledi.

Çakmak “Denizli’de tahmini 140-150 down sendromlu var. Doğan 800-850 çocuktan 1’i downlu doğuyor. Sağlıksız yaşam koşullarında hamileliklerde 500 kişide 1’e kadar düşüyor. Down sendromlu bireyler eğitilebilirlilik oranı yüksek. İyi bir eğitimle yaşıtlarıyla aynı sınıfta eğitim görebilirler. Eğitimlerle bizim yapabildiğimiz her şeyi yapabilirler” dedi.

Hayrettin Çakmak, derneğin yeni olduğunu ancak, kendisinin 16 yaşında down sendromlu oğlu olduğunu ve 16 yıldır bu alanda çalışmalar yaptığını söyleyerek “Yıllardır down sendromlu aile toplantıları yapıyoruz, gruplarımız var. Down sendromlu bir çocuk doğduğunda, aile bunu ilk kez duyuyor. Hiçbir bilgisi olmadığı için sıkıntılı dönemlere giriyor. Bu ailelere destek olmak bizim en büyük amacımız” diye konuştu.

Çakmak derneğin Mayıs ayında kurulduğunu belirterek kuruluş amaçlarını şöyle açıkladı:
“Down Sendromlu bireylere sağlıklı, mutlu, bağımsız, üretken ve toplumla iç içe bir yaşam kurabilmek için gerekli yaşam becerilerini kazandırmak, Down sendromu ile ilgili farkındalığı artırmak, Down sendromlu bireylerin ailelerine yönelik eğitici ve destekleyici çalışmalar yapmak, Down sendromlularla ilgili yapılması gereken yasal düzenlemelerin yapılması için yetkili mercilerle görüşmek, Down sendromlu bireylerin ve ailelerin günlük yaşamda karşılaştıkları engellerin ve sorunların ortadan kaldırılması için mücadele etmek ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek.”

Öte yandan derneğin kurucu üyeleri ise Hayrettin Çakmak, Aydın Yıldız, Kerim Aydemir, Gülnur Kaynar Ünal, Yusuf Yıldırım, Dilek Çakın, Leyla Mucan, Nazmi Kaplan, Atike Öztürk, Yücel Çakmak’tan oluşuyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı