REKLAMI GEÇ

Köylünün suyu Jandarma zoru ile kesilecek

Köylünün suyu Jandarma zoru ile kesilecek

Denizli Merkez İlçe Köylerine Hizmet Götürme Birliği Encümeni, su borcu bulunan köylülerin sularının kesilmesi, karşı çıkılması halinde jandarma zoruyla kesme kararının uygulanması kararı aldı. Encümen kararı, 9’u merkez ilçeye bağlı olmak üzere toplam 17 köyü ilgilendiriyor.

/ DENİZLİHABER / 25 Temmuz 2013 Perşembe, 10:59

Denizli Merkez İlçe Köylerine Hizmet Götürme Birliği Encümeni, 8 Temmuz 2013 Tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda, köylerdeki su abonelerinin borçlarını ödememeleri halinde içme sularının kesilmesi yönünde karar aldı. Aynı kararda, abonelerin direnmeleri söz konusu olduğunda İl Jandarma Komutanlığından Kolluk kuvveti isteneceği de yer aldı.

17 KÖY ETKİLENECEK
Su borcu bulunan Merkez İlçeye bağlı Akdere, Kurtluca, Yeşildere, Eymir, Haytabey, Altındere, Küçükdere, Ören Mahallesi, Karataş ile birlikte 17 köyün su borcu bulunduğunu belirten CHP İl Genel Meclisi Üyesi ve Merkez İlçe Köylerine Hizmet Götürme Birliği Encümeni Erdoğan Yalçın, köylerin içme suları gereksiniminin köy kanununa göre parasız olarak devlet tarafından karşılanmak zorunda olduğunu belirterek, karara muhalefet şerhi düştü.

“JANDARMA BASKISIYLA SULARIN KESİLMESİ DOĞRU DEĞİL”
Yalçın, “Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günlerde nüfusun %24’ü kentlerde,%76’sı köylerde oturmakta iken bugün için yapılan kamuoyu araştırmalarına göre köyler tamamen boşaltılmış durumda , köy nüfusu genel nüfusun %23’ünü oluştururken kentlerde yaşayan nüfus ise %77’ye ulaşmıştır.Kırsal kesimin insanları köylerde geçim sıkıntısı içindedirler. Ürettikleri ürünün üretimi sırasında tarımsal girdiler son yıllarda katlanarak artmış ancak çiftçinin ve köylünün ürettiği mahsüller 2002 yılında ulaştığı değerlerden geri düşmüştür. Bu şekilde köylü fakirleşmiştir. Köylü içme suyunun bedelini dahi ödeyemez halde iken Jandarma baskısı ile sularının kapatılması doğru değildir. Köylerinin boşalmasına, tarım arazilerinin işlenilmez konuma düşmesine ve tarım ürünlerindeki üretimin azalmasına neden olacaktır” dedi.

“KÖYLÜ SU FATURASINI BİLE ÖDEYEMEZ HALDE”
Haberin duyulmasıyla birlikte birçok köylüden eleştiri aldığını belirten Yalçın, “Köylü, 50-60 liralık su borcunu ödeyemez hale gelmiştir. Sosyal Devlet anlayışı içerisinde,devletin yoksulun yanında yer alması gerekirken yoksulun içme su parasını dahi ödeyemez duruma düşmüş olması sonucu içme suyunun kolluk kuvveti gücü ile kapattırılmasına karar verilmiş olması insanlık adına tekrar düşünülmesi gereken ve doğru olmayan bir karardır” diye konuştu.

KÖYLÜNÜN ONURU ZEDELENİR
Köylünün ne kadar onurlu olduğunu, evine icra memuru getirtmemek için çaba sarf ettiğinin de bilindiğini vurgulayan Yalçın, “Eğer köylü içme su parasını ödeyememiş ise su parasını dahi ödeyemeyen kişilerin ne konumda olduğunu devlet olarak görmek zorundayız. Bu olgular karşısında verilen; köylünün su aboneliklerinin kapatılması kararı doğru değildir” diyerek karara muhalefet etti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı