REKLAMI GEÇ

Adıgüzel’de canlılar bile mutasyona uğramış

Adıgüzel’de canlılar bile mutasyona uğramış

Güney İlçesi’nde, Büyük Menderes Nehri üzerinde, sulama, enerji ve taşkın kontrolü amacıyla 1976-1989 yılları arasında inşa edilen Adıgüzel Baraj Göleti, zehirleniyor. Uşak’tan gelen Banaz kolundaki kirlenme nedeniyle gölette yaşayan balıkların mutasyona uğradığı ve aşırı derecede büyüdüğü belirtiliyor. Barajda inceleme yapan Vali Abdülkadir Demir, kirlenmenin önlenmesi için gerekenin yapılacağını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 31 Mayıs 2013 Cuma, 15:04

Denizli’de 1976–89 yıllarında inşa edilen ve 94 bin 825 hektar alanı sulayan, yıllık 280 GWH elektrik üretiminin yapıldığı Adıgüzel Barajı’nın göletinde kirlilik had safhaya ulaştı. Göl içerisindeki canlıların bile mutasyona uğradığı ileri sürülen Adıgüzel Baraj Göleti, aynı zamanda Menderes’in en büyük gölü özelliği de taşıyor.

denizli-adiguzel-baraji-kirlilik-ic

BU GÖLETTE YÜZÜLEBİLİR Mİ?
Vali Abdülkadir Demir, Güney ilçe ziyareti sırasında Adıgüzel Barajı’nı da gezdi. “Burada yüzülebiliyor mu?” diye soran Demir’e Adıgüzel HES Müdürü Ethem Camcı, “Bu su insan sağlığına zararlı. Kirlilik nedeniyle gölde yaşayan canlılar bile mutasyona uğradı” diye cevap verdi.

GÖL CANAVARI ESPİRİSİ
Vali Demir, HES yetkililerinin bu açıklamasına ‘Sakin Göl canavarı oluştu deme” diyerek espriyle karşılık verdi. Vali Demir, su kirliliğinin önlenmesi için gerekenin yapılacağını belirtti.

UŞAK KİRLETİYOR
Banaz Çayı, Hamam Çayı ve Işıklı Gölü olmak üzere üç koldan beslenen Adıgüzel Baraj Göleti’nin, özellikle Banaz Çayı’ndan gelen deri atıklarıyla kirlendiğini belirten Adıgüzel HES yetkilileri, “Adıgüzel Baraj Göleti, Menderes’in en büyük gölü özelliği taşımaktadır. Ayrıca, 94 bin 825 hektar tarım arazisi sulanıyor. Ancak, buradaki kirlilik her geçen yıl artıyor. Özellikle, Uşak’tan gelen Banaz Çayı’ndaki deri atıkları, suyun kimyasını bozdu. Kirlilik, yaz aylarında su seviyesinin azılmasıyla had safhaya ulaşıyor. Ege üniversitesinden bulum adamları inceleme yaptı. Gölde yaşayan canlılarda yüksek oranda kurşun başta olmak üzere ağır metallere rastlandı. Ve kesinlikle insan sağlığına zararlı olduğu belirtildi” diyerek kirliliğin ne kadar ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çektiler.

denizli-adiguzel-baraji-kirlilik-ic-2

DENİZLİ’YE KAZANDIRILABİLİR
Menderes’in en büyük gölü olan Adıgüzel Baraj Göleti’nin denizi olmayan Denizli için bir fırsat olabileceğini belirten HES Yetkilileri, “Yüzme ve su sporlarının yapılabileceği ve Denizli halkı için alternatif bir alan oluşturulabilir. Tıpkı Fırat’ta, Çoruh’ta olduğu gibi” dediler.

SAĞLIKLI DENETİM YETERLİ
Şehircilik ve Çevre Bakanlığı’nın su kirliliği yönetmeliğinde belirtilen değerlerin yakalanması için sağlıklı denetimin şart olduğunu belirten HES yetkilileri şunları söyledi:
“Fabrikaların atıksu arıtma tesislerinin olması şartı getirildi. Ancak bu tesisler, elektrik giderleri yüzünden çalıştırılmıyor. Ancak bunlar denetlenmiyor. Bir iki saat çalıştırılan tesislerle kirlilik önlenemez. Ayrıca, belediyelerin atık suları da denetlenmeli.”

Yorumlar

yağcılarlı   -  Bağlantı 31 Mayıs 2013, 16:40

bu baraj 30 yıldır kirli, 50 yıldır buraya kirli su bırakılıyor. 50 yılda 25 hükümet gördü, değişen bir şey yok. su pis,balık pis. iş sayın valiye düşüyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı