REKLAMI GEÇ

21 bin araçlık otoparka ihtiyaç var

21 bin araçlık otoparka ihtiyaç var

Denizli merkezinde 170 bin araç bulunduğunu kaydeden TTKÖD Derneği Denizli Şube başkanı Karataş, ”Mevcut 5 bin kapasitelik otoparklar yetersiz.21 bin araçlık otoparka ihtiyaç var”dedi.

/ DENİZLİHABER / 3 Aralık 2011 Cumartesi, 18:50

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Denizli Şube Başkanı Tevfik Karataş,kentte her geçen gün hızla artan araç sahipliği ve çarpık kentleşme otopark sorununa sebep olduğunu belirterek, ”Denizli’de hatalı parklar da trafik hacmini ve yol kapasitesini olumsuz etkilemekte trafik akışını yavaşlatmakta hatta bazı cadde ve sokaklarda durma noktasına getirmektedir. ”dedi.

Dernek olarak ”Denizli’de Otopark sorununa nasıl çözülmeli” sorusunun ele aldıklarını kaydeden Karataş,şunları söyledi: ”Denizli’de önceden “kaldırımlar” esnafın işgali altında iken şimdi araçların işgali altındadır.Değişen bir şey yok!Gelişmiş ülkelerde ,özellikle trafik yoğun olduğu şehir merkezlerinde park ihtiyacı hesaplamaları yapılarak,ihtiyaç doğrultusunda park yerleri yapımına önem verilmektedir.A.B.D deki şehirlerde pik(en yoğun) saatlerde ,tüm şehirdeki araçların %18 ‘inin merkezde park edeceği göz önüne alınmaktadır.Almanya ölçülerine göre göre ise;kentteki her 5-8 otomobile karşı,kent merkezinde 1 otopark yeri düşünülmektedir.Şehir merkezine her gün giren araçların %7-9 u için bir otopark yeri hesaplanmaktadır.Denizli il merkezinde 170 bin araç olmasına rağmen ,5 bin civarında otopark yeri mevcut olduğu biliniyor.Oysa en az 21.000 park yeri olması gerektiği ortaya çıkmaktadır. İnsanımızın ulaşım alışkanlığı değiştirilmeli iş merkezi ve çekim merkezlerinin olduğu bölgelere taşıtı ile değil, bu bölgelere yakın yerlere taşıtını otoparka park ettikten sonra yaya olarak gidebilmelidir. Yüksek kapasiteli Otoparklar şehir içinde yapılmalıdır.Mevcut otopark sayısı ve kapasitesi yetersizdir. Park yeri bulunmayan inşaatlara, inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izni kesinlikle verilmemelidir. Şehrimizdeki binaların çoğunluğunda otopark yok! Denizli halkının toplu ulaşım araçlarını kullanması özendirilmeli ve toplu taşımacılığa katkı olarak “metrobüs” devreye girmelidir. Belediyenin Otopark ücretlendirmesi ilk 15 dakika için ücretsiz; daha sonra saati 1 TL den ücretlendirme yaparak sürücülerin otoparka gitmesi sağlanmalıdır. Taşıt yolu üzerinde park etmenin yasaklandığı yerlere park etme cezası 2011 yılı için 66 TL ve peşin 49,50 TL olup ,(2012 yılı için 72 TL dir)sürücüler 10 ceza puanı uygulaması ile cezalandırılması caydırıcı olup,adil olarak uygulanmalıdır. Parklanma ücreti,işaretleme,broşür ve internet bilgilendirmesi ile sürücüler bilgilendirilmelidir”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Mayıs 2024 Pazar 18 33Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
20 Mayıs 2024 Pazartesi 18 32Parçalı Bulutlu
21 Mayıs 2024 Salı 19 34Az Bulutlu
22 Mayıs 2024 Çarşamba 19 36Az Bulutlu
23 Mayıs 2024 Perşembe 19 33Parçalı Bulutlu