REKLAMI GEÇ

Denizli’de büyük deprem bekleniyor mu?

Denizli’de büyük deprem bekleniyor mu?

Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Özer Tunçtürk, Denizli’nin 2009 yılından bu yana deprem yoğunluğunun yaşanmadığına dikkat çekerek ”Bu bizim için gerçekten bir sıkıntı. Felaket tellallığı yapmamak lazım ama büyük bir deprem meydana gelebilir de gelmeyebilir de. Hemen çıkıp bu depremlere bakarak büyük bir deprem beklenmesi, bunun söylenmesi yanlış” dedi.

/ DENİZLİHABER / 23 Şubat 2013 Cumartesi, 18:14

Denizli son on günde 11 kez sallanırken akıllara yine o soru geldi. Denizli’de büyük depremin yaşanıp yaşanmayacağı sorusunu yerel DRT TV’de açıklayan JMO Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Özer Tunçtürk, “Felaket tellallığı yapmak istemiyorum ama Denizli’de büyük bir deprem meydana gelebilir de gelmeyebilir de” diye konuştu.

1. Derece deprem bölgesi olmamıza rağmen depremi yaşandıktan sonra hatırladığımızı belirten Özer Tunçtürk “Biz maalesef depremi olmaya başladıktan sonra hatırlıyoruz. Türk milleti olarak en büyük sıkıntımız bu. Yapılarımızı Japonlar gibi sağlam yapalım ve 4 şiddeti gibi ufak depremlerde dışarıya çıkmaya gerek görmeyelim. Bu pozisyonda biz depremi konuşsaydık daha güzel olurdu. Ama maalesef biz deprem olmaya başlayınca depremi hatırlıyoruz” dedi.

Üst üste meydana gelen depremlerin hepsinin de ayrı fay hatlarında yaşandığını söyleyen Tunçtürk “Bu son 2-3 gündür Denizli’de depremler olmaya başladı. Bu depremleri incelediğimiz zaman şunu görüyoruz, bu depremlerin hiç biri aynı fay üzerinde meydana gelmemiş. Biz bölgenin 1. Derece deprem bölgesinden kaynaklı olan aktif teknolojinin etkisi ile yaşanması muhtemel depremleri yaşadık. Eğer biz yaşadığımız depremleri aynı fay hattı üzerinde yaşamış olsaydık o zaman bir risk oluştururdu. Bu depremler öncü deprem yorumuna girebilir mi, bölge içerisinde farklı bölgelerde meydana gelmiş deprem yoğunluğudur” diye konuştu.

Felaket tellallığı yapmaya gerek yok
2009 yılından bu yana Denizli’de periyodik olarak deprem yoğunluğunun yaşanmadığına dikkat çeken Özer Tunçtürk “Biz önceden Denizli bölgesinde yaklaşık 4 ayda bir periyot yaşıyorduk. Ama 2009’dan itibaren bu deprem periyotlarını kaçırdık. Yani bölge normal periyotlarında devam etmeyen bir şekilde deprem üretmemeye başladı. Genel anlamda Türkiye tektoniğine baktığımızda Muğla’da, Ege Bölgesi’nde Ege Denizi’nde müthiş bir yoğunluk var. Marmara’ya yakın yerlerde müthiş bir yoğunluk varken biz Denizli bölgesinde bunu yakalayamadık. Bu bizim için gerçekten bir sıkıntı. Felaket tellallığı yapmamak lazım. Bu depremleri takip edip bu doğrultuda depremlerin yoğunlaştığı noktalara bakarak şiddetini ölçerek takip etmek gerekiyor. Bazı bölgelerde binlerce deprem meydana geliyor ama arkasından öncü bir deprem oluşmuyor. Biz buna deprem fırtınası diyoruz. Büyük bir deprem meydana gelebilir de gelmeyebilir de. Hemen çıkıp bu depremlere bakarak büyük bir deprem beklenmesi, bunun söylenmesi bile bana göre yanlış” dedi.

Denizli’nin fay hatları arttı
Denizli’de MTA’nın yaptığı çalışmalar sonucunda fay hatlarının arttığının ortaya çıktığına işaret eden Tunçtürk “Bu tür açıklamaların arkasında bir şeylerin olması lazım. Mesela biz Jeoloji Mühendisleri Denizli Şubesi olarak yıllarca şunu dedik, Denizli’de artık her yerde deprem olmaya başladı. Deprem bölgeleri haritasında değişiklik yapılmasını gündeme getirdik ve arkasından MTA çalışma yaptı. 200 civarında olan fay hatları 327 civarına çıktı. Bunlar önemli gelişmeler” dedi.

Yorumlar

Bahriye   -  Bağlantı 29 Nisan 2013, 18:17

Merhaba,
Denizli bağbaşı belediyesinin üst taraflarından ev almak istiyorum. bu bölgenin deprem riski nedir? herkes o bölgenin aktif fay hattı üzerinde olduğunu söylüyor.Bu nedenle buradan ev alma konusunda gerçekten tereddütlerimiz var.Bizi bu konuda aydınlatırsanız çok seviniriz. İyi çalışmalar

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Mayıs 2024 Pazar 18 33Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
20 Mayıs 2024 Pazartesi 18 32Parçalı Bulutlu
21 Mayıs 2024 Salı 19 34Az Bulutlu
22 Mayıs 2024 Çarşamba 19 36Az Bulutlu
23 Mayıs 2024 Perşembe 19 33Parçalı Bulutlu