REKLAMI GEÇ

Denizli’de kaç ova var biliyor musunuz?

Denizli’de kaç ova var biliyor musunuz?

Denizli il sınırları içinde toplamda 8 ova bulunduğunu ve toplam alanının 2073 km2 olduğunu, bu ovalarda en çok pamuk, buğday, mısır, tütün ve nohut yetiştirildiğini biliyor muydunuz?

/ DENİZLİHABER / 30 Kasım 2012 Cuma, 15:00

Çürüksu, Sarayköy, Tavas, Kaklık, Hambat, Acıpayam, Çivril, Baklan. İşte Denizli’nin ovaları. Bu ovaların toplam alanı 2073 km2. ve dağlarla çevrili bu ovalarda sulu ve kuru tarım yapılırken, en çok pamuk, buğday, mısır, tütün ve nohut yetiştiriliyor. Ovaların denizden yüksekliği ise 100 – 950 metre arasında değişiyor.

İŞTE DENİZLİ GENELİNDEKİ OVALAR VE İSTATİSTİKİ BİLGİLERİ

ÇÜRÜKSÜ OVASI
Çömleksaz Köyü’nden başlayan ova, Pamukkale’nin altından, Büyük Menderes (Sarayköy) Ovası’na karışır. Ovayı Çürüksü sular. Yüzölçümü 150 km2, denizden yükseltisi 100 ile 600 m arasında değişir. Sulu tarım yapılmaktadır. Pamuk, buğday, mısır yetiştirilir.

SARAYKÖY OVASI
Doğudan Honaz Dağı, Kuzey ve kuzey doğudan Çökelez Dağı, kuzey batıdan Sazak Dağı, güney ve güney batıdan Babadağ ile çevrilidir. İl merkezini doğu, kuzey ve batıdan yarım daire gibi kuşatarak Buldan ilçesine kadar devam eder. Ovayı Büyük Menderes Akarsuyu sulamaktadır. Yüzölçümü 200 km2, denizden yükseltisi 70-500 m arasında değişir. Sulu tarım yapılmaktadır. Pamuk, buğday, mısır yetiştirilir.

TAVAS OVASI
Kuzeyde Babadağ, güneyde Alamam Boğazı bağlantısı ile Barca Ovası ve Bozdan, doğuda Kızılhisar Dağları ve Sarı ova bağlantısı, batıda Karacasu Ovası ile arasında uzanan yükseltiler ile çevrilidir. Ovanın kuzeydoğu ucunda Tavas, güney batı ucunda Kale ilçeleri yer alır. Yüzölçümü 300 km2.dir. Deniz seviyesinden yüksekliği 950 m. dir. Ovanın oluşumunda karstik olaylar önem taşır. Doğu kısmında 1000 m.den yüksek başka karstik yüksek ova olan, üzerinde yazın kuruyan bir küçük golün de yer aldığı yüzölçümü az, yayla karakterci Kızılca Ovası yer alır. Tavas Ovası’nda birkaç küçük çay ve dere dışında akarsu yoktur. Kısmen yeraltı suyundan faydalanılmaktadır. Genel anlamda kıraçtır. Buğday, tütün ve nohut yaygın olarak üretilen tarım ürünlerindendir.

KAKLIK OVASI
Honaz Dağı’nın kuzeyinden, doğuya doğru uzanır. Yüzölçümü 60 km2, denizden yüksekliği 600 m.dir. Sulu tarım yapılmaktadır. Pamuk ve buğday en çok yetiştirilen ürünlerdir.

HAMBAT OVASI
Acıgöl’ün batısındadır. Kuzeyden Maymun Dağı, güneyden Söğüt dağları ile çevrilidir. En çok buğday yetiştirilir.

ACIPAYAM OVASI
Tavas Ovası’nın doğusunda, Serinhisar ilçesi ve Kızılhisar dağları bitiminde, kuzeyden güneye doğru, yüzölçümü 443 km2, denizden yüksekliği 850 m olan karstik oluşumlu ve 1950’li yıllarda bile var olan bataklıklar kurutularak toprak kazanılan, dar bir alanı Dalaman Çayı ile sulanabilen, kıraç özelliği ile dikkati çeken, buğday, tütün ve nohut gibi kurakçıl ürünlerin çokça yetiştirildiği bir ovadır.

ÇİVRİL VE BAKLAN OVALARI
Kuzeyde Yorga, güneyinde Bozdan ve Beşparmak Dağları, doğusunda Akdağ, batısında Çökelez Dağı ile çevrilidir. Çivril ve Baklan Ovaları’nı Büyük Menderes Akarsuyu sular. Yüzölçümü 920 km2.dir. Denizden yuksekliği 850m.dir. Buğday, nohut yetiştirilir. Bağcılık ve meyvecilik yapılır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Mayıs 2024 Pazar 18 33Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
20 Mayıs 2024 Pazartesi 18 32Parçalı Bulutlu
21 Mayıs 2024 Salı 19 34Az Bulutlu
22 Mayıs 2024 Çarşamba 19 36Az Bulutlu
23 Mayıs 2024 Perşembe 19 33Parçalı Bulutlu