REKLAMI GEÇ

Karasineklerler uçmadan ölecek

Karasineklerler uçmadan ölecek

Denizli Belediyesi, birçok hastalıklara yol açan karasinekleri larva döneminde yok etmek amacıyla çalışma başlattı. Böylece, karasinekler bataklıkta uçmadan yok edilirken hem hastalıkların önüne geçilecek hem de daha az maliyetle etkin mücadeleye ulaşılmış olunacak.

/ DENİZLİHABER / 1 Aralık 2011 Perşembe, 19:11

Denizli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, sineklerin üreme ve çoğalma merkezlerine müdahale için çalışma başlattı. Bu çalışma kapsamında belediye sınırları ve mücavir alan sınırları içinde kalan 1760 besihane sahibi toplantıya davet edildi.

Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’ndaki toplantıya, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, yardımcısı Mustafa Gökoğlan ve ilgili mahalle muhtarları ile çok sayıda besihane sahibi katıldı.

Başkan Zolan, 2009’dan sonra belediye sınırları içine dahil edilen bölgelerde hayvancılık alanında yeni çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Amacın besihanelerdeki sineklerin üreme yerlerinin birlikte kurutulması olduğunu kaydeden başkan Osman Zolan, şöyle dedi: ‘Sinekle ilgili çok ciddi mücadele ediyoruz. Ama işi bataklıkta çözmek gerekiyor. Bataklıkta çözmediğiniz zaman, sinek uçtuğunda onu yakalamak nerdeyse imkansızdır. Henüz uçmadan bunların bataklığına müdahale etmek daha az maliyetli ve etkilidir. Biz sizlerle beraber bu işleri yapabiliriz. Belediyemize bağlanan yerlerdeki besihanelerde yeni çalışmalar yapılması gerekliliği ortaya çıktı. Mevcut arkadaşlarımız işlerini yapabilsinler. Onların besihaneleri ve ahırlarıyla ilgili önlerine engel koymak istemedik. Sizlerden istediğimiz çevreden şikayet gelmeden çevre hassasiyetini göstererek hayvan yetiştiriciliği yapmanızdır. Eğer sizlerin besihanesiyle ilgili yazılı bir şikayette bulunulmuşsa ve bu şikayetteki sorunlarda çözülmemişse çözümünü biz yapıyoruz. Amacımız ceza vermek değil besihanelerdeki bataklıkların birlikte kurutulması ve sineklerin daha uçmadan yok edilmesidir. Kendimizin, çocuğumuzun ve çevremizdeki insanların sağlığı için bunu yapmamız gerekir’ dedi.

Başkan Zolan, 2004’de belediyede mesaiye başladıkları dönemlerde Aktepe Mahallesi’ndeki çocukların dizlerine kadar açıkta akan kanalizasyon atıklarına girip oynadıklarını belirterek aradan geçen süreçte hizmetlerle Türkiye’nin en çevreci ili ve en sağlıklı kenti ödülünü almayı başardıklarını sözlerine ekledi.

Denizli Belediye Başkanı Mustafa Gökoğlan da, besihanelerin birer işletme gibi düşünülmesi gerektiğini, çevre hassasiyeti gözetilerek işletilmesi gerektiğini ifade etti.

Sağlık İşleri Müdürü Özcan Karet ise besihane sahiplerinin toplantıya gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ‘Bu kadar besihane sahibini görmek, birlikte birçok hastalığa yol açan sineklerin yok edilmesinde başarılı olacağımızın bir göstergesidir. Denizli Belediyesi Dünya Sağlık Örgütüne Bağlı Sağlıklı Kentler Birliği’nin üyesidir. Bizim belediye olarak, bunu sürdürmemiz için yapmamız gerekenler var. Denizli merkezde 1760 besihane var. Kayıtlı büyükbaş hayvan sayısı 3500 civarındadır. İnsan yaşam alanındaki düzensizlikler, nüfusun hızlı artması, doğaya bırakılan her türlü atıklar, birçok hastalık etmeninin insan ve hayvanlara yayılmasına uygun ortam hazırlamaktadır. Bu nedenle bulaşıcı hastalıklarla mücadelede haşerelere karşı mücadele büyük önem taşımaktadır. Hastalığın oluşmasına yol açan etmenler daha oluşmadan ortadan kaldırılması gerekir. İnşallah karasineklerle birlikte mücadele ederek bunun önüne geçeceğiz’ dedi.

Besihane sahipleri de görüşlerini ve önerilerini anlattı. Bazı üreticilerin önerileri değerlendirilecek. Buna göre hayvan atıklarının örtüyle kapatılması yada atıkların belediyece alınarak işletmeden uzaklaştırılması gibi çalışmalar yapılacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Mayıs 2024 Pazar 18 33Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
20 Mayıs 2024 Pazartesi 18 32Parçalı Bulutlu
21 Mayıs 2024 Salı 19 34Az Bulutlu
22 Mayıs 2024 Çarşamba 19 36Az Bulutlu
23 Mayıs 2024 Perşembe 19 33Parçalı Bulutlu