REKLAMI GEÇ

MENDERES’E HOLLANDA MODELİ

MENDERES’E HOLLANDA MODELİ

Büyük Menderes Havzasındaki kirliliği önlemek amacıyla platform oluşturuluyor. Su Yönetimi Modelleme Platformu (SYMP) Projesi” kapsamında işbirliği platformu, Menderes Nehri’ndeki kirliliği önlemek amacıyla Hollandalı DELTARES Enstitüsü tarafından geliştirilmiş olan RIBASIM modelini uygulayacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Kasım 2014 Perşembe, 11:41

Çalışmalarına Temmuz ayında başlayan Nehir Havza Araştırıcısı (RBE) – Su Yönetimi Modelleme Platformu üyeleri proje çalışması hakkında Vali Şükrü Kocatepe’yi bilgilendirdi.

Valilik Makamında gerçekleşen ziyarete Orman ve Su İşleri Bakanlığı Envanter ve Araştırma Dairesi Modelleme Şube Müdürü Burhan Fuat Çankaya, DESKİ Genel Müdürü Mahmut Güngör, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Kalyoncu, proje ortağı olan Hollandalı DELTARES Enstitüsü yetkilileri Wilvan Der Krogt, Marieke Fennema, Theo Witjes ve Erwin Meijers katıldı.

Vali Şükrü Kocatepe’ye proje hakkında bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı Envanter ve Araştırma Dairesi Modelleme Şube Müdürü Burhan Fuat Çankaya, projenin süresinin 1,5 yıl olduğunu söyledi. Çankaya, çalışmalar kapsamında oluşturulan ve ilgili kurum ve kuruluşlarda görevli uzmanların yer aldığı Hidroloji ve Ekoloji Çalışma Gruplarının temsilcileri tarafından eğitim ve teknik geziler gerçekleştirildiğini belirterek, “Çalışmalar, Büyük Menderes Havzasında yer alan tüm illerde yapılacak. Araştırma gelecek yıl Aralık ayında sona erecek. Havza koruma eylem planı 2010 yılında hazırlandı. Burada su kaynakları hidroloji ve su kalitesi/ekolojisi gelecekte alınabilecek önlemlerin tedbirleri alınacak, modellenecek. Gelecekte diğer havzalar için de bu model olacak” dedi. Çankaya, Büyük Menderes Havzasının bakanlıklar bazında öncelikli havza olduğunu vurguladı.

denizli-menderes-platformu-ic

RIBASIM MODELİ İLE TEMİZLENECEK
Proje kapsamında, Hollandalı DELTARES tarafından geliştirilmiş olan RIBASIM modelinin kullanılarak Büyük Menderes Havzası’na ait hidroloji ve su kalitesi/ekolojisi modellerinin uygulanacağını belirten Çankaya, daha sonra bu modeller birleştirilerek Su Yönetimi Modelleme Platformu’nun (SYMP) oluşturulacağını ifade etti.

PLATFORM OLUŞTURULUYOR
Toplam uzunluğu 584 kilometre olan ve Afyon ilinin Dinar ilçesinden başlayarak Uşak, Denizli ve Aydın illerini kapsayan Büyük Menderes Havzasındaki kirliliğin önlenmesi amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile Hollandalı DELTARES Enstitüsü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen “Nehir Havza Araştırıcısı (RBE) – Su Yönetimi Modelleme Platformu (SYMP) Projesi” kapsamında işbirliği platformu oluşturuluyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
27 Nisan 2024 Cumartesi 14 32Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 17 31Az Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 16 32Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 16 30Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
1 Mayıs 2024 Çarşamba 17 30Parçalı Bulutlu