REKLAMI GEÇ

MERKEZ EFENDİ GELENEKSEL TIP FESTİVALİ BAŞLADI

MERKEZ EFENDİ GELENEKSEL TIP FESTİVALİ BAŞLADI

Denizli Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) işbirliğiyle düzenlenen “12. Merkez Efendi Geleneksel Tıp Festivali” Denizli’de başladı.

/ DENİZLİHABER / 16 Mayıs 2011 Pazartesi, 15:55

Çatalçeşme Oda Tiyatrosu bahçesindeki festivalde, kentteki ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile çeşitli şirketler stant açarak bitkisel ürünleri sergiledi. Denizli’nin Buldan İlçesi’ne bağlı Sarımahmutlu Köyü’nde doğan mesir macununun mucidi Merkez Efendi için çeşitli toplantılar da düzenlendi.

16-20 Mayıs tarihleri Arasında düzenlenecek festivale, yurt içi ve yurt dışından her biri kendi alanında uzman 9 bilim adamı katılıyor. Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’daki toplantıya Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Vali Yardımcısı Abdullah Acar ile çok sayıda vatandaş ve davetli katıldı.

Vali Yardımcısı Abdullah Acar, Merkez Efendi’nin doğup büyüdüğü Denizli’nin 12’ncisi bu yıl düzenlenen tıp festivaline ev sahipliği yaptığı ifade ederek, Denizli ve Zeytinburnu Belediye başkanlarına, Pamukkale Üniversitesi Rektörüne teşekkür etti.

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan da Denizli olarak kendi değerlerini ‘yok’ sayıp, fark edemediklerini dile getirerek, ‘Başka yerlere bakarken kendi değerlerimize bakmamışız. Son 7 yılda bu konuda kendi değerlerimize sahip çıkan eski Belediye Başkanımız Nihat Zeybekci’ye çok teşekkür ediyorum. Bu bütün değerlerimizin içinde ön önemlilerinden birisi de Merkez Efendi’dir. Zeytinburnu Belediyesinin düzenlediği Merkez Efendi Geleneksel Tıp Festivali’nin başlangıcını Denizli’den yapıyoruz’ dedi.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Zeytinburnu ile Denizli’yi bir araya getiren unsurun “Merkez Efendi” olduğunu vurgulayarak, ‘Belediye Başkanı olduğumda ilk Merkez Efendi’yi tanıdım. Geleneksel tıpla ilgili değerlerin farkına vardım ve bu yıl 12’nci Tıp Festivali’ni düzenliyoruz. Bu konulara tıp fakültelerinin de ilgili olması gerekir. Bir Üniversite bu anlamda çıkıp farkındalık yaratmalıdır. Pamukkale Üniversitesi, Türkiye’de bunu bir ilk olarak başarabilir ve bunun da olacağını görüyorum’ diye konuştu.

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı da Merkez Efendi Tıp Festivali’ne ortak olmaktan mutlu olduklarını belirterek, ‘Tavas Meslek Yüksekokulumuzda, Tıbbı Aromatik Bitkiler Bölümü açtık ve bu yıl öğrenci alacağız. Tıbbi aromatik üzerinde çalışmaların, Türk ve dünya bilim hayatına son derece katkı sağlayacağını düşünüyorum’ dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, Çatalçeşme Oda Tiyatrosu önünde açılan stantları gezdiler. Denizli Belediyesi, açılış programına katılan protokol üyelerine ve vatandaşlara ‘mesir macunu’ dağıttı.

Festival çeşitli etkinliklerle 26 Mayıs Cuma gününe kadar Denizli’de devam edecek ve ardından 29 Mayıs’a kadar Zeytinburnu’nda gerçekleşecek.

DENİZLİ MERKEZ EFENDİ GELENEKSEL TIP GÜNLERİ
17 Mayıs 2011 Salı – Çatalçeşme Oda Tiyatrosu
10.30 Prof. Dr. Badiaa LYOUSSI Magreb ülkelerinde ünlü geleneksel tabipler Prof. Dr. Gülendam TÜMEN Bitkilerle tedaviye genel bakış
14.30 Prof. Dr. Athar ATA Kanada yerli halk tarafından kullanılan tıbbi bitkilerin günümüzde ilaç elde edilsindeki imkanları Doç Dr. Ali ÇELİK Denizli’nin bitki zenginliği ve halk hekimliğine sunduğu fırsatlar, Dr. Mustafa YAŞAR Bitkisel terapilerin klinik kullanım ve etki mekanizması
20.30 Konser: Denizli Belediyesi Konservatuarı Türk Halk Müziği Koro Konseri Yer: Belediye Sanat Merkezi
18 Mayıs 2011 Çarşamba- Çatalçeşme Oda Tiyatrosu
10.30 Muhammed QAISER Pakistan’da geleneksel tedaviler, Dr. Halil ELİTOK Merkez Efendi Tasavvuf anlayışı,
14.30 Prof. Dr. Khan Bahadur MARWAT Tıbbi Bitkiler membaı olarak yabani otlar, Doç. Dr. Kudret GEZER Tıbbi Mantarlar,
20.30 Konser : Denizli Belediyesi Konservatuarı Türk Halk Müziği Solo Konseri Yer: Ziya Tıkıroğlu Açıkhava Tiyatrosu
20 Mayıs 2011 Cuma – Çatalçeşme Oda Tiyatrosu
10.30 Şerif KUTLUDAĞ Merkez Efendi’nin şahsında eğitim anlayışına bakış Nurettin AKSAKAL Bir halk hekimi olarak Merkez Efendi’nin önemi ve çilehanesindeki şifalı suyu

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Mayıs 2024 Pazar 18 33Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
20 Mayıs 2024 Pazartesi 18 32Parçalı Bulutlu
21 Mayıs 2024 Salı 19 34Az Bulutlu
22 Mayıs 2024 Çarşamba 19 36Az Bulutlu
23 Mayıs 2024 Perşembe 19 33Parçalı Bulutlu