REKLAMI GEÇ

PEYZAJ MİMARLARININ AĞAÇ KESİMİNE İTİRAZI VAR!

PEYZAJ MİMARLARININ AĞAÇ KESİMİNE İTİRAZI VAR!

PMO Denizli İl Temsilcisi Tolga Aydar, üst yapı çalışmalarında yapılan ağaç kesimlerini eleştirdi. Aydar, “Ben yaptım oldu düşüncesi ile hareket, bir şehre ve onun tarihi dokusuna verilecek en büyük zararı oluşturur. Önemli olan 1 kesip 5 dikmek değil, bilinçli ağaçlandırma yapmaktır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 27 Nisan 2011 Çarşamba, 16:47

Denizli’de yapılan üst yapı çalışmaları sırasında ağaçların kesilmesine ilişkin açıklama yapan Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Denizli İl Temsilcisi Tolga Aydar, “Önemli olan 1 kesip 5 dikmek değil, bilinçli ağaçlandırma yapmaktır” dedi.

Denizli Belediyesi’nden, ağaç kesimlerine ilişkin yapılan “1 kesip 5 dikiyoruz” açıklamasını üzüntü ve şaşkınlıkla karşıladıklarını belirten Tolga Aydar, “Peyzaj Mimarlığı meslek disiplininin en önemli çalışma sahalarından biri olan cadde-sokak ve meydan tasarımları bir şehrin estetik açıdan en önemli uygulamalarıdır. Belediyemizce yapılan ‘1 kesip 5 dikiyoruz’ açıklamasını üzüntü ve şaşkınlıkla karşılamış bulunmaktayız. Dolayısı ile bu açıklama beraberinde bazı soruları düşünmemize sebep olmuştur” dedi.

Tolga Aydar, Denizli Belediyesi’ne şu soruları yöneltti:
-Gerek alt yapı gerekse üst yapı proje aşamalarında, proje ekibinde peyzaj mimarı bulunduruldu mu?
-Üst yapı çalışmaları için yapılan ihalelerde, anahtar personel olarak peyzaj mimarı istendi mi?
-Üst yapı yapımında Yapılacak yol ve cadde ağaçlandırmaları için sulama sistemi projesi hazırlandı mı? ve bu projeye bağlı olarak alt yapı çalışması yapıldı mı?
-Üst yapı projeleri hazırlanırken kaldırım ve yol kenarlarında bulunan mevcut ağaçların rölevesi çıkarıldı mı?
-Bu çalışmalar sırasında anıt niteliği olan ve yaşlı ağaçlar tespit edildi mi?
-Tüm bu sokak ve cadde uygulamalarında kullanılacak olan kent mobilyaları belirlendi mi?
-Bir uzman tarafından, Trafik tekniği yönünden ağaçlandırma çalışması yapıldı mı?

Aydar, “2011 yılında ‘yüzyılın dev alt yapı hamlesi’ sloganı ile yapılan bu uygulamalarda, yukarıda saydığımız çalışmaların unutulmadığını umuyoruz. Ben yaptım oldu düşüncesi ile hareket, bir şehre ve onun tarihi dokusuna verilecek en büyük zararı oluşturur. Önemli olan 1 kesip 5 dikmek değil, bilinçli ağaçlandırma yapmaktır. Yaşanabilir ve güzel bir Denizli yaratmayı gerçekten istiyorsak, öncelikle Adana, Ankara, İzmir ve Muğla gibi şehirlerde uzun zamandır uygulanmakta olan, İmar Yasası’nın 57. maddesinde istenen peyzaj projelerinin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki daha güzel ve daha yeşil bir Denizli hepimizin dileğidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
18 Mayıs 2024 Cumartesi 17 32Parçalı Bulutlu
19 Mayıs 2024 Pazar 19 31Mevzi Sağanak Yağışlı
20 Mayıs 2024 Pazartesi 20 34Az Bulutlu
21 Mayıs 2024 Salı 21 36Parçalı Bulutlu
22 Mayıs 2024 Çarşamba 20 36Az Bulutlu