REKLAMI GEÇ

Türkiye’nin en büyük Jeotermal Enerji Santrali

Türkiye’nin en büyük Jeotermal Enerji Santrali

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Sarayköy Kızıldere’de Zorlu Enerji tarafından yapılan 2 jeotermal eneji santralinin açılışını gerçekleştirdi. 250 milyon dolara malolan ve Türkiye’nin en büyük Jeotermal Enerjji Santrali olan yatırım sayesinde Türkiye’nin enerji nedeniyle oluşan cari açığının kapanmasına yılda 150 milyon dolar katkı sağlanacak.

/ DENİZLİHABER / 29 Eylül 2013 Pazar, 14:12

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sarayköy Kızıldere’de biri 15 megawatt, diğeri ise 80 megawatt kapasiteli, Zorlu Enerji tarafından yaptırılan iki ayrı jeotermal enerji santralinin açılışını gerçekleştirdi. Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanısıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Eş Başkanı Zeki Zorlu, Zorlu Holding Ceo’su Ömer Yüngül, Zorlu Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu Melik, Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Akgül, milletvekilleri ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.

ZORLU: “2020’DE HEDEF ÜRETİMİN YÜZDE 80’İNİ BİZ KARŞILAYACAĞIZ”
Törende konuşan Zorlu Holdin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, “Küçüklüğümde büyüklerimiz bizi buradaki kaplıcalara getirirdi. Biz de çocuk aklımızla kaplıcaların suyuna taş atar oynardık. O günlerde ‘Bak taş attıkça kızdırıyorsun suyu. Fokurdamaya başlıyor’ diye uyardıkları suyun aynı bölgedeki santralini kurduk. Türkiye’nin en büyük jeotermal santralini kurduk. Bu nedenle benim için önemi büyüktür. Türkiye’nin 2023 jeotermal enerji üretimi hedefinin inşallah 2020’de yüzde 80’ini sadece biz karşılayacağız” dedi.

BAKAN YILDIZ: “YÜZDE 15’İ ÜCRETSİZ DAĞITILACAK”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, jeotermalin Türkiye için önemine vurgu yaptı. Yıldız, “ Yapılan özel bir protokolle üretimin yüzde 15’i ücretsiz olarak bölge yatırımlarına aktarılıyor. Sosyal fon olarak kullanılıyor. Bu açıdan da proje önem taşıyor” dedi.

ERDOĞAN: “ARTIK SU AKIYOR TÜRK YAPIYOR”
Türkiye’de Ak Parti iktidarıyla birlikte enerji alanında sessiz bir devrim gerçekleştirildiğini anlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, “10 yıldır gerçekleştirilen yatırımlarla Türkiye bugün bölgenin enerji üssü haline gelmiştir. Jeotermalden hidroelektrik santrallerine, rüzgar satrallerinden güneş santrallerine her alanda yerli sermayesiyle bu dev büyüme devam etmektedir. Özellikle görmeyenlere söylüyorum bunları. Önceden ‘Su akar Türk bakar’ diye bir söz vardı. Şimdi iktidarımız döneminde ‘Su akar Türk yapar’ oldu” diye konuştu.

250 MİLYON DOLARA MAL OLDU
Daha sonra Türkiye’nin en büyük jeotermal enerji santralinin açılışı gerçekleştirildi. Yatırım, 250 milyon dolara mal oldu. Bu yatırım sayesinde Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılıktan kaynaklanan cari açığın kapanmasına yıllık 150 milyon dolar katkı sağlanacak. Ayrıca enerji üretiminde kullanılan jeotermal kaynaklar da reenjeksiyon yöntemiyle tekrar yer altına verilerek geri dönüşümü sağlanacak. Bu tesislerden bölgedeki sera alanlarına da üvretsiz jeotermal su verilecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı