REKLAMI GEÇ

Sulu tarım Tavas Ovası’nın bereketi de arazi fiyatlarını da artırdı, icarcı çiftçiler dertli

Sulu tarım Tavas Ovası’nın bereketi de arazi fiyatlarını da artırdı, icarcı çiftçiler dertli

Tavas Ovası’nda yapılan yatırımlar ile sulu tarıma geçilmesi tarla kiraları astronomik oranlarda arttı. Üreticilerin tarla kiralamak için birbiriyle yarıştığı ovada yıllık icar fiyatları 2 kat arttı. Geçimlerini kiralık tarlalarda yetiştirdikleri ürünlerle sağlayan çiftçiler kara kara düşünüyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Şubat 2020 Cumartesi, 11:18

Tavas Ovası’nda sulama imkanlarının ve buna bağlı olarak ayçiçeği başta olmak üzere sulu tarım ürünlerinin üretiminin artması ovadaki tarla kiralarını da ciddi oranlarda yükseltti. Özellikle geçen hasat döneminde ayçiçeği fiyatlarının 3-4 katına çıkması ve çerezlik ayçiçeği firmalarının ovaya alım merkezi kurması tarla kiralarını 2 katına çıkardı.

ARTIŞ ÇİFTÇİLERİ VURDU
Tavas Ovası’nda arpa, buğday, tütün gibi ürün desenlerine son yıllarda ayçiçeği ve mısır gibi ürünler de eklendi. Bu ürünlerin talep görmesi beraberinde tarla kiralarında da ciddi artışlar getirdi. Bu durum ise kendi arazisi olmayan, ancak tarımdan gelir sağlayan çiftçiyi vurdu. Çiftçiler, geçen yıl 700 lirada kiraladığı tarlayı bu yıl 1.400 liraya kiralayınca zor durumda kaldı.

“AYÇİÇEĞİ FİYATI 3-4 KATINA ÇIKTI, ÜRETİM ARTIYOR”
Tavas Ziraat Odası Başkanı Süleyman Tozlukoğlu, Denizli Haber’e yaptığı açıklamada, Tavas Ovası’nda Çalıköy Barajı’nın yapılmasıyla sulama kanallarının faaliyete geçmesinin sulu tarım imkanlarını arttırdığını söyledi. Başkan Tozlukoğlu, “Sulama imkanlarının artmasıyla ovada özellikle ayçiçeği ve mısır üretimi de artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl ayçiçeği fiyatları 4 TL’den 11 TL’ye kadar çıktı. Dolayısıyla tarlalara olan talep çoğaldı, çiftçiler şuan tarla kiralamak için birbiriyle yarışıyor” dedi.

“AYÇİÇEĞİ FİRMALARI OVAYA ALIM MERKEZİ KURUYOR”
Çin’den gelen siyah çekirdeğe karşı yerli üretim beyaz çekirdeğin yaygınlaştırılması için çeşitli projeler gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Tozlukoğlu, son dönemdeki Corona Virisü tehlikesine karşı Çin’den siyah çekirdek ithalatında ciddi bir düşüş yaşanacağını ve Tavas’ta üretilen beyaz çekirdeğe olan talebin artacağını aktardı. Başkan Tozlukoğlu, geçen yıla kadar ayçiçeği üreticisinin ürünlerini satmakta zorlanırken bu yıl ovada 15 civarında ayçiçeği alıcısının bulunduğunu, bazı büyük firmaların ise alım merkezi kurduğunu dile getirdi.

“SULAMA İMKANI KİRALARI ARTTIRDI”
Mısır üreticisi Erol Demir, sulama imkanlarının artmasıyla silajlık mısır üretiminde de artış yaşandığını ifade ederek, “Mısır, sulama imkanının olmadığı tarlalarda yetişmiyor, çok su istiyor. Ovaya kurulan baraj ve sulama kanallarının yaygınlaşmasıyla mısır üretimi daha kolay hale geldi. Sulama imkanı olan tarlalara talep, tarla kiralarını da arttırdı” dedi.

“KİRA, 650 LİRADAN 1250 LİRAYA ÇIKTI”
Tütün üreticisi Mustafa Çakmakçı ise, geçtiğimiz yıl 650 liraya kiraladığı tarlayı bu yıl 1.250 liraya kiraladığını ifade ederek, “Kendi tarlamız olmadığı için kiralamak zorundayız. Kiraların bu kadar artması bizi şaşkına çevirdi. Mecburen kiralamak zorunda kaldık” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
26 Nisan 2024 Cuma 7 23Parçalı Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 7 26Parçalı Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 6 25Parçalı Bulutlu
29 Nisan 2024 Pazartesi 8 26Parçalı Bulutlu
30 Nisan 2024 Salı 10 26Parçalı Bulutlu