REKLAMI GEÇ

Kendi söküğünü dikemedi

Kendi söküğünü dikemedi

Denizli’de cumhuriyet tarihinin ilk yıllarından bu yana sağcısı solcusu birçok siyasetçi yetiştiren ve hatta kent siyasetini yönlendiren Tavas’ın bir başka öne çıkan özelliği de terzilik. Denizli Belediye Başkanı Zolan, Ak Parti Denizli Milletvekili Zeybekci’nin de memleketi olan Tavas’ta son on yılda terzi esnafının sayısı 1000’li rakamlardan 60’a düştü. Ata mesleğini sürdüren terziler şimdi borç batağında.

/ DENİZLİHABER / 3 Mayıs 2013 Cuma, 12:17

Denizli’de 2004’te Belediye Başkanı sıfatıyla siyasete atılan Ak Parti Milletvekili Nihat Zeybekci’nin memleketi Tavas. Tavas, aynı zamanda Denizli Belediye Başkanlığı koltuğuna son 20 yılı aşkın süredir oturan siyasetçilerin de memleketi. Denizli Belediye Başkanı Zolan’ın görevi devraldığı Nihat Zeybekci gibi ondan önce o makamda oturmuş Ali Aygören ve Ali Marım da Tavaslı’ydı.

Denizli Siyaseti’nin yakın geçmişteki çok sayıda önemli ismini de yetiştirmiş Tavas, asnagı resmen şok yaşıyor. 10 yıl öncesine kadar sayıları 1200’e varan terzi, 300’ün üzerindeki ayakkabı imalatçısı, iflas etmiş ve birer birer kapanmış. Tavas’ta bugün 60 terzi, 4 tane de ayakkabıcı üretim yapıyor.

denizli-tavas-terziler-ic

1200 TERZİDEN YALNIZCA 60’I AYAKTA
10 yıl öncesine kadar 1200 terzinin üretim yaptığı Tavas’ta, bugün yalnızca 60 terzi bulunuyor. 300’ün üzerinde ayakkabıcısı bulunan ilçede, bugün ise 4 imalathane kalmış. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nden kredi kullanan esnaf, borçlarını ödeyemeyince, iflas etmiş. Bir dönemle ilçede parmakla gösterilen, yüzlerce esnafı, ilçede bulmak zor. Kimisi, ailesini alıp ilçeden ayrılmış kimisi ise zaten ekonomik nedenlerden dolayı parçalanan ailesini ilçede bırakıp, ilçeyi terk etmiş.

DENİZLİ’DE İŞÇİ OLARAK ÇALIŞIYORLAR
10 yıl öncesine kadar kendi işinin patronu olan ve yanında 10’larca işçi çalıştıran terzi esnafının, Denizli’de tekstil fabrikalarında işçi olarak çalıştığını öğrendik. Yalnızca terziler değil, ayakkabı imalatçısı da aynı durumda. Tıpkı, ilçenin meydanında ayakkabı boyacılığı yapan 57 yaşındaki Salih Hanaylı örneğinde olduğu gibi. 300 ayakkabıcı, ya bir fabrikada işçi olarak çalışmaya başlamış ya da ayakkabı boyacılığı yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor.

denizli-tavas--ayakkabici-i

KREDİ BORCU ÖDÜYORUM
1985 yıllarında Tavas’ta ayakkabı imalatçılığı yapan Salih Hanaylı, işlerinin yolunda gitmemesi nedeniyle kredi borçlarını ödeyemez hale gelmiş. İş yerini kapatıp, ayakkabı boyacılığına başlamış. 10 yıldan beri İlçe meydanında boyacılık yapıyor. Evli ve iki çocuk babası olan Salih Hanaylı, “Kredi faizleri belimizi büktü. Fabrika yapımı ayakkabılar piyasaya çıkınca işyerimiz hepten durdu. Ben de işlerimi kapatıp, boyacılığa başladım. Eşim de tarlada çalışıyor. Kredi borçlarımızı bu şekilde ödemeye çalışıyoruz” dedi.

denizli-tavas-terziler-ic-1

İLÇE KARA LİSTEDE
Tavas’ta, binlerce esnaf aldıkları kredileri ödeyemeyince Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi de kara listeye alınmış. Halk Bankası bugün, Tavas,Karahisar ve Kızılca Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerini kara listeye almış. Mevcut esnafta kredi kullanamadığı için, sermaye sıkıntısı yaşıyor.

Yorumlar

Oces_che   -  Bağlantı 3 Mayıs 2013, 14:53

İlçemizde çalışır durumda Kredi Kefalet Kooperatifi vardır. Üstelik Daha içerikli köy ve kasabalarada kredi olanaği sağlamaktadır. bu haberi yapan arkadaş keske biraz araştırsaydı.

haber   -  Bağlantı 3 Mayıs 2013, 14:46

Kendisi Tavaslı olduğuna vurgu yapmaktadır. Biz de bundan hareketle haberde kendisini Tavaslı olarak andık.

ali gül   -  Bağlantı 3 Mayıs 2013, 14:02

Eski belediye başkanı Ali AYGÖREN tavaslı değildir. Denizli gazetesi olup da bu kadar kişilerden bihaber olmanız üzüntü verici.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

TavasSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
8 Mayıs 2024 Çarşamba 4 26Az Bulutlu
9 Mayıs 2024 Perşembe 8 24Çok Bulutlu
10 Mayıs 2024 Cuma 9 22Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
11 Mayıs 2024 Cumartesi 8 18Sağanak Yağışlı
12 Mayıs 2024 Pazar 5 21Çok Bulutlu