REKLAMI GEÇ

Koca Mektep’i korumak için dernek kurdular

Koca Mektep’i korumak için dernek kurdular

Denizli Lisesi Mezunlar Dayanışma ve Yaşatma Derneği, Denizli Lisesi’nin tarihi binasının Belediye Binası yapılmaması için yöneticilere çağrı yaptı.

/ DENİZLİHABER / 3 Mayıs 2012 Perşembe, 17:47

Denizli’nin en eski okullarından Koca Mektep olarak bilinen Denizli Lisesi’nin Lise Caddesi’nde bulunan tarihi binasının okul olarak korunması ve Denizli Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası yapılmaması isteyen okul mezunları bir araya gelerek dernek kurdu. Dernek yönetimi basın toplantısı düzenleyerek yöneticilere Koca Mektep’in okul olarak korunması çağrısı yaptı.

Kentte 1932 yılından beri eğitim veren, işadamından mühendisine tanınmış bir çok ismin eğitim gördüğü 65 bin mezunu bulunan Denizli Lisesi’nin, kentin Büyükşehir olması halinde Denizli Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası yapılması girişimleri üzerine, Okul Aile Birliği yöneticileri harekete geçti. Belediye Başkanı Osman Zolan’ı, Vali Abdülkadir Demir’i, Milli Eğitim eski İl Müdürü Mahmut Oğuz’u ziyaret eden Okul Aile Birliği yöneticileri, resmi olarak açıklanmayan ancak bir süredir üzerinde uzlaşılan Koca Mektep’in tarihi binasının belediye hizmet binası yapılacağı, okulun başka yere taşınacağının doğru olduğunu öğrendi.

Bunun üzerine Okul Aile Birliği yöneticileri bir araya gelerek Denizli Lisesi Mezunlar Dayanışma ve yaşatma Derneği’ni kurdu. Dernek Başkanlığı’na diş hekimi Bilgi Öncel, başkan yardımcılığına orman mühendisi Burhan Ceylan seçildi. İki hafta gibi kısa bir sürede 120 üyeye ulaşan dernek, okulun tarihi binasının okul olarak yaşatılması için kamuoyu oluşturma çalışmalarına başladı.

18 yıldan bu yana düzenlenen Koca Mektep Keşkek Günü’nü 26 Mayıs’ta yapmayı kararlaştıran dernek yöneticileri denizli Basın Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyerek, Denizli’yi yönetenlere okulun taşınması kararından vazgeçilmesi çağrısı yaptı. Yönetim kurulu üyelerinin tam kadro katıldığı toplantıda konuşan Genel Sekreter Hasan Panayır, Koca Mektep’in mektep olmaktan çıkacağını söyleyerek, “Koca Mektep, 1932 yılından bu yana mezun ettiği 65 bin öğrenciden yaşayanların anılarına hapsedilecek. Halen 1200 öğrencisi ve 120 öğretmeniyle eğitim veren Atatürk’ün ziyaret ettiği binaya Denizli Belediyesi levhası asılacak. Koca Mektep’in simgesel ve anıtsal bir değeri var. Okullar binalardan ibaret değildir. Geçmişi, gelenekleri, mezunları ile ayrıcalıklıdırlar. Marifet bu binaları yapıldıkları amaçla koruyabilmektir. Okulumuzun tarihi binasının belediye hizmet binası olarak kullanılacak olması son derece üzücüdür” dedi.

Dernek Başkanı Bilge Öncel, Koca Mektep’in okul olarak hizmete devam etmesini istediklerini, Denizli halkından ve kentin yöneticilerinden bu konuda destek beklediklerini söylerken, Başkan Yardımcısı Burhan Ceylan, amaçlarının karara tepki oluşturmak değil, taleplerinin ve duyarlılıklarının kentin yöneticileri tarafından dikkate alınıp, kararın yeniden gözden geçirilmesi olduğunu söyledi. Dernek Sekreteri Hasan Panayır, okulun tapu devrinin henüz yapılmadığını, kararın yenirden değerlendirilmesi için henüz geç olmadığını söyledi. Tarihi binada Vali filminin çekimleri de yapılmıştı.

Yorumlar

maide asiltürk   -  Bağlantı 4 Mayıs 2012, 13:43

80 yıllık tarihi değerimiz diğer bütün korunması gerekli değerlerimiz gibi kesinlikle korunmalı ve müze,vb.biçimde değerlendirilmelidir.Mezun olduğum okulum sonsuza kadar korunmalıdır.Niyetlerini değerlerimizden çeksinler.Kendilerine çok gerekiyorsa bina bulabilir ya da yapabilirler.1970’li yıllarda çaybaşı,vb. semtlerde şehrimize özgü mimaride yapılar ve sokaklar vardı.Kar amacıyla aslında kentsel sit alanı olması gereken yerler şimdiki berbat beton yığınları yapıldı.O zamanlar bilinçli hareket eden ve tarihi koruyan yöneticiler olsaydı şimdi Denizli merkezi bu özellikleri ile aranılan turizm merkezi olurdu.Biz de ruhsuz beton yığınları arasında oturmazdık.

gurkan gungor   -  Bağlantı 4 Mayıs 2012, 11:30

koca mektep sıralarının tozunu yutmuş bir mezun olarak binamızın eğitim dışı bir amaçla kullanıma açılma teşebbüsüne üzülüyor ve bu yanlıstan dönülmesini yetkililerden bekliyorum

hüdai akay   -  Bağlantı 3 Mayıs 2012, 22:47

DENİZLİ LİSESİ (KOCA MEKTEP)MEZUNUYUM,OKULUMUN OKUL OLARAK KALMSINI İSTİYORUM,DENİZLİ LİSESİ DENİZLİ İLE ÖZDEŞLEŞTİ

ahmet hamdi   -  Bağlantı 3 Mayıs 2012, 20:06

bu tarihe saygısızlıktır

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı