REKLAMI GEÇ

“MEB, öğretmenleri kandırıyor”

Eğitim-Sen Denizli Şube Başkanı Metin, MEB’in, Şubat ayı içerisinde 8 bin öğretmen atacağını duyurduğunu, ancak bu atamaların genelde halen sözleşmeli olarak çalışan öğretmenlerden yapıldığını belirterek, “MEB, sanki 8 bin işsiz öğretmeni daha istihdam edecekmiş gibi davranarak kamuoyunu ve 200 bin işsiz öğretmen adayını kandırmaktadır” dedi.

/ DENİZLİHABER / 5 Şubat 2009 Perşembe, 01:00

Eğitim-Sen Denizli Şube Başkanı Metin Süzük, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ihtiyaç olduğu kadar öğretmen ataması yapması gerektiğini belirterek, işsiz öğretmen adaylarının mağduriyetlerini giderilmesini istedi. Süzük, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Şubat ayı içerisinde, 8 bin kadrolu öğretmen ataması yapacağına ilişkin ilanının ardından yaptığı açıklamada, “İlk bakışta 8 bin öğretmenin daha atanacağı ve toplam öğretmen sayısının 8 bin daha artacağı düşünülse de gerçekler böyle değildir” dedi. Süzük, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kadrolu öğretmen atamalarına çoğunlukla, hala sözleşmeli olarak çalışan öğretmenlerin atandığını, böylece yapılan atamaların, gerçekte açıklanan rakamın çok altında ortaya çıktığını söyledi.

Şubat ayı içerisinde yapılması düşünülen atamaların, ikinci yarıyıl başladıktan sonra yapılmasının sakıncalı olduğunu ifade eden Süzük, “Anlaşılan odur ki, eğitim öğretim yılının başından bu yana, okullarda derslerin boş geçmesi bakanlığın umurunda değildir. Bakanlık, hem atamaları daha önce ve yeterli sayıda yapmayarak, yaşanan sorunların daha da derinleşmesine izin vermekte, hem de sanki 8 bin işsiz öğretmeni daha istihdam edecekmiş gibi davranarak kamuoyunu ve 200 bin işsiz öğretmen adayını kandırmaktadır” dedi.

Yıl içinde yapılan atamaların yarısının, sözleşmeli öğretmenlik şeklinde yapılmaya başlandığını hatırlatan Süzük, “Sözleşmeli öğretmenlik uygulaması eğitimin sorunlarını çözmek bir yana, iş güvencesinden yoksun, düşük ücretlerle çalışma anlamına gelmektedir. Öğretmenlik mesleği düzenlilik ve süreklilik gerektirir. Sözleşmeli öğretmenlerin mevcut çalışma koşulları ile öğrencilere faydalı olabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle bütün öğretmenler kadrolu ve iş güvencesine sahip olarak çalıştırılmak zorundadır” diye konuştu.

Türkiye’nin önümüzdeki 5 yıl içinde, işsiz öğretmenler ordusu ile karşı karşıya kalacağını söyleyen Süzük, “Bugünkü öğretmen açıklarını kapatmak için önümüzdeki 5 yılda 150 bin öğretmen ataması yapılsa bile, 250 bin öğretmen işsiz kalmaya devam edecektir. Eğer şimdiden gerekli önlemler alınmazsa yarın hem eğitim sistemimiz, hem de öğretmen adayları açısından çok geç olacaktır. Öğretmen açığını kapatacak yeterli atamanın yapılmaması eğitimin niteliğini düşürürken aynı zamanda binlerce öğretmen adayını işsizliğe, umutsuzluğa ya da düşük ücretle, iş güvencesinden yoksun olarak çalışmaya itmektedir.

Eğitim-Sen, herkese kadrolu, iş güvenceli çalışma hakkının tanınmasını savunmaktadır. Yıllardır kararlılıkla sürdürdüğümüz eğitimde ihtiyaç kadar, iş güvenceli ve kadrolu öğretmen istihdamı mücadelemizi, tüm güvencesiz eğitim emekçileri ve işsiz öğretmen adayları ile birlikte sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

                                                                                                              

                                                                                                                                                               

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı