REKLAMI GEÇ

PAÜ’lü öğrencilerden çığır açacak buluş!

PAÜ’lü öğrencilerden çığır açacak buluş!

Van depreminden yola çıkan üniversite öğrencileri binaların depreme dayanıklı arttırmak ve betonarme yapılardaki demirlerin korozyona maruz kalmaması için özel bir proje geliştirdiler. Pamukkale Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanan proje ile yapıdaki ana kolonlara düşük voltajlarda elektrik veriliyor ve demirlerin çürümesi engelleniyor.

/ DENİZLİHABER / 23 Aralık 2011 Cuma, 18:36

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri Van depreminden yola çıkarak bilim şenlikleri için özel bir proje hazırladı. Van depreminde yıkılan binalarda yapılan araştırmalarda bir çok yapının kolonlarda bulunan demirlerin korozyona uğrayarak çürümeden dolayı yıkımların yaşandığını tespit eden öğrenciler, çürümeyi engellemek için proje hazırladı.

Hazırlanan proje kapsamında kullanım ömrünü tamamlayarak deforme olmuş yalıtımlı binalarda, betonarme korozyona maruz kalması ve korozyonun, betonarme ve demir donatıyı çürüterek binaların dayanıklılığını ve ömrünü kısaltması ve bunun önüne geçmesi amaçlandı. Hazırlanan proje ile yapının ana kolonlarına düşük voltajlarda elektrik veriliyor ve demirlerin   çürümesi engelleniyor. Düzenli olarak verilen elektrik ile üzerindeki paslanmayı ve nemi atan demirler ise yapının dayanıklılığını ve ömrünü uzatıyor.

 

Eğitim Fakültesi öğrencilerinden Orhan Sağlam; proje ile yapılardaki demirlerin paslanmasını engellediklerini belirterek; ”İnşaattaki demirlerin paslanmasını engellemek için proje üretti. Bu pas nemden ve iyonlarda oluşan pası engellemek için, inşaat demirine elektrik uygulayarak anot ve katot tepki uyguluyoruz. Bu sayede paslanması engellemiş oluyoruz. Bunu da elektriği güneş panelinden üretiyoruz. Akülerimize şarj ediyoruz. Şarj ettiğimiz aküde yüksek voltaj olduğundan dolayı voltaj dürücü ile voltajını düşürüyoruz ve uyguluyoruz. Bu sayede daha sağlam bir yapı elde ediyoruz” dedi.

Van depreminde bir çok binanın yapısındaki demirlerin çürüdüğünü belirten Eğitim Fakültesi Öğrencisi Çetin Yıldırım’da; ”Türkiye’de yaşanılan 1999 ve en son Van’daki depreminde bunları gördüğümü için bu projeye gerçekleştirme kararı aldık. Bu proje sayesinde depremde oluşacak can ve mal kayıplarını engellemek indirgemeye çalıştık. Amacımız depremdeki yapıların daha sağlamlığını arttırıcı bir proje. Yapımız 5 ve 6 şiddetindeki depremde yapılması beklenirken bu proje sayesinde 7 şiddetinde bir depreme dayanıklı hale geliyor. Aynı zamanda binanın sağlamlığını arttırdığı gibi binanın kullanım süresini uzatıyor. Yani 50 yıllık kullanımı olan bir binayı 60-70 yıla ve daha uzun sürede binanın kullanılmasına sağlıyor” dedi.

Projelerinin desteklenmesini isteyen öğrenci Rıdvan Samur da projeyi daha da geliştirip patentini almak istediklerini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı