REKLAMI GEÇ

Tarihi binada çağdaş eğitim

Tarihi binada çağdaş eğitim

TGF 29. Başkanlar Konseyi Toplantısı’nın yapıldığı, Kapadokya Meslek Yüksekokulu, Anadolu kırsalında gerçekleştirdiği eğitim ile pek çok alanda büyük metropollerde yerleşik benzerlerine, azımsanamayacak ölçülerde üstünlük sağlamış.

/ DENİZLİHABER / 2 Mart 2010 Salı, 18:16

Türkiye, Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki 73 meslek örgütünü bir çatı altında toplayan Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun, 29. Başkanlar Konseyi Toplantısı, Ürgüp’ün Mustafapaşa Beldesi’ndeki Kapadokya Meslek Yüksekokulu’nda yapıldı.

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bülent Öztürk’ün de katıldığı toplantıda yerel medyanın sorunları ve çözüm önerileri ile 2010 yılında izlenecek yol haritası tartışıldı.
Toplantının yapıldığı Kapadokya Meslek Yüksek Okulu, Anadolu kırsalında gerçekleştirdiği eğitim ile pek çok alanda büyük metropollerde yerleşik benzerlerine azımsanamayacak ölçülerde üstünlük sağlamış.

BOZKIRDAKİ ÇEKİRDEK
Kapadokya Meslek Yüksekokulu, Türkiye’de bölge kalkınmasına hizmet için kurulan ilk ve tek vakıf meslek yüksekokulu olma özelliği taşıyor. Kurucu mütevelli tarafından 2005 yılında Ürgüp İlçesi’nin, bin 200 nüfuslu Mustafapaşa Beldesi’nde kurulan Kapadokya Meslek Yüksekokulu’nda öğrenci, eline bir diploma tutuşturulup hayata salıverilecek bir genç değil, mezuniyet sonrası yaşamında tutunması, kariyerinde başarılı olması güvence altına alınacak, çok değerli bir varlık olarak değerlendiriliyor. Mütevelli Heyeti Başkanı Alev Alatlı’nın ifadeleriyle, “Hiç kimse, evine ekmek götüremeyen, götüremediği için aşağılanan, çaresiz bir genç erkek kadar öfkeli olamaz. Genç nüfusumuzu kendilerinin ve ailelerinin geçimini sağlayabilecek becerilerle donatamazsak, bugünün Kandil Dağı, yarının Erciyes’i olabilecektir. Hele de bizimki gibi erkeğin geleneksel rolünün tedarik olduğu bir toplumda!”
Kapadokya Meslek Yüksekokulu, Türkiye’nin benzeri şartları haiz, her il, ilçe ve kasabasında uygulanabilecek bir eğitim modeli sunuyor.

Okul, 2005 sonbaharında ilk beş programıyla eğitime başladı. 2006-2007’de 7 programa ulaştı. 2010-2011 eğitim yılında 15 programda eğitim verilmesi planlanıyor. Okulun tüm programları Türkiye’nin, ekonomik kalkınma stratejik hedeflerine hizmet edecek biçimde oluşturulmuş; dolayısı ile mezunların iş bulması söz konusu.

2010 – 2011 yılında eğitim verilmesi planlanan programlar ise şöyle: Ağırlama Hizmetleri (Türkçe-İngilizce) Aşçılık, Atçılık ve Antrenörlüğü, Bankacılık ve Sigortacılık, Dış Ticaret
Lojistik, Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası, Mimari Restorasyon, Organik Tarım
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (Türkçe-İngilizce), Uygulamalı İngilizce-Türkçe Çevirmenlik, Turizm ve Seyahat İşletmeciliği,Grafik Tasarım.Kapadokya Meslek Yüksekokulu, öğrencilerin ülkelerini ve dünyayı olduğu gibi, doğru görmelerini, doğru değerlendirmelerini sağlayacak bir araç.

Kapadokya’nın muhteşem mirası, bölge insanının gelirini temin edebileceği bir kaynak olmaktan uzak. Kişi başına düşen gelir rakamları Türkiye ortalamasının üzerinde olmasına rağmen başta Nevşehir, Niğde, Aksaray hatta Kayseri ciddi oranlarda net göç veriyor.
Göç eden eğitim düzeyi düşük genç nüfusun göç nedeni işsizlik ve yaşam kalitesinin arttırılması istemi.Oysa göçen nüfusun bilgi birikimi tarımsal yapıya uygun olduğu için, kent ortamında bu birikimi gelire dönüştüremiyor. Sosyal sermaye heba oluyor. KMYO, göçün önünü kesmeyi, eğitilmiş gençleri yörede tutmayı, iş edindirmeyi amaçlıyor.

EĞİTİM NASIL VERİLİYOR?
Mentorluk: Bölümün sanayi/hizmet sektöründe saygın birer “know-how mentoru” var.
Bu mentorlar öğrencinin eğitimi ile “gerçek dünya” birlikteliğini sağlamaktalar.
Ağırlama Hizmetleri (Otelcilik) : Dinler Otel gibi KAPTİD bünysinde yer alan bir çok otel.
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği: Hezarfen Havaalanı, THY, Havaş, Çelebi, TAV
Aşçılık: TUSID, Electrolux, Unilever Food Solutions. Bankacılık ve Sigortacılık : Denizbank, Garanti Bireysel Emeklilik, Euroko Sigorta, Organik Tarım : ASGEN Atçılık ve Antrenörlüğü : TJK Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası (Borsa ve Finans): TSPAKB, SPK. KMYO, “Üniversite-sanayi işbirliği” uygulamasının daha küçük boyutta bir örneği. Öğrenciler haftada 7 gün, 24 saat okulda kalıyor. Etkinlik dersi kapsamında düzenlenen seminer ve konferanslarla, öğrencilerin hem sektör liderleri ile tanışmaları, hem de kültürel alanda gelişmeleri sağlanıyor. 12 ay boyunca okul açık. Yazın mentorların denetiminde alanlarında başarılı işletme, fabrika, tesis, kurum ve kuruluşlarda öğrenciler staj yapıyorlar. Özel uygulama alanları ile öğrencilerin okul içinde pratik yapma fırsatı var. Meslek İngilizcesine azami özen gösteriliyor. Hazırlık sınıfı bulunmayan programlarda da haftalık 6-12 saatlik İngilizce veriliyor. Okul, köy enstitülerinin yüksekokul versiyonu gibi. 10.000 kitap, 2.500 DVD’lik koleksiyon ve özenli bir kütüphane mevcut. Öğrenci kulüpleri, spor olanakları ve düzenli sosyal etkinliklerle öğrencilerin kişisel gelişimi sağlanıyor. Yabancı hocalar tarafından seçmeli Rusça, Japonca, Fransızca eğitimi veriliyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı