REKLAMI GEÇ

600 BİN KİŞİ KÖYE GÖÇTÜ

600 BİN KİŞİ KÖYE GÖÇTÜ

ZMO Denizli Şube Başkanı Gür, yaşanan son ekonomik krizden sonra Türkiye genelinde 600 bin insanın kentten köye göç ettiğini, hükümetin küçükbaş hayvancılık ve tarımı desteklemesi, köylere dönüş yapanlara düşük faizli konut kredisi vermesi durumunda tersine göçün daha etkin yaşanacağını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 11 Aralık 2010 Cumartesi, 17:31

İbrahim Gür, kırsal kesimde yaşayan insanların yüzde 68’inin yoksulluk sınırının altında olduğunu, insanların her geçen gün tarımsal üretimden biraz daha koptuğunu, 2010 yılında 2 milyon dekar tarım arazisinin boş kaldığını dile getirdi.

DESTEK VERİLMELİ
Bununla birlikte Türkiye’de son yıllarda anormal gelişmeler yaşandığını ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı İbrahim Gür, kırsal kesim sıkıntıya girerken, enteresan bir şekilde tersine göç olmaya başladığını söyledi. Denizli kent merkezinden köylere 4-5 bin kişinin döndüğünü tahmin ettiklerini açıklayan Gür, şöyle devam etti: “Türkiye genelinde 600 bin insanımız kentlerden köylerine döndü. 2008 ekonomik krizinden sonra insanlar kentlerden köylere göç etmeye başladı. Bu geçici bir bahar havasıdır. Hükümet, tarıma sağlam alt yapı kazandırmadığı, özellikle yok edilen küçükbaş hayvancılığı desteklemediği sürece köylere dönenler yeniden kentlere akın edecektir. Tarıma genel bütçeden destek sağlanmalıdır. Sanayi kesimine çok çeşitli destekler yapılıyor. Kırsal kesim için de destek paketleri hazırlanmalıdır. Buralarda insanca yaşam için hayat standartları yükseltilmelidir. Kazamayan, üretemeyen insan göç eder. Bu insanlarımızın üretip, para kazanması sağlanmalıdır. İnsanımız tarımsal üretimden kopartılmamalıdır. Kentten köye tersine göçün daha etkin devam etmesi için bu destekler yapılmalıdır.”

DENİZLİ İŞÇİSİ EN AZ KAZANAN
Gür, 1970’li yıllarda başlayan göçten sonra kentlerin de iyice şiştiğini, bu durumun konut fiyatlarını, kira bedellerini astronomik rakamlara çıkardığını ve ucuz iş gücünün doğduğunu belirtti. Kentlerde nüfusun azalmasıyla sömürü düzeninin ortadan kalkacağını vurgulayan İbrahim Gür, “Denizli işçisi Türkiye’nin en az kazanan işçi kesimi. Bu insanlardan bazıları köylerine döndüğü zaman sömürü düzeni de bitebilir. Şu anda asgari ücretin bile altındaki maaşlara çalışacak çok adam var. Denge sağlanırsa, insanımız da kent merkezlerinde insanca yaşayabileceği maaşları almaya başlayacaktır” dedi.

“EVLERİ OLSA ÇOK İNSAN GERİ DÖNER”
Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Aşağıseyit köyünün Muhtar Azası Ramazan Bozkurt da 1970’li yıllarda köylerindeki nüfusun 800 civarında olduğunu, şu anda ise çoğu yaşlı 300 kişinin yaşadığını söyledi. Bozkurt, şunları anlattı: “Birçok köylümüz geri dönecek, ancak çoğunun evi ya yıkıldı ya da yok. Çünkü, bir evde doğan 5 kardeşin hepsi göç etmiş. Geri döneceklerin konutu yok. Kentlerde durumları çok iyi olsa zaten dönmezler. Oturacak bir evleri olmadığı için dönemiyorlar. Devletimiz, düşük faizli konut kredileri verip, köylere göçü teşvik etmelidir. Tarım arazilerinde çalışacak insan bulamıyoruz. Ayrıca, küçükbaş hayvan besleyen insan kalmadı. Çoban diye tabir ettiğimiz eski besicilerin çoğu vefat etti. Genç nüfus da olmadığı için küçükbaş hayvan besiciliğini çok az insan yapıyor. Devlet ev yapsın, yüzlerce insanımız köyümüze geri dönecek.” Aşağıseyit köyünün sakinlerinden 60 yaşındaki Arzu Duman ise 3 çocuk, 6 torun sahibi olduğunu belirterek, “Evim tek odalı. Çocuklarım geldiğinde barınma sorunu yaşıyoruz. Şu anda ev yapacak durumları da yok. Kentlerde TOKİ ev yapıyormuş. Buralara da evler yapılsın bizim çocuklar da geri gelir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı