REKLAMI GEÇ

Denizli’nin ihracatı yüzde 22 arttı

Denizli’nin ihracatı yüzde 22 arttı

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, yılın ilk 11 aylık döneminde kayda alınan ihracatın, 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 22,1’lik artışla bir milyar 576 milyon dolara ulaştığını söyledi.

/ DENİZLİHABER / 2 Aralık 2011 Cuma, 17:42

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, yılın ilk 11 aylık döneminde kayda alınan ihracatın, 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 22,1’lik artışla bir milyar 576 milyon dolara ulaştığını söyledi. Denizli’nin Kasım ayı ihracatını değerlendiren Koçasert, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan verilere göre ise Denizli merkezli firmalar tarafından yapılan toplam ihracatın geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 27’lik artış ile 2 milyar 520 milyon dolara çıktığını belirtti.

11 aylık ihracat performansının geneline bakıldığında ihracat artış oranlarının sevindirici düzeylerde olduğu görülse de son birkaç aylık dönemde bir yavaşlamanın kendini belli ettiğini ifade eden Kocasert, “Bunun en önemli sebebi özellikle Avrupa ülkelerinin içinde bulunduğu ekonomik durum. Aslına bakarsanız Hristiyanlar için büyük önem taşıyan Noel zamanında, Avrupa’ya olan ihracatta bir yükselme olurdu. Bu dönemde Hristiyanlar arasında hediye alışverişleri artar ve bu durumun kentimiz ihracatına olumlu yönde bir katkısı gözlenirdi. Bu yıl Denizli İhracatçılar Birliği tarafından kayda alınan ihracatta kasım ayında yaklaşık yüzde 7’lik bir gerileme yaşandı. Doğrusu, Avrupa ülkelerinde hükümetleri deviren ekonomik krizin, ihracatının yüzde 70’ini Avrupa’ya gerçekleştiren Denizli’ye etkisi olmaması beklenemezdi. Ümit ediyoruz ki 2012 yılında Avrupa, problemlerini aşma yönünde mesafe kat etmeyi başarabilir.” dedi.

Gelecek döneme ilişkin uzmanlar tarafından yapılan yorumlar ve tavsiyeler ihtiyatlı davranılması yönünde olduğunu vurgulayan Kocasert, “Bu tavsiyelerin hem bireyler, hem de firmalar tarafından dikkate alınmasının son derece önemli olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Kocasert’in verdiği istatistiklere göre Denizli’den Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatın geçen yılın Ocak – Kasım dönemine göre yüzde 19,94 artarak 954 milyon 792 bin 022 dolardan 1 milyar 145 milyon 153 bin 114 dolara yükseldiği bu rakam toplam ihracatı yaklaşık yüzde 72,66’sını oluşturduğu görülüyor. İlk üç sırayı alan ülkelerden Almanya’ya yönelik ihracatta yüzde 21’lik, İtalya’ya yapılan ihracatta yüzde 9.8’lik, İngiltere’ye yapılan ihracatta da yüzde 9.2’lik bir artış meydana

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı