REKLAMI GEÇ

Japonlara kilim onarmayı öğretiyor

Japonlara kilim onarmayı öğretiyor

Denizli’de kilim ve halı tamiratı yapan Abbas Ayhan, yılın belirli dönemlerinde Japonya’ya giderek, bu konuda meraklı olan Japonlara Türk kilimi onarmayı öğretiyor

/ DENİZLİHABER / 1 Aralık 2011 Perşembe, 19:13

Ayhan, eski kilim işçiliğini çok sevdiği için 1977’den beri eski halı ve kilim tamiratıyla uğraştığını anlattı. Eski halı ve kilimleri tamir etmekten haz aldığını, işini severek yaptığını dile getiren Ayhan, bu konuda meraklı Japonlara da işinin inceliklerini öğrettiğini dile getirdi.
Denizli’ye turist olarak gelen Japonlarla halı kilim satışı sırasında tanıştığını belirten Ayhan, şunları söyledi:”Japon turistlerle birkaç yıl önce dostluk kurduk. Türk halı ve kilimlerine büyük ilgi gösteriyorlar. Yapılan davetler üzerine üç ayda bir kez Japonya’ya gidiyorum. Tokyo, Osaka ve Dinja şehirlerinde Japon dostlarıma eski kilim ve halı tamiratını öğrettim. İçlerinde mağaza açarak, Türk kilim ve halıların ticaretini yapanlar var. Japonya’da ve Amerika’da büyük alışveriş merkezlerinde eski kilim ve halılardan oluşan sergiler açtık. Japonlar teknolojide çok ileri ama el sanatlarına büyük önem veriyorlar. El dokuması, kirman ve kök boya eser gördükleri zaman ilgilerini çekiyor.”

Ayhan, 1980 ile 2000 yılları arasında Orta Avrupa’ya halı ve kilim ihracatı yapıldığını ancak son dönemde bu alanda gerileme olduğunu kaydederek, ”O yıllar, ülkenin gelir kaynaklarından birisi halı ve kilimdi. Şimdi bu iş bitme noktasına geldi. Aslında teknolojinin son derece ileri olduğu Amerika ve Japonya’da bu tür el sanatların meraklı çok kişi var. Türk kilimi ve halısının tanıtımı daha etkin bir şekilde yapılmalı” dedi.Abbas Ayhan, Japonların özelikle Anadolu motifi el dokumalarına, insan figürlü motiflere çok meraklı olduklarını bildirdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı